Skip to content

De Ronde Van Berlare #1: De Schandpaal Traditional Geocache

This cache has been archived.

Xistance: Deze heeft zijn tijd gehad.
Bedankt voor alle geocachers die deze hebben bezocht.

Misschien komt die in de toekomst (als we terug meer tijd hebben) wel weer terug.

More
Hidden : 6/3/2013
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:




Globale Beschrijving:

Dit is een reeks genaamd de ronde van berlare.
De reeks brengt je naar enkele mooie plekjes en bezienswaardigheden van het groene Berlare: het kasteelpark, de schelde & overstromingsgebied, het broek,...
De tocht is in totaal een 10 tal kilometer, en gaat hoofdzakelijk over bos en zandwegen, maar ook asfalt is aanwezig. Hierdoor kan het aangeraden zijn om stevige (wandel)schoenen te dragen, zeker na een periode van regen.

Benodigdheden:
Schrijfgerief,
een pincet,
een prikstok,
en last but not least: je goed humeur.

Er zit voor elk wat wils in de ronde, makkelijke caches, iets moeilijkere, ... Alles wat je wil. 

De reeks bestaat uit 18 caches en 1 bonus. Je kan parkeren op de coordinaten N 51° 01.502 E 004° 00.108 ​. Ze staan eveneens als additional waypoint op de bonus en op de eerste cache in de reeks: de schandpaal.
Volgende caches zijn onderdeel van de reeks, en loopt men best in deze volgorde - met uizondering van de Bonus.:
De Ronde Van Berlare: De Schandpaal
De Ronde Van Berlare: Kasteelpark Berlare
De Ronde Van Berlare: De Konijnenberg
De Ronde Van Berlare: Zandweg
De Ronde Van Berlare: Neringen
De Ronde Van Berlare: Wegel
De Ronde Van Berlare: Oud Brughuys
De Ronde Van Berlare: De Schelde
De Ronde Van Berlare: Hoger Lager?
De Ronde Van Berlare: Den hoge berg
De Ronde Van Berlare: De Vijver
De Ronde Van Berlare: Weiland
De Ronde Van Berlare: Den Boer
De Ronde Van Berlare: Welriekend rustpunt
De Ronde Van Berlare: Berlare Broek
De Ronde Van Berlare: Pompstation
De Ronde Van Berlare: Sint Job
De Ronde Van Berlare: Den Dreef
De Ronde Van Berlare: Bonus​

In enkele caches zit een deel van het Bonus coördinaat. Ze staan ALTIJD in de dop/deksel van de container (zowel klein als groot, goed kijken !)
Op geen enkele van de caches zit een hint. wil je een hulplijn, dan kan je me een sms sturen op 0491 89 44 44. Ik doe mijn best om je zo snel mogelijk te helpen.
Gelieve het ook spannend te houden voor de cacher na jou. Verstop de cache hoe jij ze gevonden hebt, en zet geen spoilers in de logs. Als ik er toch eentje zie staan, zal ik je vragen om ze aan te passen.

Cache info / Locatie historiek:
Een makkelijke om je op te warmen 
-
De Berlaarse schandpaal is van het zuiltype, d.w.z. een kaak in de vorm van een losstaande zuil.
Het monument is geheel in blauwe hardsteen gekapt en heeft een globale hoogte van bijna 4m
(3,917m om exact te zijn, zonder de bekroning).



​Onderdelen
De schacht
Op een verbreed voetstuk met profilering verheft zich een enigszins verjongende achthoekige zuil.
Bovenaan loopt de zuil uit in een halsring als aanzet voor een getrapt, achthoekig kapiteel, ook wel een Toscaans kapiteel genoemd. Op een derde van de hoogte is een stenen schachtring aangebracht.
In de zuil zijn meerdere gaten zichtbaar; in deze gaten waren eertijds metalen ringen voor de bevestiging van het halsijzer en van allerhande kettingen aangebracht. Alle ijzerwerk is verdwenen.
De hoogte van de schacht met voetstuk en kapiteel bedraagt 3,467 meter. Het voetstuk (met het profiel) is 34 cm hoog en de bekroning (boven de halsring) is 35 cm. De achthoekige dekplaat is 5 cm dik en heeft een diameter van 60 centimeter.

De basis
We hebben hier vermoedelijk nog grotendeels met de oorspronkelijke basis te maken. Deze bestaat uit drie ruime, achthoekige treden. Van de oorspronkelijke overstekende rand met profilering is niets meer te zien. Die werd vermoedelijk bij een eerdere herstelling in de 19de eeuw weggekapt.

De fundamenten
Interessant is ook dat de oude fundamenten tijdens de laatste restauratiebeurt werden blootgelegd.
Het oude, gemetste substraat bestaande uit kleine baksteentjes en kalk blijkt dermate robuust te zijn
geweest, dat een verplaatsing van de paal niet zonder ernstige risico kon gebeuren.

Vermoedelijke oprichters
Tot 1630 ressorteerde Berlare rechtstreeks onder de soeverein. Op 3 februari 1630 werd de heerlijkheid van Berlare met alle rechtsmacht na openbare verkoop door de koning van Spanje in leenpand gegeven aan Diego Sanchez de Castro, lid van de Raad van Oorlog en militair gouverneur van Sas van Gent.
Na zijn dood ging de heerlijkheid over in handen van zijn familieleden. De erfopvolging zelf is onduidelijk. Bronnen en literatuur spreken elkaar tegen.

Nieuwe bekroning
De nieuwe bekroning werd geconcipieerd door de heer Medard Adam, docent Plastische Kunsten in St.-Lucas te Gent, en in steen gekapt door de heer Gerard Thienpont, beeldhouwer-restaurateur uit Eke.
Bij de nieuwe bekroning fungeerde een opzittende leeuw als schildhouder. Deze leeuw werd door Medard Adam gemodelleerd naar de schildhoudende leeuw van een originele schandpaalbekroning.
Een nieuwe leeuw werd geboetseerd, waarbij de vormkenmerken van het model behouden bleven, maar de verhoudingen aangepast werden aan deze van de Berlaarse schandpaal. Ook werd gezocht naar een harmonie tussen de nieuwe bekroning, de oude paal en de onmiddellijke omgeving. Het voetstuk waarop de leeuw staat werd, conform de achthoekige vormgeving van paal, bekroning en dekplaat, ook achthoekig gemaakt.
Conform de orale traditie werd de leeuw gericht met de muil naar de Briel d.w.z. westwaarts kijkend in de richting van de kerk en het kasteel.
Voor het wapenschild werd geopteerd voor het aanbrengen van het huidige wapen van de fusiegemeentewapens van Berlare, Overmere en Uitbergen. De wapenstukken en –figuren werden inhalfreliëf aangebracht en gepolychromeerd.

​Bron: berlare.be
Dankzij een cacher zijn de caches uit Berlare in het gemeentemagazine "Infogem" van November-December 2013 gepubliceerd. Dank je wel!

Additional Hints (No hints available.)