Skip to content

Kadonneet kunnat: Elimäki Traditional Geocache

Hidden : 2/9/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tämä kätkö on omistettu entiselle Elimäen kunnalle ja on osa Kadonneet kunnat Kouvola -kätkösarjaa.

Elimäki (ruots. Elimä) on entinen Suomen kunta Kymenlaaksossa. Sen väkiluku oli vajaat 8 300 henkeä. Elimäki oli pääosin maaseutumainen kunta, jonka asukkaista vajaat kaksi kolmannesta asui taajama-alueella. Kunnan suurin taajama oli Koria, joka sijaitsee Kymijoen varrella vastapäätä Kouvolaa sekä Kirkonkylä.

Nykymuotoinen Kouvola perustettiin vuoden 2009 alussa, jolloin kuusi Pohjois-Kymenlaakson kuntaa lakkautettiin ja tilalle perustettiin yksi uusi kaupunki. Lakkautetut kunnat olivat Kouvola, Kuusankoski, Valkeala, Anjalankoski, Elimäki ja Jaala.

HUOM: Ota kätköstä mukaan koodi, joka tulee ohjaamaan sinut lopulta yhdistyneen Kouvolan bonuskätkölle.

PURKISSA EI OLE KYNÄÄ - OTA OMA MUKAASI.
Lähde: Wikipedia

Pikkaisen vielä historiatieoa Elimäen vaakunasta.

Vaakunan on suunnittelut Gustaf von Numers vuonna 1951. Vaakunaselitys: ”Katkonaisen kilven hopeisessa yläkentässä esiin nouseva musta, kruunapäinen ratsuhevonen, jonka kruunu, varustukset ja valjaat ovat kultaa. Punaisessa alakentässä kaksi päivätyökapulaa kaateisina ristissä ja niiden yläkulmassa neliapila; kaikki hopeaa.”

Vaakunan aihe on peräisin Elimäen historiasta. Ratsu on sama kuin vapaaherrallisen Wrede af Elimä -suvun vaakunassa, mikä kertoo suvun vaikutuksesta Elimäellä. Se viittaa ratsumestari Henrik Wreden Kirkholman taistelussa vuonna 1605 suorittamaan urotekoon, kun tämä antoi hevosensa kuningas Kaarle IX:lle, jonka hevonen oli ammuttu.
Henrik Wrede kuoli taistelussa, mutta kuningas antoi vuonna 1608 hänen leskelleen ja lapsilleen läänityksiä Elimäeltä. Vaakunakuvassa hevonen on juuri heittänyt kuninkaan selästään, joka on tulkittavissa riippumattomuuden osoitukseksi kuninkaasta ja aatelistosta.

Päivätyökapulat viittaavat vanhaan torpparilaitokseen, jossa toista kapulaa säilytti isäntä ja toista torppari. Kapuloilla on haluttu korostaa aatelisten omistamien kartanoiden torppareiden raskaita velvollisuuksia. Kapuloiden kuvaaminen kumollaan viittaa torpparilaitoksen kuulumiseen menneisyyteen. Neliapila päivätyökapuloiden päällä puolestaan kuvastaa kunnalle tärkeää elinkeinoa maanviljelystä.

Additional Hints (No hints available.)