Skip to content

Lierbakkene #5: Jules Vernes paradis Multi-cache

Hidden : 11/27/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Lierbakkene #5: Jules Vernes paradis er siste cache i serien om Lierbakkene "Fra Kongveg til motorveg". Cachene er plassert ved tidstypiske veitraséer opp "Lierbakkene" og viser og forteller hvordan veinettet i Norge har utviklet seg fra 1600-tallet og frem til i dag.

Cachen inngikk også i Drammensområdets julekalender 2012, da som luke 9. I mars 2014 ble løypa endret noe. Cachekoordinatene viser nå til starten på naturstien ved Lier Bygdetun, som er første etappe av denne "multien", og hvor det også er en stor parkeringsplass til å sette fra seg bilen.

“Ferden gikk utover en vei langs rekker av rognebærtrær, med sin korallrøde frukt. Og de kom så inn i en tett furuskog som omkranser ”Paradis-dalen”, en fantastisk solfylt forsenkning i landskapet. med åser bakenfor hverandre, helt ut mot horisonten i det fjerne. Så dukker hundrevis av bakker opp, de fleste av dem med et hus eller en gård på toppen."
Jules Vernes paradis
Jules VerneOrdene tilhører Jules Verne. Datoen er 1. august, året 1861, og stedet han skriver om er Lierdalen og Paradisbakkene utenfor Drammen. Trolig er han passasjer på diligenceruten "Alliancen", en karjol trukket av et hestespann, på vei til hovedstaden Christiania.

I 2011 var det 150 år siden den verdenskjente franske forfatteren, og Science Fiction-sjangerens far, reiste til det “eksotiske” Norge for å oppleve spektakulære landskap og naturnære mennesker. Inntrykk fra denne reisen fikk stor betydning for den veien forfatterskapet tok i tiden etter. I årene før 1861 hadde Jules Verne bare skrevet for musikkteater, dikt og kortere fortellinger. Nå tok han sjansen på å skrive fantasifull prosa fra ukjente, fjerne strøk.
 
To romaner med referanser til Paradisbakkene
Det skulle iimidlertid gå hele 25 år før opplevelsene fra Norge ble til en egen romantekst, "Un billet de loterie no. 9672". Romanen kom ut i 1886 og skildrer det romantiske forholdet mellom Ole Kamp og hans kjæreste Hulda fra Vestfjorddalen i Telemark.
 
Da romanen utkom på norsk i 1971, under tittelen "Det store loddet", var dessverre sitatet som innleder denne cachebeskrivelsen utelatt.
 
Allerede fire år etter at Jules Verne kom tilbake fra Norge, i romanen "Kaptein Grants barn", omtaler han Paradisbakkene. Handlingen utspiller seg i Australia der barna til Kaptein Grant er på leting etter sin far. De har nådd fram til et spesielt vakkert beliggende gårdsbruk som kommer til syne i en lysning i tett skogsterreng. Forfatteren beskriver det slik:
“Rekken av enger og skog, her og der med store lysninger, omkranset av elegant avrundede åser, dannet terrenget i dette kuperte landskapet, et skue utover enhver beskrivelse. Ingen andre landområder i verden kan sammenlignes med dette, ikke engang den berømte Paradisdalen som er et norsk utkantstrøk ved Telemark.”
Romanen "Kaptein Grants barn" har vært publisert i Norge et titalls ganger, blant annet på Gyldendal, Tiden, Damm, og Hjemmet forlag, men som med "Det store loddet" er Vernes henvisning til Paradisbakkene utelatt. Først i september 2012 kom boka for første gang ut i sin helhet på norsk, oversatt av Bente Christensen og utgitt på Vidarforlaget (ISBN 9788279900368).


Gammel billett fra "Alliancen". Billetten tilhører Drammen Museum

 
Kilder:

I og rundt Jules Vernes fotspor
Postene som besøkes underveis fantes der også da den franske forfatteren besøkte området, eller de kan ha fantes i nærmiljøet, men fraktet hit i senere tid. Det eneste unntaket er selve cachen. Denne oppsummerer serien, herfra kan du oppleve både den opprinnelige og den moderne veien opp Lierbakkene.

All informasjon nødvendig for å finne sluttkoordinatene er å finne på området. Turen går på gangvei og sti, godt fottøy anbefales vår og høst. En av postene ligger lavt i terrenget, men bør tåle minst 15-20 cm snø.

Oppgaven:

Koordinatene underveis leder til steder eller gjenstander av historisk verdi, ikke nødvendigvis til selve tallverdien. Det er ikke nødvendig å bruke Wikipedia eller andre kilder for å finne de ulike postene, alle verdier finnes i eller på området.

Post 1
Alt tyder på at du nå står og stamper på en gravhaug fra yngre jernalder. Gravskikkene har variert gjennom historien, og i jernalderen var det vanlig å dekke den døde med stein. Status, makt og kjønn har hatt betydning for hvordan graven skulle utformes og den fine utformingen og plasseringen får oss til å undre; kanskje ligger det en lokal høvding eller husfrue gravlagt her?

Graven er sannsynligvis lagt på høyden for å gi den et dominerende preg, samtidig som plasseringen sikret både ut- og innsyn til Lierdalen. Den flate toppen kan tyde på at graven har vært åpnet og plyndret.

Fra denne posten skal du ta med deg et tall.

Hint: Nummer på post (blå løype)
Verdi = A

Post 2
Nå har vi beveget oss enda lenger tilbake i tid, helt til siste istid, og en stor flyttblokk som isen har lagt igjen. Norden har gjennomlevd en rekke istider, den siste startet for om lag 115 000 år siden.

Tidligere trodde folk at de store steinene, som tilsynelatende hadde falt ned fra himmelen, var spor etter troll eller andre overnaturlige vesener. Mange steder i landet finner vi disse store steinene som kan ligge helt alene i et ellers flatt landskap, men det er ikke trollenes verk.

På informasjonstavla vil du finne svaret som tar deg til riktig bygning på Lier Bygdetun i post 3.

Hint: 1000 tonn

Post 3
Koordinatene til post 3 finner du når du har løst oppgaven fra istiden.

  1. Sverige
    N 59° 48.017
    E 010° 15.383
  2. Norge
    N 59° 47.989
    E 010° 15.381
  3. Danmark
    N 59° 47.941
    E 010° 15.468
  4. Island
    N 59° 47.951
    E 010° 15.512
  5. Finland
    N 59° 47.937
    E 010° 15.506

Du står nå foran en av de flotte og særpregede bygningene på Lier Bygdetun, men i hvilket år ble den tatt i bruk?

Verdi = B

Post 4
Post 4 finnner du på

N 59º 47.981-A
E 010º 15.(B-160)/3

Hint: De 10 bud
Verdi = C

Cachen befinner seg på:
N 59º 48.(C/A)-18
E 010º 15.(C/A)+500

Additional Hints (Decrypt)

Vaav / vafvqr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)