Skip to content

Puzzelrondje Boxmeer : #10 Vierlingsbeek Mystery Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 11/7/2013
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Op bovenstaande coördinaat vindt u niet de cache. Wel bevindt u zich hier midden in het park aan de Molenweg/Spoorstraat in Vierlingsbeek. De cache is nabij, maar om deze te kunnen vinden, moet er eerst nog gepuzzeld worden.




Rekenknobbel?


Bij de meeste puzzels van deze serie moesten er getallen worden verzameld, waarna met een klein beetje rekenwerk de coördinaat van de cache kon worden berekend. Bij dit mysterie staat het rekenwerk zelf centraal. Deze cache heeft de hoogste moeilijkheidsgraad van deze serie. Dit is niet voor niets: Een aantal onderdelen is pittig! Maar het is dan ook al nummer 10…

Bij de vorige caches hebben we aan de reacties gemerkt, dat er erg veel wordt samengewerkt: Twee weten meer dan één, drie nog meer, enz. De puzzels kunnen natuurlijk zelfstandig opgelost worden, maar samen is het vaak leuker!

(Note voor beginnende puzzelcachers: In de logjes kun je zien wie het mysterie al heeft opgelost. Misschien kunnen zij je een duwtje in de goede richting geven?!
Note voor de podiumjagers: Bij voorbaat onze excuses voor de stroom aan e-mails die mogelijk op deze wijze op gang komt…)
En hulp van de CO?: Reken er ditmaal maar niet op!
Heel veel succes en veel puzzelplezier gewenst!




1) In de rij
Cijferreeksen zijn natuurlijk bekend van (IQ)testen en assessments, maar kunnen ook gewoon leuk zijn om te doen. " Welk getal hoort in de volgende reeksen op de puntjes te worden ingevuld?
1 - 3 - 2 - 4 - 3 - 5 - 4 - … - 5 - 7 - 6 A = …
0 - 1 - 1 - 2 - 3 - 5 - 8 - 13 - … - 34 - 55 - 89 B = …
0 - 3 - 7 - 12 - 18 - 26 - … - 50 - 57 C = …
Tel de LETTERS !


2) Als de jaren gaan tellen…
Na een tenniswedstrijd zitten de spelers samen nog even gezellig na te praten. David en Erik zijn duidelijk wat ouder dan hun jeugdige tegenstanders, Frank en Gijs. Maar hoe oud is iedereen nu?
  • Toen David zo oud was als Erik, werd Gijs geboren.
  • Drie jaar geleden waren Erik en Frank samen net zo oud als David toen was en vorig jaar was David zelfs nog driemaal zo oud als Gijs vorig jaar nog was.
  • De vier tennissers zijn samen 97 jaar oud.
Wat is de leeftijd van David (D = … ), Erik (E = … ), Frank (F = … ) en Gijs (G = …) ?


3) Zakken met snoep
Toen onze oudste zoon jaren geleden jarig was, wilde hij graag zijn klasgenootjes op lollies trakteren. In zijn klas zaten 19 kinderen. In de winkel waren de lollies te koop in verpakkingen van 6, van 9 en van 20 stuks. Hiermee kun je niet een combinatie maken van precies 19 lollies, dus kochten we een verpakking van 20 stuks (en gaven de 20e lolly aan onze jongste zoon).

Toch zette dit ons wel aan het denken: Stel dat je 75 lollies wil trakteren, dan kun je bijvoorbeeld 11 verpakkingen van 6 stuks kopen en eentje van 9. Je houdt dan geen lolly over. Een andere mogelijkheid is drie zakken van 20, één van 9 en één van 6.

Wat is nu het grootste aantal lollies, dat niet kan worden samengesteld door een combinaties van zakken van 6, 9 en 20 lollies? H = … (aantal lollies)


4) Vijf jongens, een hond en een heleboel noten
In het park staan een paar mooie, grote notenbomen. Na een flinke najaarsstorm ligt de grond bezaaid met noten. Een groepje van vijf jongens besluit om de handen flink uit de mouwen te steken en de noten te gaan rapen. Wanneer de avond invalt, liggen de noten in een schuurtje te drogen. Omdat ze allemaal naar huis moeten om te gaan eten, wordt de verdeling van de noten uitgesteld tot de volgende dag. Ondertussen zorgt de hond Boris ervoor, dat er geen vreemden in de buurt van de schuur kunnen komen.

Één van de jongens besluit om na het eten toch even bij de noten te gaan kijken. Hij verdeelt de noten in vijf even grote stapels en houdt daarbij één noot over. Deze pelt hij en geeft hem aan Boris. Van één stapel stopt hij de noten in een zak en neemt die mee naar huis, nadat hij de overige vier stapels weer op één hoop heeft geschoven.

Wanneer de jongen weg is, komen ook de andere jongens één voor één langs, verdelen de stapel in vijf gelijke delen, houden één noot over die ze aan de hond geven en nemen één vijfde deel van de noten mee naar huis, nadat ze de andere vier stapels weer op één hoop hebben gegooid.

De volgende dag komt de groep jongens bijeen om de noten te verdelen. Hoeveel noten krijgt iedere jongen er dan nog minimaal? J = Aantal noten per persoon.


5) De intercity naar het noorden
Op een dag bestuurt Wim de intercity van Maastricht naar Groningen. In Maastricht gaan 23 mensen één voor één de trein in. Hierna doet de trein er één uur en elf minuten over om het volgende station te bereiken. In een tijd van zes minuten stappen er zes passagiers uit en gaan twaalf mensen de trein in. Daarna wordt de reis één uur en 32 minuten vervolgd tot de tweede tussenstop. Hier stappen 21 mensen uit en gaan er acht naar binnen. Elf minuten later komt de trein weer in beweging en doet er nog één uur en 20 minuten over, voordat de trein de eindbestemming bereikt.

Hoe laat komt de trein in Groningen aan? K:LM is het tijdstip waarop de trein aankomt.

Tot slot: Meetkunde
Wanneer met gezond verstand (en een beetje algebra?) de voorgaande raadsels zijn opgelost, kan met enig meetkundig rekenwerk de locatie van de cache berekend worden.

Bereken de coördinaten van Punt A en Punt B door de antwoorden op bovenstaande puzzels in te vullen in de volgende formules:

Punt A) N51 35. ( ( [E]+[F] ) * [A] + [J] + [C] ) E006 00. ( [C] * [D] / 2 )
Punt B) N51 35. [K] [L] [M] E005 59. ( [A] * [B] * [H] / [G] )

Punt A en Punt B zijn twee hoekpunten van een gelijkzijdige driehoek. De derde hoek van deze driehoek ligt ten noorden van de punten A en B. En de cache? Die ligt precies in het midden van de driehoek…




Oplossing gevonden? De coördinaat kan men hier controleren:


De cache is maar net groter dan een nano (geen ruimte voor stickers!!!!).
Cache voldoende ver terugplaatsen, a.u.b. Dan blijft het voor de volgende cachers ook leuk.
Let op voor muggels, zeker bij mooi weer!

Groeten, C-4S

Wanneer je de cache gevonden hebt, mag je deze banner in je profiel plaatsen:




Deze cache maakt deel uit van een serie puzzelcaches in de Gemeente Boxmeer, waarin 'Natuur' en natuurlijk ook 'Puzzelen' centraal staan. De puzzels in deze serie zijn Beugen, Boxmeer, Groeningen, Holthees, Maashees, Oeffelt, Overloon, Rijkevoort, Sambeek, Vierlingsbeek en Vortum-Mullem.
Voor het plaatsen van deze cache is toestemming verleend door de Gemeente Boxmeer.


Additional Hints (Decrypt)

[Puzzel :] P: Tbrq ghffra qr ertryf qbbe yrmra! [Cache :] Qevrubrx -> Erpugubrx -> Pvexry -> Pvyvaqre(f) -> Xbxre -> Ybt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)