Skip to content

Ben Pon 10 camper SO 30 serie Traditional Geocache

Hidden : 1/1/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De geschiedenis van de Transporter kunnen we laten beginnen op 23 april 1947. Op die dag maakt de Nederlandse zakenman Ben Pon in zijn agenda een schets van een door VW te bouwen bus.
Eind 1949 worden de eerste bussen aan de pers getoond.
Op 8 Maart 1950 begint de productie van Volkswagen bussen.

Geocaching is een MIDDEL om mooie plekken te ontdekken. Geniet van de omgeving. Neem ruim de tijd voor deze serie (3 a 4 uur) lopend.
Voor wie geocaching als doel heeft, ga goed voorbereid op pad (lees logjes) zodat u alles in 1 keer kunt doen.

Om in de sfeer van vroegere tijden te blijven, de spijlbus 1949 -1967, is geprobeerd deze sfeer in deze serie caches terug te brengen. Door de slechte ontvangst op deze locatie zijn afwijkingen mogelijk.
Via een onverharde weg komt u bij de parkeerplaats vanwaar u de tocht kunt maken lopend of per fiets / ATB. Een tocht van ongeveer 9 km. Neem genoeg eten en water mee.

In de caches vindt u informatie voor de bonuscache. Honden mogen hier komen maar let u wel op er zijn losloopgebieden en stukken waar de hond aangelijnd moet lopen.

Die eerste schets van Ben Pon is inmiddels een historisch document, het komt niet vaak voor dat we het ontstaan van een fenomeen zo goed kunnen traceren. Het aardige is dat we er ook werkelijk een Transporter in herkennen. Natuurlijk is er de achter in de wagen geplaatste motor, dat was tenslotte de essentie van de Kever. Maar ook de plaats van de bestuurder boven de vooras en de afgeronde vormen van de T1 zijn al duidelijk aanwezig. In het schetsje is verder een belading tot 750 kg aangegeven, met een maximaal totaalgewicht van 2 maal 750 kg (de wagen mocht dus zelf ook 750 kg wegen). Tenslotte zien we dat dit gewicht evenredig over beide assen verdeeld moest worden. Het Keverconcept met de motor achterin maakte dat mogelijk, ongeacht de belading. Pon zou op het idee gekomen zijn toen hij bij Volkswagen de uit standaard onderdelen gebouwde laadwagens voor intern gebruik zag, maar we mogen aannemen dat ook de Renault Voltigeur of de Citroën H, net nieuw op de weg in 1947 een bron van inspiratie waren. Beide met een doosvormige carrosserie en de chauffeur boven de vooras. Eind 1949 mocht de pers een blik werpen op de nieuwe Volkswagen. Ze kregen twee gesloten busjes te zien en twee busjes voor personenvervoer. Die laatste hadden drie extra raampjes in iedere zijkant. De ene bus was een Combi, een kale versie zowel geschikt voor passagiers als vracht met twee makkelijk te verwijderen bankjes. De Microbus had eveneens twee bankjes voor 7 of 8 passagiers, maar was beter gestoffeerd en permanent voor passagiers ingericht. De VW brochures gebruikten overigens de term Transporter voor alle varianten, terwijl de Bus intern werd aangeduid als Typ 2, ter onderscheiding van de Kever, Typ 1. De eerste bussen hadden om de reden van gewichtsbesparing zelfs geen achterraam en achterbumper. Opvallend was het grote VW logo voor én achter op de wagen, en het profiel in het voorpaneel dat de verwantschap met Kever in de herinnering moest roepen. De voorruit bestond, uit twee vlakke delen, gescheiden door een spijltje. De T1 heeft daaraan zijn bijnaam spijltjesbus of spijltje ontleend. De eerste bussen hebben als bijnaam Barndoor, dit komt door de grote achterklep naar de motor en het reservewiel.

Met dank aan de gemeente Ermelo voor het mogen plaatsen van deze serie caches.

Voor alle caches geldt:
Ze zijn toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang
Blijf te allen tijde op wegen en paden.
Wandel met aangelijnde honden.( op sommige stukken mogen ze los) Maak geen gebruik van vuur (in welke vorm dan ook) in de natuur.
Laat al het leven heel en laat het staan waar het staat.
Neem verpakkingsmiddelen van etens- en drinkenswaren weer mee terug ( of gooi ze weg in een afvalbak).
Pas op voor teken, ze kunnen de ziekte lyme overbrengen.

De caches liggen vlak naast de wegen of paden. U hoeft nergens dwars over de heide te gaan.

Additional Hints (No hints available.)