Skip to content

Jalopeura Traditional Geocache

This cache has been archived.

kale_p_@hotmail.com: Arkistoon

More
Hidden : 8/13/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Muuramelainen Jalopeura vartioi tätä kätköä.
Kätkössä on vain lokikirja, omakynä mukaan!
Vieressä on työkalu kätköä avataksesi...

Jalopeura(Panthera leo) on suurikokoinen uhanalainen kissaeläin, joka elää villinä Afrikan savanneilla ja pienenä populaationa Intiassa. Aikoinaan jalopeuroja tavattiin kaikkialla Afrikassa joitakin aavikkoja ja sademetsiä lukuun ottamatta, samoin Balkanilla Euroopassa sekä Aasiassa aina Intiaan asti, mutta ihmisen toiminta on vähentänyt kantaa ja pienentänyt elinalueita.

Jalopeurat ovat lihaa syöviä petoeläimiä, jotka saalistavat ja elävät ryhminä. Jalopeuralaumaa johtaa uros, mutta yleensä naaraat hoitavat metsästyksen. Uroksen ruumiinrakenne on naarasta raskaampi ja soveltuu huonommin saalistamiseen.

Jalopeura on suosittu aihe myös taiteen parissa. Muun muassa Gizan Sfinksin ruumis on Jalopeuran, mutta pää ihmisen. Jalopeura on suosittu aihe heraldiikassa ja monien maiden ja kulttuurien taiteessa. Monien sukujen vaakunoissa esiintyy Jalopeura, joka kuvastaa voimaa, rohkeutta ja valtaa. Jalopeurakoirat tai kiinalaiset Jalopeurat ovat suosittuja aiheita kiinalaisessa taiteessa ja arkkitehtuurissa. Taiteessa Jalopeuran kuva on nähty myös Suomen vaakunassa, jossa SuomiJalopeura seisoo miekan päällä irvistäen. Kuvaa nähdään muun muassa koruissa ja kolikoiden takana.

Jalopeura oli aikanaan maailman yleisimpiä suuria nisäkkäitä. Tämän paljastavat muun muassa fossiililöydöt sekä esihistorialliset luolamaalaukset. Pleistoseenikaudella, joka vallitsi noin 2 miljoonaa - 10 000 vuotta sitten, Jalopeuroja tavattiin Afrikan ja Euraasian lisäksi myös Pohjois-Amerikassa. Jalopeurat kuitenkin kuolivat siellä sukupuuttoon viimeisimmän jääkauden jälkeen, koska metsät alkoivat levittäytyä pienentäen kylmään sopeutuneiden Jalopeurojen elinympäristöjä ja koska ihminen alkoi yhä tehokkaammin metsästää Jalopeuran saaliseläimiä, jolloin saatavilla olevan ravinnon määrä väheni.

Muinaiset historioitsijat Herodotos, Aristoteles ja Ksenofon kertovat kuvauksissaan Balkanilla elävistä Jalopeuroista. Jalopeurojen tarkkaa häviämisajankohtaa Euroopasta ei tunneta, mutta tietojen mukaan Jalopeuroja eli antiikin Kreikassa vielä 200-luvulla eaa.

Additional Hints (No hints available.)