Skip to content

Slivvenhier Cache Eijsden Multi-cache

This cache has been archived.

LongHage team One: Wij zijn verhuisd naar een ander huis

More
Hidden : 8/11/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Geocache Eijsden: Slivvenier-cache Eijsden ... een wandeling langs verschillende religieuze plekjes in Eijsden (ongeveer 3 km). WP2 tussen 22:00 en 7:00 uur niet bereikbaar

 

.


Geocache Eijsden: Slivenier-cache Eijsden ... een wandeling langs verschillende religieuze plekjes in Eijsden.

 

Welkom in Eijsden. Deze cache zal u langs enkele mooie plaatsen in Eijsden voeren. Alle waypoints hebben een connectie met een of andere religie. De Stash plaats is de voortuin van de legger. Tijdens een vakantie hebben wij een” voortuin-cache” gelopen in Asten, dit inspireerde ons om ook zo’n cache te gaan uitwerken. Veel plezier.

 

 

Gratis parkeren op N 50 46.669 - E 005 42.686

 

 

Je bevindt je nu in het voormalige park van het Verzorgingshuis De Bron. Bij de sloopwerkzaamheden van het oude gebouw zijn de resten gevonden van een middeleeuws mottekasteel uit de elfde of twaalfde eeuw. In de dertiende eeuw raakte het in verval. Op deze plek zijn nu ook de fundamenten van Huize Bakvliet uit de zeventiende eeuw aangetroffen.

De restanten kwamen aan het licht bij graafwerkzaamheden voor de nieuwbouw van zorgcentrum De Bron. Het betreft de achtste motteheuvel die in Zuid-Limburg is teruggevonden.
Een mottekasteel is een vroeg middeleeuws burchttype dat meestal in hout werd opgetrokken. Het hoofdkenmerk was dat het stond op een motte, een kunstmatig aangelegde aarden heuvel. Het mottekasteel zelf bestond veelal uit een een torenvormig gebouw.

 

 

WP 1 N 50 46.699  E 005 42.621

 

De St. Martinuskerk (te Breust) is de hoofdkerk van de parochie Breust-Eijsden geweest. De Martinuskerk grenst aan de noordzijde aan een klein plein en wordt daarvan gescheiden door een kerkhof.
Van de rond 1200 gebouwde Romaanse kerk, die in 1393 werd verwoest, resteert slechts een in het torenportaal geplaatste Romaanse latei. De kerk werd daarna in gotische stijl herbouwd. Daarvan resteren nog de ronde hardstenen zuilen met maaskapitelen onder de spitsboogarcades van het huidige middenschip.

Uitbreiding van het priesterkoor en aanbouw van beide sacristieën heeft plaats gevonden in respectievelijk 1722, 1851 en 1855. Hierdoor ontstond een driebeukige basiliek met ronde raambogen in de schepen, een halfrond gesloten koor en met een laatgotische toren van vier geledingen met ingesnoerde naaldspits.

pastedGraphic.pdf

De toren aan de westzijde stamt uit de 15e eeuw en werd in laatgotische stijl gebouwd. De torenspits, nu 42 meter hoog, werd in 1896 vernieuwd. Vooral de toren van het kerkgebouw is zeer bijzonder. Zoals veel Zuid-Limburgse kerktorens uit de hoge en late Middeleeuwen zijn de torens opgetrokken van mergelsteen, maar is deze toren met elegante gotische bogen en traceringen geleed. Hierdoor onderscheidt de kerktoren zich van de toch vooral sobere en weerbare tijdgenoten. In de toren hangen een klok uit 1766 gegoten door M. Legros en een klok uit 1810 van C. Drouot.

 

Tegen de noordzijde van het koor bouwde men in 1879 een neogotische grafkapel voor de grafelijke familie De Geloes. In de kerk zelf zijn verschillende leden van de grafelijke familie Van Hoensbroeck, bewoners van kasteel Oost, begraven. Op het kerkhof liggen diverse 19e-eeuwse zerken met kruisen en de grafstenen zijn hier en daar nog identificeerbaar.

pastedGraphic_1.pdf

 


Hoe hoog is de toren van de Sint Martinuskerk? = A


 

A= 

 

 

 

WP 2:  N 50 46 (A + 680)    E 005 42.512

 

Loop via het wandel / fietspad naar het Ursulinenklooster. Aan je linker zijde tref je de Mariagrot aan, een plekje van rust voor vele Eijsdenaren. Achter de Mariagrot is een kerkhofje van de vroegere zusters Ursulinen. Loop in de richting van de ingang van het klooster. Aan je linkerkant passeer je een groot beeld met een Christusfiguur. Op de sokkel van het beeld staat een tekst. Uit hoeveel letters bestaat deze tekst?

 

B= aantal letters     


 

B=

 

 

WP3: N 50 46.6 (A+B+1)   E 005 42.104

 

Christinakerk

De St. Christinakerk ligt aan de Vroenhof op een kerkhof omringd door een muur en ligt aan de rand van het historisch centrum van Eijsden. Aan de noordkant grenst de kerk aan een groot plein. De kerk behoorde als hulpkerk aan de parochie van Breust.

Het huidige kerkgebouw dateert uit 1508. In 1389 en 1393 is Eijsden, waarschijnlijk ook deze kerk, geplunderd en in brand gestoken door de troepen van Jan van Heinsberg en Hendrik van Meurs. Na in 1483 wéér in brand gestoken te zijn, werd de kerk 18 juni 1508 opnieuw gewijd.

pastedGraphic_2.pdf

Meer dan 300 jaar, van 1508 tot 1853, zou zij simultaankerk zijn voor de katholieke en protestantse eredienst. Hoewel de huidige neoclassicistische kerk in de achttiende eeuw en in 1851 ingrijpende verbouwingen werden uitgevoerd, is de naar het oosten gerichte kerk in aanleg middeleeuws. De bakstenen buitenmuren met rondboogvensters dateren ook uit 1851.

De sobere mergelstenen toren dateert uit de 14e eeuw. De torenspits heeft men in de 17e eeuw vernieuwd, gezien de in de toren hangende klok (diameter van 101 cm.) uit 1617 van Nicolas Brochard en Antonin Richault. De spits heeft een eiken dakstoel. De 14e-eeuwse toren oogt massief, niet alleen omdat behalve de galmgaten en een lichtspleet geen openingen of geledingen in de wanden zijn aangebracht, maar met name vanwege het ontbreken van een ingangsopening.
In 1896 is de toren gerestaureerd.
In de Sint Christinakerk wordt sinds de 19e eeuw de H. Egidius vereerd tegen en ter voorkoming van kinderziekten. Op het plein voor de kerk vindt jaarlijks de heilige mis plaats tijdens de Bronk feesten. Achter de kerkmuur worden dan de “ kamers” geschoten.

 

pastedGraphic_3.pdf

 

Aan de bovenkant van het plein “ de Vroenhof” staat een kunstwerk van dansende mensen. Deze reidans wordt jaarlijks in Eijsden gedanst tijdens de Bronk (twee weken na de Pinksteren). Hoe heet deze dans?

 

1: Line-dance = 8

2: Polonaise = 4

3: Cramignon  = 1

 

Het getal achter het goede antwoord is C


C=


 

Aan de bovenzijde van de Vroenhof treft u nog enkele monumenten aan ter nagedachtenis aan de gevallenen in de Oorlog.

 



WP 4 N 50 46.6 (A+B x C)+6   E 005 42.007

 

U staat nu aan het begin van het Bat, geniet van het heerlijke uitzicht op de Maas. Rechts ziet u het begin van het natuurgebied de Eijsderbeemden, naar links kijkt u in de richting van het veerpondje Eijsden - Lanaije. Volg de weg in zuidelijke richting. Hoeveel stenen pilaren dragen de leuning aan het einde van “Het Bat” (Bij restaurant Oan ut Bat).

 

D=aantal stenen pilaren   


D=


 

WP5 : N 50 46.5((A-D) x2) + (3 x C)   E 005 42.0(B-C)5 

 

Voormalige synagoge ligt in een steegje aan de Diepstraat, in het historisch centrum van Eijsden.

De voormalige synagoge werd gevestigd in een speciaal voor dat doel gebouwd woonhuis, dat in 1783 in opdracht van Abraham Coopman tot stand kwam. Van deze op de verdieping aan de achterzijde ingebouwde huissynagoge is bij de zijgevel de uitbouw van de arke nog zichtbaar. De sjoel is tot 1935 in gebruik geweest. 

Deze voormalige Synagoge ligt op prive-terrein, u kunt dit helaas niet van dichtbij bekijken.

pastedGraphic_4.pdf

 

WP6 N 50 46.507   E 005 A.(D-5)5

 

Het Hervormde kerkje van Eijsden is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling namelijk de protestantse religie. Het kerkje bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Het kerkje is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur, en de typologische zeldzaamheid. Gezien het beperkte aantal Hervormde kerkjes in Limburg is tevens sprake van functionele zeldzaamheid.De kerk werd in 1906 gebouwd door J.M. Odinot voor de toenmalige Hervormde Gemeente. 

pastedGraphic_5.pdf

 

WP7 N 50 46.558  E 005 A.(A+C)C

Hier vindt u de op een na grootste Joodse begraafplaats van Limburg, deze begraafplaats telt ongever 300 graven. De begraafplaats stamt uit de vroege 19e eeuw (ca. 1815). Op deze begraafplaats zijn twee dingen die opvallen, de grote hoeveelheden portretten op de graven en de vele Franstalige grafopschriften.
Het plaatsen van een portret op een graf is typisch iets katholieks. Dat dit hier ook bij Joodse graven gebeurd zegt iets hoe goed de Joden geintegreerd waren in de regionale gebruiken. De vele Franstalige opschriften komen voort uit het gegeven dat Joden uit de regio van Luik zich in Eijsden lieten begraven. De Belgische wet voorziet niet in een garantie dat een graf behouden mag worden, wat volgens de Joodse traditie wel noodzakelijk was. Men week daarom uit naar Eijsden. Op de begraafplaats staat een metaheerhuisje, hier werden de overledenen verzorgd. De begraafplaats is afgesloten.

 

WP8 N 50 46. (B-( 2 x C))(A-C)  E 005 A.7(A+(2 x B)+C+D)

Op zoek naar de eindcache. Het eind van deze korte wandeling komt inzicht. U komt weer in de buurt van de kerk van Breust ( en de parkeerplaats). U vindt de stash in een voortuin achter een grote steen. Trek maar aan het touwtje om de cache boven de grond te krijgen.

Additional Hints (Decrypt)

Npugre rra fgrra " Fvkgl Frira" Oruvaq n Ebpx "Fvkgl Frira"

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)