Skip to content

Ruta del Dimoni de Badalona Multi-cache

Hidden : 4/29/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Us convidem a fer una ruta cultural per la Badalona més tradicional i festiva

 
 
 
RUTA DEL DIMONI DE BADALONA
 
 
Benvinguts! Des de l’Àrea de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Badalona, us convidem a fer una ruta cultural per la Badalona més tradicional i festiva. Una passejada històrica per la Cremada del Dimoni, des dels seus inicis fins els nostres dies. L’origen, els protagonistes, els llocs més emblemàtics i La Cremada, l’acte central que els badalonins reprodueixen any rere any amb motiu de la celebració de la festa en honor al patró Sant Anastasi.  
 
 
Coordenadas del cache
 
 
 
N
41º
 
 
.
 
 
 
 
E
002º
 
 
.
 
 
 
N
 
 
41º
 
 
 
A.C
 
 
 
.
C-D
 
 
 (A-E)-1
 
 
 
E-C
 
E
002º
 
 
D.E
 
 
 
.
B-38
 
 
 
A-9
C+D
 
 
 
 
 
 
 
Resultados pruebas:
 
A =
B =
C =
D =
E =
 
 
 
 
 
 
A.        N41º27.131 E002º14.876
 
 

 
 
Per començar la ruta hem triat com a punt de partida el lloc que va ser escenari de les primeres cremades.
 
La Cremada del Dimoni és una activitat cultural que se celebra a la nostra ciutat des de l’any 1940, i que s’emmarca dins dels actes de celebració de la Nit de Sant Anastasi. És, però, una tradició que es remunta, en el seu origen, a l’any 1785, gràcies a les descripcions que fa el Baró de Maldà en el seu Calaix de sastre, on escriu ”sent los mariners y pescadors gent de tabola i tunanteria, calaren foch a un figurón...”.
 
 
 
La primera Cremada sorgeix com un acte festiu lligat a una celebració de caire religiós impulsada per la Confraria de Sant Anastasi i el Gremi de Corders. El programa de les Fiestas en honor del glorioso mártir San Anastasio situa la primera cremada al carrer del Temple, a l’encreuament del carrer de Roca i Pi i l’esplanada de les excavacions arqueològiques, un 11 de maig de 1940. En pocs anys els badalonins es van fer seva aquesta tradició i va quedar plenament consolidada. Tant és així que la Cremada del Dimoni va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya l’any 1991.
 
 
 
 
 
 
 
Prova A. Busca un indicador de la Pl. Font i Cussó. Quin número de ruta turística té? .................................. 
 
 
 
 
 
B.        N41º26.987 E002º14.713
 
 

Baixeu les escales i passegeu pels dimonis de Badalona a través d’aquesta exposició permanent.
 
Tradicionalment, el disseny del Dimoni té un contingut al·legòric, evocador d’aspectes de la realitat actual o històrica.
 
Mitològicament, el diable és el poder del Mal, el temptador, el Mentider, la força destructiva antagònica del Bé i la Veritat, en l’etern dualisme cosmogònic.
 
El dimoni badaloní, però, d’infernal no n’és gaire: terrorífic, no gens; odiós, fins a cert punt; més aviat, ingenu, bon janot, elemental.... sovint trasformat en ninot, en gegant, en titella [...] Murri, gamberro, hippy, marcià, capitalista, contaminador de vicis, flagell d’ecologistes boy-scouts, bel·lipotent de l’OTAN o del Pacte de Varsòvia... Tanmateix, sempre, la Cremada del Dimoni, barrejant elements festius i caricaturescos de judici final amb tribunal popular, d’una manera o altra, propicia la projecció de les frutracions col·lectives, la sublimació de les males consciències i dels pecats vergonants, i esdevé en l’insconcient comunitari litúrgia expiatòria.
 
Joan Soler i Amigó.    Maig Major (1985)
 
Prova B. Situeu-vos davant de les dues primeres imatges que conformen aquesta exposició i a la segona data resta-li la primera. Obtindràs un número de dues xifres............................ 
 
 
 
 
C.        N41º26.870 E002º14.897
 
 
 
 
El constructor de dimonis Domènec Giró obria casa seva uns dies a l’any, coincidint amb la campanya del Dia sense Cotxes organitzada per l’AV del Centre, per a què tothom qui volgués pogués contemplar les reproduccions fidelignes dels dimonis originals des de 1949
 
 
La nissaga de dissenyadors i constructors del dimoni, des de l’any 1940, és llarga: Francesc de Paula Giró, Jaume Ribó, Domènec Giró, Miquel Xirgu Subirà i Miquel Xirgu Rico (pare i fill), Emili Bultó i Tero Guzman, han contribuït a donar la representació del Dimoni. Destaquem el tàndem Domènec Giró com a constructor i Miquel Xirgu com a disenyador, que va durar més de tres dècades. Des de l’any 2006 la construcció del Dimoni és obra de Ramon de los Heros, dibuixant i artista plàstic badaloní, especialista en construcció d’escenografies. I a partir de 1999, el disseny del Dimoni es tria a partir del concurs Crema’l tu!
 
 
 
 
 
 
 
 
El Dimoni construït és una estructura de fusta d’entre 10 i 15 metres d’alçada, i la majestuositat de la figura convoca molts ciutadans i ciutadanes, que el fotografien, el dibuixen o simplement l’observen embadalits. Els infants de la ciutat l’homenatgen fent altres dimonis petits amb la voluntat que cremin al costat del Dimoni gran, i que tots es converteixin en cendres durant la Cremada del Dimoni, el dia 10 de maig.
 
 
 
 
 
Prova C. Us trobeu davant la façana de la casa on va viure en Domènec Giró (la foto del vitrall us servirà com a referència). El número de la casa divideix-lo per 33..................................... 
 
 
 
 
D.        N41º26.938 E002º15.152
 
 

 
 
A la festa!
 
La Cremada del Dimoni és l’acte central de les Festes de Maig de Badalona, que són el conjunt d’activitats culturals que se celebren al voltant del dia de Sant Anastasi, el nostre patró, l’11 de maig.
 
El vespre del 10 de maig es porta a terme la Nit de Sant Anastasi que està formada per un conjunt d’actes consecutius que precedeixen la Cremada del Dimoni: el Ball a Plaça, el Seguici de la Ciutat, la Tanda de Lluïment, l’Acte Sacramental, el Ball de l’Àliga, el Piromusical i la Cremada.
 
 
 
 
Hi participen: Castellers de Badalona, Miquelets de Badalona, Diables de Badalona, Badalona Bèsties de Foc, Kapaoltis de Llefià, Bufons del Foc, Esbart Sant Jordi, Bastoners de Canyet, escoles Jungfrau, Ventós Mir i Lola Anglada, Colla de Geganters de Badalona i Banda Simfònica de Badalona.
 
 
 
 
La Cremada és l’element que diferencia i singularitza Badalona respecte d’altres pobles i ciutats. És un actiu que tenim en exclusiva.
 
 
 
 
Prova D. Us trobeu prop del lloc on es crema el dimoni en l’actualitat. Busqueu la tapa de la claveguera i anoteu el penúltim número de l’any. La primera foto us servirà de referència.................................................................................. 
 
 
 
 
 
E.         N41º27.106 E002º14.793
 
 
 
 
Participa en el disseny dels propers dimonis!
 
CREMA’L TU! Premi de Disseny del Dimoni de Badalona és el certamen amb el qual es dissenya el Dimoni de les Festes de Maig. És convocat per l’Àrea de Cultura i Ciutadania. Aquest concurs va néixer l’any 1999 amb la voluntat d’obrir a la ciutadania una convocatòria que permetés dissenyar un dels símbols culturals de la nostra ciutat. Posteriorment, un constructor dóna forma al disseny guanyador i s’exhibeix a la platja durant alguns dies, a la vista de la ciutadania.
 
Els badalonins més petits també poden participar creant les seves pròpies maquetes i presentant les creacions a la festa ‘El Dimoni a l’Escola’. Aquesta festa està lligada al concurs de caràcter no competitiu adreçat als escolars d’educació primària i centres de educació especial de Badalona. L’objectiu és donar a conèixer les tradicions festives de la nostra ciutat.
 
 
Per participar-hi cal que els nens i nenes facin un petit dimoni en grup, a classe, o bé de forma individual. És tradició que els participants col·loquin les figures dels ‘petits dimoniets’ al voltant del gran dimoni, escortant-lo, fins que el foc els  fongui en la Cremada.  
 
Dies abans, aquestes petites creacions s’exposen a l’edifici que teniu al davant, el Centre Cívic Dalt la Vila
 
 
 
Prova E. Situa’t davant de l’edifici on t’ha portat el GPS, mira cap a l'esquerra, trobaràs un carrer que baixa i una placa amb el seu nom. Compta les lletres que completen el nom a partir de: 'Carrer de...' . En aquest cas la foto també et servirà de referència................................................... 
 
 
NOTA IMPORTANT
 
Tot i que aquesta ruta es pot fer en qualsevol època de l’any, recomanem fer-la durant el mes de maig perquè tot està preparat per a la gran festa i el recorregut serà molt més lluït. A més us convidem a visitar l’exposició Forjadors de la festa al Refugi, del 3 al 13 de maig, perquè conegueu més de prop els elements festius i les entitats de cultura popular i tradicional de Badalona.
 
 
Els textos explicatius són de l’obra d’Andreu Mas, El dimoni de Badalona, i del seu pròleg, a càrrec de Joan Mayné. El Punt (2002)
 
 
 
 

Additional Hints (No hints available.)