Skip to content

CORNER' De Onlanden, Roderwolderdijk 1 Traditional Geocache

This cache has been archived.

Corner1969: Deze gaat uit roulatie

More
Hidden : 2/24/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Neem zelf een pen mee!

DE ONLANDEN

Op de grens van Drenthe en Groningen

daar is het 2500 ha grote natuur- en waterbergingsgebied De Onlanden te vinden. Tussen het Drentse zand en de Groninger klei ingeklemd ligt hier een laagveengebied, waar van oudsher het water uit de Drentse beken zich verzamelde, alvorens via de Lauwers en het Reitdiep door te stromen naar de Waddenzee. In vroeger tijden was deze 'Kop-van-Drenthe' en het aangrenzende deel van Groningen dan ook één groot veenmoeras, echt Onland. Niemand kon er door en ook voor de landbouw was het ongeschikt.

Pas in de Middeleeuwen werd begonnen met de eerste pogingen het gebied te ontwateren. Langzaam slaagde men erin het waterpeil omlaag te brengen en stapje voor stapje kon het gebied in gebruik genomen worden. Eerst alleen 's zomers en vanaf de 19e eeuw het hele jaar door, al bleef het in de winter toch vooral Onland. Nog halverwege de vorige eeuw stond het laagveengebied 's winters soms helemaal blank en stroomde het water over de weg tussen Peize en Groningen.

De afgelopen eeuw is het laagveengebied volledig in gebruik geweest als weidegebied. Weidevogels en ganzen hebben hiervan geprofiteerd en waren er in grote aantallen te vinden. Het gebied werd opgenomen in de EHS en natuurbeherende organisaties kochten grote stukken ervan aan. Natuurmonumenten vooral in de Peizer- en Eeldermaden, Staatsbosbeheer rond het Leekstermeer en het Groninger Landschap aan de (Groninger) noordkant van het meer.
Nu (2010) wordt het veenweidegebied terug gegeven aan de natuur. De Drentse beken gaan er doorheen stromen en er kan zich weer een moeras ontwikkelen met natuurlijk wisselende waterstanden. Over een aantal jaar zal het resultaat van de verandering goed te zien zijn en zullen er misschien ook weer Bevers en Otters in de Onlanden voorkomen.
De Onlanden als waterberging
Waarom een waterbergingsgebied?
De afgelopen decennia kende ons land een aantal jaren met extreme wateroverlast door grote hoeveelheden neerslag. In 1998 moesten in het noorden polders onder water worden gezet om te voorkomen dat kanaaldijken op kritische punten zouden breken. Ook in 2007 was de situatie kritiek, maar ging het gelukkig net goed.
Om voortaan beter op dergelijke extreme situaties voorbereid te zijn, wordt het laaggelegen veenweidegebied in de Kop-van-Drenthe ingericht als waterbergingsgebied. Hier kan een teveel aan water uit de Drentse beken (Peizerdiep en Eelderdiep) tijdelijk geborgen worden.

In 2008 werd begonnen met de herinrichting van het Leekstermeergebied. De Peizermaden volgen vanaf 2010 (zie hieronder voor actuele stand van zaken). Naar verwachting is de inrichting in december 2011 klaar. Het water uit het Peizerdiep en Eelderdiep zal dan de ruimte krijgen in een gebied van zo'n 2500 ha tussen het Leekstermeer en het Paterswoldse Meer: De Onlanden.

Door de meer natuurlijke, fluctuerende waterstand wordt het Onlandengebied veel natter in herfst en winter en langzaam droger in de lente en zomer. Hierdoor zal het gebied ingrijpend van karakter veranderen. Er komt veel meer open water en ook zullen de veenweiden voor een groot deel zo nat worden dat de term 'Onlanden' weer van toepassing wordt op het hele gebied. De natuur zal zich naar verwachting gaan ontwikkelen naar een moerasbiotoop, met bijbehorende planten, vogels en andere dieren.

Additional Hints (No hints available.)