Skip to content

Marskin ritarit Mystery Cache

Hidden : 12/6/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Talvisota osoitti ylipäällikölle, että voimassa olevat kunniamerkkisäännöt olivat eräässä mielessä puutteelliset. Vapaudenristien ja -mitalien jakoperusteet pohjautuivat asianomaisten saavuttamaan sotilasarvoon. Hänen mielestään taistelukentällä osoitetut taidot ja urhoollisuus oli voitava palkita erityisen korkealla kunniamerkillä sotilasarvosta riippumatta. Välirauhan aikana Mannerheim otti lukuisia kertoja pohdittavaksi tämän asian ja neuvotteli siitä muun muassa puolustusministeri Waldenin kanssa. Tuloksena oli, että samalla asetuksella, jolla Vapaudenristin ritarikunnasta tuli pysyvä, perustettiin Vapaudenristin kunniamerkkien joukkoon kaksi erikoiskunniamerkkiä: 1. ja 2. luokan Mannerheim-risti. Asetuksen 4. pykälä kuuluu:

Erinomaisen urheuden, taistellen saavutettujen erittäin tärkeiden tulosten tai erikoisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi voidaan Suomen puolustusvoimain sotilas hänen sotilasarvostaan riippumatta nimittää Vapaudenristin 1. tai 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi.

Asetuksen sisältö oli ylipäällikön mielen mukainen. Mannerheim-ristiin liittyi kaksi hänelle tärkeätä erityispiirrettä, joita ei ollut Vapaudenristin muilla kunniamerkeillä: kunniamerkin saaja nimitettiin ritariksi ja sotilasarvoltaan hän saattoi olla yhtä hyvin sotamies kuin kenraalikin. Samanlaista järjestelmää ei ollut missään muualla.

Mannerheim-ristiä koskeva asetus mahdollisti sen, että myös talvisodassa ansioitunut sotilas voitiin esittää nimitettäväksi Mannerheim-ristin ritariksi. Puolustusvoimien pääesikunta lähetti helmikuussa 1941 kirjelmän kaikille talvisodan aikana komentajatehtävissä olleille ja kehotti heitä ”ehdottamaan ne henkilöt, joille heidän käsityksensä mukaan mainittu kunniamerkki voidaan esittää annettavaksi”. Ehdotukset tuli lähettää Pääesikuntaan maaliskuun puoliväliin mennessä. Kirjelmän perusteella komentajat tekivät alaisistaan 483 nimitysesitystä, joukossa 19 sotilasta, jotka sittemmin jatkosodan aikana nimitettiin ritariksi. Esitysten käsittelyyn ryhdyttiin heti, mutta se jäi jatkosodan alettua kesken. Lopullisesti asia poistettiin päiväjärjestyksestä huhtikuussa 1944 Päämajan komento-osaston päällikön eversti Vaalan esityksestä. Silloin jäljellä oli vielä 113 ehdokasta.

Jatkosodan 1941–45 aikana Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi nimitettiin 191 sotilasta, heistä kaksi myös 1. luokan ritariksi. Neljälle sotilaalle 2. luokan Mannerheim-risti suotiin kahdesti. Marsalkan tehtyä nimityspäätöksen hän pyrki siihen, että kunniamerkki luovutettiin juhlallisin muodoin Päämajassa, jonne ritariksi nimitetyt komennettiin rintamalta. Ylipäällikkö itse tai hänen estyneenä ollessaan joku Päämajan kenraaleista ojensi kunniamerkit nimityskirjoineen uusille ritareille. Tilaisuuden jälkeen nautittiin tavallisesti yhteinen lounas. Kesällä 1944, venäläisten suurhyökkäyksen alettua, kunniamerkit ja nimityskirjat oli usein pakko toimittaa perille muulla tavoin.

Vapaudenristin Mannerheim-risti täytti sen tehtävän, minkä ylipäällikkö oli halunnutkin. Se oli poikkeuksellisen arvokas ja näkyvä kiitos taistelukentällä osoitetusta rohkeudesta ja neuvokkuudesta. Ainutlaatuisena ja harvinaisena se herätti laajalti huomiota ja kunnioitusta myös maan rajojen ulkopuolella.

Lähde: Mannerheim-ristin ritarien säätiö

Yllä on aiheesta virallista tietoa ja tästä eteenpäin kätkön löytymiseen tarvittavaa tietoa.

Tämä kätkö on tavallaan jatkoa Kunnian miehet kätkölle, joka julkaistiin Itsenäisyyspäivänä 06.12.2008.

Tehtävän ratkaisuun tarvitaan kuuden Mannerheim-ristin ritarin joitain tietoja. He kaikki ovat haudattuina Päijät-Hämeeseen. Neljä heistä lepää Levon hautausmaalla ja kaksi Heinolan kaupungin alueella. Kätkön koordinaatit johdattavat sinut Levon hautausmaalle neljän Mannerheim-ristin ritarin yhteiselle haudalle. Siellä he lepäävät yhteisen kiven alla vaimoineen.

Tässä ovat kaikkien tehtävän ratkaisuun tarvittavien ritarien nimet Mannerheim-ristin myöntämis- järjestyksessä.

Iisalo Keijo Pentti ritari nro 16.
Salminen Viljo Frithiof ritari nro 33.
Seppänen Aaro ritari nro 75.
Ek Rolf Birger ritari nro 106.
Honkaniemi Toivo Nikolai ritari nro 149.
Airo Aksel Fredrik ritari nro 159.


Ratkaise seuraavat kysymykset, niin niistä pitäisi irrota kätkön löytymiseen tarvittavat koordinaatit.

A = Rolf Birger Ekin Mannerheim-ristin myöntämis päivä (?. 3.1943.)
B = Keijo Pentti Iisalon Mannerheim-ristin merkki paadessa, vasemmalta oikealle lukien Levolla.
C = Aaro Seppäsen kaatumis kuukausi (3.?.1944.)

D = Toivo Nikolai Honkaniemen natsojen (arvomerkkikulmien) määrä kauluslaatoissa Mannerheim-ristin myöntämis hetkellä.
E = Viljo Frithiof Salmisen syntymä kuukausi (11.?.1905).
F = Aksel Fredrik Airon lasten lukumäärä x 2.

Lopulliset koordinaatit:
60° 57.ABC
025° 44.DEF

Lopullisen purkin paikassa ei ole mitään ihmeellistä. Sen olisi tietysti voinut laittaa johonkin muuallekin, mutta toisaalta se on vapaan Suomen metsämaisemassa (ei hautausmaan alueella) ja se riittää, ainakin kätkön tekijöille.

Olette varmaan samaa mieltä, että olisi ollut hienoa päästä puristamaan heidän, tai jonkun muun sotaveteraanin kättä ja sanoa KIITOS!

Additional Hints (No hints available.)