Skip to content

Wissinks Möl Traditional Geocache

This cache has been archived.

tukkertjes: De cache wordt gearchiveerd

More
Hidden : 6/11/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

WISSINKS MÖL


Korenmolen Wissink’s Möl is een standerdmolen en dateert uit 1802.
De molen is van het type (open) standerdmolen, plaatselijk bekend als stenderkast. Een standerdmolen heeft een rechthoekig molenhuis rondom een houten spil de z.g.n. standaard of stender. Bij dit soort molens wordt de kast in zijn geheel om de spil gedraaid.
Dit monument in Usselo is de enige overgebleven standerdmolen in Overijssel en zeer uniek in de wereld omdat de molen 3 zolders heeft en 3 maalkoppels.
De korenmolen maalde vanaf zijn bouwjaar 1802 tot 1921 voor de boeren in de omgeving
Bij de wandeling rondom de molen kan men op de vier grote Bentheimer funderingsstenen het levensverhaal lezen in de vorm van een gedicht in het Twents door dhr.J.J.v.Deinse:

Ik zin 'ne oale stenderkast
Oet achtteenhonderdtwee
Do mi-j Jan Heenik Wissink ginn
In Ossel bouwen dee

Ik heb as Wissinks Möl bekènd,
Op 't oale èrve doar
't Zoad van 'n Osseler Esch emaald
Hoast honderd twintig joar

De ni-jje tied met zinnen stoom
Dee hef't mi-j an edoan,
As gedacht'nis vuur 't noageslacht
Kwam 'k op diss' stéé te stoan

In negenteen honderd twintig een
Hef Jan Bernard van Heek
Mi-j kof en do weer op ebouwd
Hier achter Zonnebeek

In 1921 kocht Jan Bernard van Heek na een tip van J.J. van Deinse de molen en liet hem overbrengen naar het Buurser Zand tussen Buurse en Haaksbergen, waar hij een openluchtmuseum wilde laten bouwen. Die plannen zijn echter niet uitgevoerd.
In de jaren '50 geraakte de molen in een slechte staat, mede door toedoen van vernielzuchtigen. De staat van de molen was dermate slecht, dat de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten de molen eigenlijk wilde slopen. De Edwina van Heekstichting heeft zich toen garant gesteld voor de herstelkosten van de molen.
In 1957 werd een grote restauratie uitgevoerd, die de toekomst van de molen toen veilig stelde.
Daarna werd er in 1965 nog een restauratie uitgevoerd.
In 1970 kwam de molen op de lijst van Rijksmonumenten te staan. De jachtopziener sprak zich toen ook uit in de regionale pers over de belabberde staat van de molen, want hij begon gevaarlijk naar links over te hellen.
Twee jaar daarna in november 1972, sloeg de molen op hol tijdens een hevige storm, dreigde uit elkaar te schudden en vlam te vatten door de hoge wrijving in de kap. Dat werd tegen gehouden door de snel ter plaatse zijnde Haaksbergse brandweer.
Vervolgens werd de molen afgebroken en tot 1981 werden de losse onderdelen opgeslagen.
De bewoners van Buurse hoopten de molen in hun dorp te kunnen houden maar in mei 1981 werd de molen in één dag teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek bij Usselo op de nog aanwezige oude fundamenten en opnieuw gerestaureerd.
Dit was het resultaat na een conflict waar niet minder dan de volgende spelers in mee deden: Natuurmonumenten, Ministerie voor Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk, gemeentebestuur Haaksbergen, Gedeputeerde Staten van Overijssel, Vereniging Hollandsche Molen, Raad van State en Stichting "De Overijsselse Molen".
Oorspronkelijk stond de molen in een heideveld waar de wind vrij spel had. Thans zijn er bomen gegroeid die de goede werking van de molen hinderen. In 2008 werden er bomen gekapt aan de zuidwest- en noordoostzijde, waardoor de molen veel rustiger loopt.
Nu is de molen eigendom van Stichting Wissink's Molen. De vereniging Wissink's Möl ondersteunt de stichting.

Ieder woensdag en zaterdag is de molen geopend van 12.00 uur tot 16.00 uur.


De Stichting Overijsselse Molen (SOM) heeft de wens meer bezoekers naar hun molens te krijgen. Bij vele bij de SOM aangesloten molens waren al caches beschikbaar, bij zo’n 30 andere molens is dat vanaf nu ook het geval. De stichting start zelf nog een ander initiatief, een molenspeurtocht. Het kan hierbij gaan om molens met de nieuwe maar ook molens met de oudere caches. Bij een geselecteerd aantal molens zullen aanwijzingen te vinden zijn voor een bonus. Op de website (www.molenspeurtocht.nl) zal uitleg gegeven worden hoe deze bonus kan worden verdiend en wat deze bonus zal zijn. De start van deze Raadsel-cache is op de Nationale Molendag op 11 mei 2013.

Additional Hints (No hints available.)