Skip to content

Kunst in Hoogvliet Multi-cache

This cache has been archived.

Team Bussi: Er verdwijnen te veel kunstwerken, jammer.................

More
Hidden : 4/14/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

WP 5 is oranje leeuw geworden
WP 25 antwoord is 4 (beeld is weg)
WP 26 alleen de sokkel staat er nog

 Met dank aan Team Roodkapje voor het proef-fietsen van deze route

Van Hoogvliet is bekend dat het de groenste deelgemeente van Rotterdam is. Het heeft inderdaad een prachtige, bijzondere groene ring die de moeite waard is om doorheen te wandelen. Minder bekend is dat er talloze kunstwerken in de openbare ruimte staan. Overal zijn er beelden van steen, van brons, van staal of van andere materialen. Sommige beelden staan er al vele jaren, andere zijn van recentere datum. U passeert ze iedere dag, misschien zonder ze ooit echt te zien.

Opvallend is het grote aantal beelden dat te zien is in het noordelijke deel van Hoogvliet. In het begin van de jaren zestig, toen Hoogvliet nog niet veel meer was dan het huidige Hoogvliet Noord, stelde de gemeenteraad veel geld beschikbaar voor kunst in openbare ruimte. De achterliggende gedachte was dat men de bevolking in contact wilde brengen met beeldende kunst. De beelden die hier besproken worden zijn opgenomen in een beeldenroute die hieronder beschreven staat. De route is ongeveer 15 kilometer en begint in het stadshart, maar uiteraard kan de lezer zelf een route kan samenstellen langs de beelden. Zo kunnen kunstliefhebbers van buiten Hoogvliet bijvoorbeeld beginnen bij metrostation Zalmplaat. In elk geval veel fiets- (of wandel-) plezier!

 

Je kunt in willekeurige volgorde de beelden bezoeken.

De WP zijn aangegeven

Bij ieder beeld wordt een vraag gesteld.

Er worden 31 beelden bezocht. Maar er zijn nog meer beelden in Hoogvliet.

 

http://img.geocaching.com/cache/1cae1963-ca72-42d8-8815-27491743ad93.jpg

 

WP 1:Groeigemeenschap  (Chris Elffers)

N 51 51.910

O 004 21.273

Op het plein in het winkelcentrum aan de Binnenban staat sinds 1971 de 9000 kilogram wegende grote bronzen sculptuur van Chris Elffers. Het is een grillig gevormd, vrijstaand werk dat doet denken aan een organische vorm, die zich vrijelijk naar alle kanten uit lijkt te breiden.Kinderen zijn dol op deze groeigemeenschap. Ze zien het vooral als klimobject en hebben er diverse bijnamen voor bedacht. Een greep uit de ruime keus: 'Dubbele neushoorn', 'Mislukte Dino' en 'Reuze-egel'.De gemeente Rotterdam gaf de opdracht om binnen het project wijkverlraaiing een aantal beelden te plaatsen. Dit werk van de in 1926 in Zandvoort geboren Elffers was er èèn van.

Vraag:Op de grond is een tegel met daarop de gegevens van dit beeld. Welk woord staat er achter gemeentewerken. Neem van de 2e letter de letterwaarde. Dit is A.

 

WP 2:Verticaal gericht  (Bob Bonies)

N 51 51.865

O 004 21.218

Het kunstwerk dat de plaats van het politiebureau aan de Middenbaan-Noord 63 in Hoogvliet markeert, moest aan veel eisen voldoen: niet alleen moest het kwaliteit hebben, maar het mocht vooral ook geen onderhoudsproblemen opleveren. Bovendien moest het niet uitnodigen tot klim- en mogelijke daaruit volgende valpartijen, noch storing of gevaar in andere opzichten. Niet in de laatste plaats moest het beeldhouwwerk een duidelijke relatie met het politiebureau hebben. Maar bovenal: Het moest ervoor zorgen dat het politiebureau voor iedereen makkelijk te vinden zou zijn. Niet verwonderlijk is dat het ontwerp van Bob Bonies in het najaar van 1988 geplaatst werd. Van dit beeld gaat een duidelijke signaalwerking uit. Het bestaat uit twee stalen T-elementen van 7 bij 5 meter. Het ene element staat terwijl het andere lijkt te zweven. Beide elementen worden gekoppeld door twee rijen kubusvormen. Het dynamische geheel dat hierdoor ontstaat is bovendien uitgevoerd in de kleuren blauwen rood. Hierdoor krijgt het markeringsteken nog duidelijker de rol van aandachtstrekker.In de volksmond heeft dit kunstwerk de bijnaam 'Ja-knikker' verworven.

Vraag:Dit beeld staat vlakbij de ingang van het politieburau, bij de ingang zit een blauw bordje aan de muur. Tel de cijfers die je hier ziet aan de onderzijde van het bordje bij elkaar op. Dit is B

 

WP 3:Moeder en kind (Van Zanten)

N 51 51.916

O 004 21.184

Ooit had het bronzen beeld een symboolfunctie. Het werd aangekocht door de GGD en kreeg een plaats op de patio van het gebouw waar moeders en hun kinderen voor consultatie kwamen. Het GGD-gebouw kreeg echter een nieuwe functie: het werd een deelgemeentesecretarie. Het beeld als symbool leek nu op de patio misplaatst. Het beeld werd daarom verplaatst naar de entree. De hoop is dat het op deze plek een nieuwe symboolfunctie zal krijgen: 'De verheffing van het volk door moeder overheid' of 'De jeugd heeft de toekomst' behoren tot de mogelijkheden.

Vraag:Achter dit beeld zie je een opgang voor rolstoelen. Hier zitten ventilatiegaten met roosters in de muur. Hoeveel zie je er. Dit is C.

 

WP 4:Drie ronde gevelstenen (Huib Noorlander)

N 51 51.993

O 004 21.186

In 1955 werd dit pand gebouwd om er een bestuurscentrum voor Hoogvliet in te huisvesten. De in 1928 in Rotterdam geboren beeldend kunstenaar en steenbewerker Huib Noorlander kreeg de opdracht tot het vervaardigen van een passend gevelstuk. Het eindresultaat bestond uit drie ronde gevelstenen die in de muur werden verzonken. Alle drie de stenen tonen een figuur, respectievelijk een boer, een melkmeisje en een smid. Ze symboliseren achtereenvolgens de akkerbouw, de veeteelt en de industrie.

Vraag:Hoeveel emmers zie je op de middelste gevelsteen. Dit is D

 

WP 5: IJzeren bloem (Gust Romijn)

N 51 51.998

O 004 21.217

Dit glasmozaïek hangt aan de gevel van het postkantoor aan de Middenbaan-Noord. Het bestaat uit een ondergrond van zwart metaal waarop een zestal ronde vormen is gemonteerd. Deze zijn op hun beurt ingelegd met gekleurde glasmozaïeksteentjes. Het object werd hier in 1960 geplaatst. Gust Romijn werd geboren in Noordwijkerhout in 1922. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Gust Romijn werkte jarenlang in Rotterdam, afgewisseld door perioden in Antwerpen en Maastricht. Sinds 1982 woont en werkt Gust Romijn in het dorpje Dreischor op Schouwen- Duiveland. Eind 1945 had hij zijn eerste eenmanstentoonstelling in de Rotterdamse Galerie van Zanten met sculpturen en tekeningen. Daarna volgde vele nationale en internationale tentoonstellingen. In 1954 en 1955 werkte hij in het Parijs, in 1960 in Milaan, en in 1962 en 1963 in New-York. In de periode van 1973 tot 1983 gaf hij gastcolleges in Canada aan de University of Victoria en het Elisabeth Carr College in Vancouver. Van 1970 tot 1983 was Gust Romijn verbonden aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Met zijn werk heeft Gust Romijn diverse prijzen gewonnen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. de Nationale 5 Mei Grafiekprijs in 1955, de Prix Susse Parijs in 1957 en in 1984 de prijsvraag 'Delta monument, Zeeland'.

Vraag:Voor dit beeld zit in het trottoir een putje met de letters AVK. Wat zit er onder dit putje. Dit staat ook op de put beschreven. Neem van dit woord de letterwaarde van de eerste letter. Dit is E

 

WP 6:Drie schuinstaande palen met rode banden (Bert Meinen)

N 51 52.026

O 004 21.328

In 1983 kwam ook op het trottoir voor de brandweerpost aan de Leemkuil een markeringsteken. Drie roestvrijstalen palen steken schuin de grond uit. Ze zijn voorzien van rode banden. Het beeld van de in 1945 geboren Meinen is nadrukkelijk aanwezig als markeringsteken. De schuinstaande palen roepen bij toeschouwers associaties op aan de glijpalen waarvan de brandweer in Engeland zich bedient.

Vraag:Er zit hier ook een geel bordje op de muur. Neem van het onderste getal het cijfer achter de komma Dit is F

 

WP 7:Een plaatsje in de zon (Ian J. Pieters)

N 51 52.012

O 004 21.299

Twee kunstwerken van lan J. Pieters zijn opgenomen in deze kunstroute. 'Een plaatsje in de zon' vindt u aan de Middenbaan-Noord, op de trap naar de hoofdingang van de Rabobank.Dit vrijstaande beeld op een rechthoekige, zwevende betonnen sokkel, heeft meer functies dan een 'kijkstuk' alleen. Het nodigt de bezoeker uit tot plaatsnemen. Het is ook letterlijk bedoeld om een plaatsje in de zon te zijn. Het beeld zelf lijkt te bestaan uit drie delen, een voetstuk, een zitting en rugleuning, in vloeiende bronzen vormen. De opdracht voor dit beeld ontving de kunstenaar van het bestuur van de toenmalige Coöperatieve Raiffeisenbank. De opdracht luidde: de ontwikkeling van deze land- en tuinbouwbank tot uiting te brengen. lan J. Pieters heeft dit gegeven op een vrije manier ingevuld. Door zij vormgeving kan 'Een plaatsje in de zon' op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Voordat dit beeld op zijn huidige plaats werd neergezet, was het te zien op een internationale tentoonstelling in Brussel. Een afgietsel bevindt zich in de beeldentuin van Rijksmuseum Kröller-Müller op de Hoge Veluwe.

Vraag:Wat is het huisnummer van de Rabobank. Tel deze cijfers bij elkaar op en neem hiervan het laatste getal. Dit is G

 

WP 8: Vlucht van vijf eenden (Evert den Hartog)

N 51 52.061

O 004 21.393

Bij de vijver van de kinderboerderij staat op een stenen sokkel een bronsplastiek van Evert den Hartog. Vijf eenden lijken zich klaar te maken om op te vliegen. Door het vernuft waarmee ze boven elkaar zijn bevestigd lijken ze te zweven in de ruimte. Het beeld van Den Hartog werd geplaatst op het terrein van de kinderboerderij in 1993. Evert den Hartog werd geboren in de jaren '50. Hij volgde zijn opleiding aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Een van zijn meest uitdagende opdrachten kwam uit China. Hij moest een groot jacht voorzien van diverse bronzen beelden met als thema het water. Zijn werken varieerden van rietstengels tot zeedieren. Op een groot buiten nabij Rotterdam stelt Den Hartog tegenwoordig zijn nieuwste werk ten toon in een eigen beeldentuin.

Opm: U kunt dichtbij komen door iets verder aan uw rechterhand de kinder-boerderij op te lopen. Echter dit hek is niet altijd open (8:15 t/m 16:30 uur).

Vraag:Er staat hier een telefoonnummer op het hek. Neem hiervan het laatste cijfer. Dit is H. (ATT dit is dus op het waypoint en NIET in de kinderboerderij)

 

WP 9: Borden met dierfiguren (Wim Smits)

N 51 52.101

O 004 21.504

Deze borden wijzen de weg naar de kinderboerderij de Oedenstee. In 1973

ontwierpbeeldend kunstenaar Wim Smits deze borden, die generatie-bestendig blijken te zijn. Op elk van de zestien borden staat een dierfiguur afgebeeld waardoor zelfs de allerjongsten onmiddellijk weten waarom het hier gaat. Op een speelse en tegelijk educatieve manier trekken de borden de aandacht. Ze vormen tegelijk een versiering van het oprijlaantje aan de Marthalaan. De dieren zijn in zwarte en witte lijnen op verschillend gekleurde achtergronden aangebracht. Om praktische redenen (de kinderboerderij is aan twee kanten te bereiken) heeft men de serie in tweeën opgesplitst.

Vraag:Op het derde bord vanaf de straatkant staan een aantal dieren. Hoeveel zijn dit er. Dit is I.

 

WP 10: Vogels

N 51 52.052

O 004 21.751

Vraag:Als je rechts van dit kunstwerk om de hoek kijkt van het gebouw. Hoeveel ramen zie je dan? Tel de cijfers van dit getal bij elkaar op. Dit is J

 

WP 11: Molenwiek (Marja Haring)

N 51 52.035

O 004 22.015

Een stukje historie. Dit kunstwerk is onthuld in 1997. De molenwiek staat symbool voor een van de drie molens die vroeger de Polder Gadering bemaalde. Op een aantal meter afstand van de molenwiek bevind zich een bruggetje. In de fundamenten van dit bruggetje zijn drie gedenkstenen ingemetseld. Deze historische stenen verwijzen naar de molen die daar vroeger heeft gestaan. In de molenwiek zelf zijn drie plaatjes verwerkt waarop de tekst van de drie gedenkstenen staan gegraveerd.

Vraag:Met hoeveel bouten is dit kunstwerk verankerd. Dit is K

 

WP 12:Wanddecoratie (Pierre van Soest)

N 51 52.438

O 004 21.760

Aan een zijde grenst dit gebouw aan een meertje. Boven het water, op een wand van 34 bij 4 meter bevindt zich een monumentale wanddecoratie. Door weerspiegeling lijkt het kunstwerk nog groter dan het in werkelijkheid is. Op geëmailleerde, vierkanten staalplaten (136 in totaal) zijn plant en dierfiguren te zien. De maker heeft voor zijn ontwerp 136 verschillende kleuren gebruikt.

Vraag:Hoeveel bankjes zie je rond je vanaf dit waypoint. Dit is L. KIJK GOED OM JE HEEN !!!!

 

WP 13:Moeder en kind (J.M. Hans)

N 51 52.307

O 004 21.515

In de tuin, bij de entree tot de protestants christelijke school Het Oudeland, staat sinds 1965 een klein beeld. Moeder en Kind van Hanke Hans is een vrijstaand beeldje, geplaatst op een stenen sokkel. Het is uitgehouwen in natuursteen. De moederfiguur leunt iets voorover en lijkt van het kind een boek aan te pakken. Het kind kijkt verwachtingsvol naar haar op. Een aandoenlijk tafereeltje: moeder en kind die een twee-eenheid lijken te vormen met tussen hen dat boek.

Vraag:Bij dit waypoint zie je aan de rand van de stoep een put. Waar is deze gemaakt? Neem van deze plaatsnaam de letterwaarde van de derde letter. Dit is M

 

WP 14:Ruine

N 51 52.354

O 004 21.023

Vraag:Wie heeft dit kunstwerk ontworpen . Neem van de voornaam de letterwaarde van de tweede letter. Dit is N.

 

WP 15:Twee grafische schrifturen (Jan van Schoonhoven)

N 51 52.098

O 004 20.918

Op de muur van dit voormalige gebouw van het Thuiszorgcentrum Max Havelaarweg zijn in 1965 twee grafische schrifturen aangebracht. Ze zijn vervaardigd van blauwe keramische tegels. Hoewel deze figuren in de eerste instantie blij en vrolijk aandoen, kunnen ze bijnadere beschouwing een geheel ander beeld oproepen. De sterke vereenvoudiging en de stekende, hoekige vormen geven sommigen een gevoel van dreigingen angst. De maker van dit werk, Jan van Schoonhoven, werd geboren in 1914 in Delft. Zijn opleiding genoot hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn eerste reliëfs maakte hij in 1955, maar vooral in de periode na 1960 kreeg hij ruimere bekendheid. Samen met Armando, Jan Hendrikse en Henk Peeters richtte hij de Nul Groep op. De eerste serie witte reliëfs ontstond in deze periode.

Vraag:Aan de overzijde van de weg staan huizen. Neem van het hoekhuis (=b nummer) de cijfers en tel deze bij elkaar op. En neem hiervan het eerste cijfer Dit is O.

 

WP 16:Het oneindige huis (Gust Romijn)

N 51 51.998

O 004 20.357

Van dezelfde kunstenaar die het metaalreliëf met het ingelegde mozaïek op het Postkantoor maakte is Het Oneindige Huis. Het lijkt alsof dit beeld op deze plek gegroeid is. Met verschillende poten rijst het op uit de grond van het Ruigeplaatbos. Het nodigt niet alleen uit tot kijken. In 1989 bleken diverse reparaties noodzakelijk. Deze schade was ontstaan doordat velen het beeld blijkbaar ook op andere wijze hebben willen verkennen. Het Oneindige huis is een bronsplastiek dat hier geplaatst werd in het kader van het project Wijkverfraaiing in 1971. Het heeft een afmeting van 3 bij 5 bij 3 meter en is daarmee één van de twee grote bronssculpturen in Hoogvliet.

Vraag:Met hoeveel poten staat dit beeld in de grond. Dit is P.

 

WP 17:De Eilanden (Ian J. Pieters)

N 51 51.866

O 004 20.805

Van Ian J. Pieters bevinden zich in Hoogvliet twee werken. Een daarvan is dit staal plastiek met de naam De Eilanden. Binnen het kader van de stadsverfraaiing werd dit roestvrijstalen buitenobject in 1970 geplaatst op het gazon aan de Tijmweg/Alsemstraat. Door zijn gepolijste uiterlijk vormt het beeld een fraai contrast met het natuurlijke groen van de omgeving: een eiland van schittering. Het beeld is 2.2 meter hoog en staat op een betonnen ondergrond. Het is het enige object waarvoor beeldend kunstenaar lan J. Pieters als materiaal roestvrij staal gebruikte. "Roestvrij staal heeft de eigenschap licht als het ware te absorberen, waarna het weer wordt prijsgegeven zodra het donker wordt. Zo lijkt het of het beeld een beetje straalt", zei de maker in een interview in Het Zuiden in 1993.

Vraag:Hoeveel stenen cirkels liggen hier in het gras. Dit is Q.

 

WP 18: La Tamanoir (de Miereneter) (Alexander Calder)

N 51 51.954

O 004 21.066

Op een verhoogde groenstrook staat op het gazon het monumentale uit 1963 daterende werk van Alexander Calder, de Miereneter. Dit beeld van internationale allure heeft een afmeting van 3.20 bij 2.90. Het is gemaakt van staalplaat en werd aangekocht binnen het kader van het project Wijkverfraaiing. Alexander Calder staat in zijn genre bekend als een van de meest vooraanstaande en begaafde kunstenaars. De Miereneter is het enige grote werk van deze uit Amerika afkomstige kunstenaar in Nederland. Voordat het door de gemeente werd aangekocht was het beeld te zien in 1964 tijdens de Documenta 111 en in 1965 tijdens het grote Calder-retrospectief in het Parijse museum voor moderne kunst, Palais de Tokyo. Nadat het beeld aangekocht was bij een galerie in Parijs, werd het in 1965 vervoerd en geplaatst in Hoogvliet. Alexander Calder (1898-1976) is bekend geworden omdat hij probeerde de veranderde ruimte om het beeld heen in zijn beelden te betrekken door bewegende vormen, mobiles genaamd. Het beeld als bewegingloze massa werd bij hem zo een dynamisch samenspel van bewegende en gesloten vormen.

Vraag:Wanneer zijn de lichtmasten geplaatst (2001). Neem van dit jaartal het 1e cijfer. Dit is R

 

 

WP 19:Zonder titel (Julia Braendle)

N 51 51.682

O 004 21.259

Op de gevel van het gymgebouw hangt het uit 1963 daterende gevel reliëf van Julia Braendle. De op elkaar staande figuren van beton maken de functie van dit gebouw onmiddellijk voor iedereen zichtbaar. Het reliëf is bevestigd direct naast de ingang van het gebouwen is alleen te voet bereikbaar.

Vraag:Hoeveel gezichten staan er op dit relief. Dit is S

 

WP 20: Muzikanten (Geert Lebbing)

N 51 51.645

O 004 21.403

Vraag:Welk getal staat hier op het hek. Neem hiervan het 2e cijfer Dit is T

 

WP 21:Indiaan (Loeki Metz)

N 51 51.527

O 004 21.236

Op een muur van het gebouw op de hoek van de Posweg en de Baarsweg bevindt zich een steen. Opnieuw een gevelsteen, ditmaal in de kopgevel van de voormalige school Het Meeuwennest. Het stelt een indiaan voor met een vlieger. De vorm ervan is een trapezium. In 1960 werd deze betonnen afbeelding in de gevel geplaatst. Het werk van Metz is overwegend figuratief. Als een van de weinige penningkunstenaars uit Nederland kreeg zij internationale bekendheid. In de jaren '50 en '60 maakte zij voor de Monnaie in Parijs een aantal sportpenningen. Verder vervaardigde zij penningen met portretten van beroemde schilders zoals Rubens, Vermeer en Van Gogh. Uit Duitsland ontving zij een opdracht voor een penning ter ere van de schilder Albrecht Dürer. In de loop der jaren beeldde Loeki Metz ook leden af van het koninklijk huis. In 19S0 bijvoorbeeld ontwierp zij de nieuwe kroonzegel voor Koningin Beatrix.

Vraag:Kijkt de Indiaan naar:

Boven (U=1)

Links   (U=6)

Rechts(U=7)

 

WP 22:Zonder titel (Teun Jacob)

N 51 51.316

O 004 21.498

Vierkantereliëf in steen, in 1960 geplaatst in de gevel van deze school. De betonnen voorstelling toont drie kinderfiguren te midden van vogels en vissen.

Vraag:Hoeveel vogels staan er aan de rechterkant op het reliëf. Dit is V

 

WP 23: Spacebulbs (Leendert Janzee)

N 51 51.296

O 004 21.435

De naam Spacebulbs betekent 'ruimtebellen'. Dit bronsplastiek van Leendert

Janzee bevindt zich op het trottoir bij de entree van de school De Tuimelaar. Het werd er geplaatst in 1965. Het plastiek bestaat uit grote, gestapelde onregelmatig gevormde bollen. De lege ruimte tussen de holle bollen is even belangrijk als de bollen zelf, die deze ruimte omsluiten.

Vraag:Wat is het huisnummer van deze school. Neem het 2e cijfer Dit is W

 

WP 24: Abstracte Marmerplastiek (Piet van Stuivenberg)

N 51 51.252

O 004 21.408

Vraag:Welke code staat hier achter gemeentewerken?  Neem hiervan de letterwaarde van de tweede letter. Dit is X.

 

WP 25:Zonder titel (Leen Droppers)

N 51 51.294

O 004 21.745

De wand en de hal van het metrostation Zalmplaat vormen sinds 1974 het decor voor een gestuukte vorm met holtes en roestvrijstalen buizen. Het hek van roestvrijstalen buizen tussen de toegangspoortjes naar het perron geeft de metrolijnen weer, die hier deels boven, deels onder de grond lopen. Een deel van de bakstenen wand van de hal is bedekt met een groene, gestructureerde laag: een vloeiende vorm die op twee plaatsen doorbroken wordt door een zwart vlak. Ooit waren in de holtes lampjes geplaatst die aan en uit flakkerden. Helaas zijn deze ten prooi gevallen aan vandalisme.

Vraag:Hoeveel horizontale buizen zitten er in dit kunstwerk. Dit is Y.

 

WP 26: Barmhartige Samaritaan (Ru de Gier)

N 51 51.053

O 004 22.059

Dit plastiek toont twee figuren: een staande figuur die recht voor zich uit kijkt,een ander geknield aan zijn rechterzijde. Het hoofd van deze tweede figuur leunt naar achteren en steunt op de rechterarm van de staande persoon. Het bronzen beeld, op een betonnen voetstuk, is in de loop van de jaren verhuisd van de School met de Bijbel naar het grasveld langs de Bovensim/Gebbeweg. Het werd in opdracht van deze school in 1962 vervaardigd. Ru de Gier kwam in 1957 naar Hoogvliet en werkte daar in zijn eigen atelier. Hij was een van de eerste kunstenaars die in Hoogvliet kwam wonen en werken.

Vraag:Tegenover dit beeld aan de overzijde van de straat is een invalide parkeerplaats. Hoeveel uur mag je hier parkeren. Dit is Z

 

WP 27: Naamloos

N 51 50.928

O 004 21.826

Vraag:Vanaf dit beeld zie je aan de overzijde van de weg bij nr 54 een rood bordje. Hoeveel nullen staan hierop. Dit is Ø.

 

WP 28: Cora Viva (Jose Esteban Prieto)

N 51 50.983

O 004 21.771

Vraag:Welk land staat op het plaatje op het beeld. Neem van de laatste letter de letterwaarde . Dit is Ý

 

WP 29: Echtpaar (Anne Clement van Vugt)

N 51 51.059

O 004 21.681

Vraag:Bij de ingang staat dat dit ook een leerbedrijf is. Bij welke organisatie is dit . Neem hiervan van de 4 letter de letterwaarde. Dit is ¥

 

WP 30:Everzwijn (Tom Waakop-Reijers)

N 51 51.114

O 004 21.277

Het is een aandenken aan het 75-jarig bestaan van Shell Nederland Raffinaderij B.V., eind 1977. Bij zijn jubileum stelde Shell een bedrag beschikbaar voor de aanleg van deze natuurtuin. Het bronzen zwijntje op zijn hardhouten sokkel symboliseert hier de terugkeer van de oerbewoner van Hoogvliet. Tom Waakop Reijers werd geboren in Rotterdam in 1948. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij ontving studiebeurzen voor reizen naar Frankrijk en Denemarken. De kunstenaar werkt zowel nationaal als internationaal voor particuliere opdrachtgevers, bedrijven en overheden. Een bekend werk van zijn hand is het bronzen beeld van Joop Zoetemelk voor sportpaleis Ahoy.

Vraag:Wanneer werd dit beeld herplaatst. Neem hiervan het 3e cijfer . Dit is Æ

 

WP 31: Brug der zuchten

N 51 51.604

O 004 20.555

Vraag:Je ziet hier twee jaartallen. Trek het oudste van de jongste af. Dit is Ç


                                                      Antwoordenblad:

A=

 

Q=

 

B=

 

R=

 

C=

 

S=

 

D=

 

T=

 

E=

 

U=

 

F=

 

V=

 

G=

 

W=

 

H=

 

X=

 

I=

 

Y=

 

J=

 

Z=

 

K=

 

Ø =

 

L=

 

Ý =

 

M=

 

¥ =

 

N=

 

Æ =

 

O=

 

Ç =

 

P=

 

 

 

 Checksum van alle antwoorden is 124

 

                           Het eindcoördinaat is:

 

N=51° 5(P-N-Æ) . ((ØxJ)-(XxB)+X) ((K-O)/(YxR)) (G+W-(L/V))

 O=   004°((A/Q)-U) (¥-Ç-I) . (Ý+E+S) (D-(C/F)) (H+M+Z-T))

 

Additional Hints (Decrypt)

Ivws va ééa, baqre rra tebrar fgrra. Cynngf qr pnpur nho jrre greht mbnyf wr urz tribaqra urog.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)