Skip to content

Lemelerberg / Archemerberg. EarthCache

Hidden : 3/25/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

De Lemelerberg en Archemerberg zijn ontstaan in voorlaatste ijstijd, het Saalien. Volgens de Rijksdriehoeksmeting is de Lemeleberg 77 meter hoog en is de heuvel daarmee een van de hogere punten van Overijssel. De heuvel steekt ruim 60 meter boven de omgeving uit en is daarmee een markant punt in het landschap.

Ook de Besthmenerberg, de Lemelerberg, Sallandse heuvelrug en de lagere stuwwallen bij Daarle en Hoge Hexel zijn toen ontstaan. Het oprukkende landijs heeft grote hoeveelheden bevroren zand, grind en klei, voornamelijk door rivieren gedeponeerd, voor zich uitgestuwd en als grote schubben dakpansgewijs op elkaar gestapeld. Het door het ijs meegevoerde materiaal, de grondmorene, keileem met veel zwerfstenen uit Scandinavië, kan men langs de rand van de stuwwal vinden. Op veel plaatsen is de keileem geërodeerd, waardoor een bestrooiing van stenen is overgebleven.

Ten westen van de Archemerberg komen stuifzandgebieden voor. De zandverstuivingen zijn vooral het gevolg van menselijke activiteiten, zoals branden, kappen, plaggen en steken, waardoor gemakkelijk verstuiving optrad en het zand tot duinen opwaaide. Langs de flanken van de hoge stuwwal is op deze manier een nieuw reliëf ontstaan.

De stuwwal van de Archemerberg en Lemelerberg is gaaf van vorm en zeer representatief voor het glaciale landschap in Nederland. Archemerberg en Lemelerberg vormen een groot natuurgebied met vooral bos en heide. In dit gebied zijn een aantal wandelroutes. In 2001 kreeg Landschap Overijssel het gehele gebied in handen met de aankoop van Park 1813. Hierdoor beheert zij nu het gehele natuurgebied.

Ten noordwesten van de stuwwal komen stuifzandgebieden voor. De zandverstuivingen zijn vooral het gevolg van menselijke activiteiten, zoals branden, kappen, plaggen en steken, waardoor gemakkelijk verstuiving optrad en het zand tot duinen opwaaide. Langs de flanken van de hoge stuwwal is op deze manier een nieuw reliëf ontstaan. De stuwwallen bij Lemele zijn gaaf van vorm en zeer representatief voor het glaciale landschap in Nederland. Het natuurgebied de Lemelerberg is een divers gebied, bestaande uit bos en heide. In het natuurgebied zijn een aantal wandelroutes. Deze wandelroutes worden onderhouden door de provincie Overijssel. In het gebied komt onder meer de mierenleeuw voor.

Op de top van de Lemelerberg bevindt zich een zeer grote zwerfkei, de Dikke Steen. Vroeger dacht men wel dat dit vast gesteente was. Tussen de beide wereldoorlogen heeft men de steen grotendeels uitgegraven en zodoende is vastgesteld dat het om een zwerfkei gaat, ingebed in grof materiaal.

Beantwoord en mail onderstaande vragen:

Vraag 1: Op één van de trap treden staat een jaartal welke jaartal is dat?

Vraag 2: Naast de 2 staande objecten (zie bovenstaande foto's) ligt nog iets op de grond, wat is dit voor een object?

Plaats (optinoneel vanaf 1 jan 2011) bij je logs minimaal 2 foto's van:

1 foto van jezelf met je gps/smartphone in je hand met op de achtergrond de oude hoekige steen van de Rijks Driehoek Meting (R.D pijler) en de oriëntatie tafel met namen van plaatsen die je in de verte kan zien. (Waypoint N 52° 28.377 E 006° 24.447)

1 foto van jezelf met je gps/smartphone in je hand met op de achtergrond de dikke steen. (Waypoint: N52 28.007 E006 24.023)

Je mag deze cache altijd direct loggen. Ondanks dat het niet volgens de richtlijnen hoeft sinds 1 jan 2011, zou ik het wel op prijsstellen de gevraagde foto's van de herkenningspunten van je jezelf met een GPS/smartphone in je hand toevoegt aan je log, je dient sowiezo de vragen te beantwoorden en te mailen.

Veel wandel en cache plezier gewenst!

Vriendelijke groet Team GeNeRaL

Additional Hints (No hints available.)