Skip to content

Arendstuin Multi-cache

This cache has been archived.

ducje: Deze cache is helaas niet meer beschikbaar.

More
Hidden : 4/10/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Arendstuin

Deze multi gaat langs en om de Arendstuin en Eebuurt in het Noorden van het centrum in Leeuwarden. Deze hoek kent een rijke geschiedenis en herbergt een divers aanblik van de stad.

Parkeren kan op de bovenstaande coördinaten voor maximaal 2 uur gratis bij mij voor de deur, vergeet niet een parkeerschijf te gebruiken. Op N 53° 12.448 E 5° 47.728 ligt een parkeerterrein waar de hele dag vrij geparkeerd kan worden, voor het geval het cachen wat langer duurt. (Er liggen er genoeg in de omgeving).

Loop vanaf het parkeerterrein naar WP1 , de Noorderbrug. De huidige brug is gebouwd in 1933 en is tegenwoordig een gemeentelijk monument, hiervoor was hier een draaibrug te vinden die met het toenemende gemotoriseerde verkeer te klein was geworden. De brug gaat zomers ongeveer om de 5 minuten open voor de scheepvaart, vooral pleziervaart op weg naar of komende van de officiële Leeuwarder jachthaven in de Prinsentuin aan de westkant van deze brug.

In 1954 had deze brug (mede) een beslissende rol in de elfstedentocht. Voor de vijf koplopers sloeg de onzekerheid toe toen de Noorderbrug niet open stond.
Drukte op de Noorderbrug rond 1930

Hierdoor wisten ze niet of ze eronderdoor moesten of toch klunen. Uiteindelijk had Van den Berg als eerste het bruggetje naar de wal in de gaten en kwam als eerste weer op het ijs. Hij werd daarbij wel gehinderd door Verhoeven, die zijn trui vastpakte. Na een misverstand over de plek van de finish wist Jeen van den Berg de rit uiteindelijk te winnen.

Wat is de benaming van de slagbomen aan de kant van het parkeerterrein (A): Noord (1), Noordoost (2) of Noordwest (3).

Bij WP2 staat het Stedelijk Gymnasium, onderdeel van de scholengemeenschap Piter Jelles. De geschiedenis van de school gaat terug naar het jaar 1525 toen de gemeente besloot een “Groote Schoole” te stichten zodat ingezeten van Leeuwarden en omgeving hun kinderen niet meer naar het buitenland hoefde te sturen voor goed onderwijs. Het onderwijs behelsde aanvankelijk het lezen van boeken in het Grieks en Latijn. Deze Groote Schoole - later Latijnsche School genoemd - kreeg in 1846 bij de uitbreiding van het onderwijs in ook ‘levende’ talen de naam Stedelijk Gymnasium. Het huidige gebouw stamt uit 1881, die in 1939 is uitgebreid met een 2e verdieping, een nieuwe voorgevel en het gymnastieklokaal.
Het Gymnasium voor de uitbreiding.
Uit welk jaar komt de zonnewijzer (B): 1883 (1), 1939 (2) of 1979 (3).

Van WP2 gaat het verder door de Arendstuin richting WP3. Dit stuk loopt mooi tussen de bomen en grasvelden door. De woonhuizen aan het veld stammen uit 2005 en staan op de plek waar vroeger de Marechausseekazerne stond, welke tot 1996 in gebruik is geweest. De kazerne is in 1996 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Op het grasveld voor deze nieuwbouw is in 2009 een Moeraseik gepland ter gelegenheid van het lange dienstverband van een gemeente ambtenaar.

Hoe lang heeft deze ambtenaar bij de gemeente Leeuwarden gewerkt (C): 27 jaar (1), 30 jaar (2), 31 jaar (3).

Op WP4 staat een rijksmonument, het woonhuis van de stadsarchitect van Leeuwarden Thomas Adrianus Romein. Romein is in 1843 aangesteld als stadsarchitect en heeft verschillende beeldbepalende gebouwen ontworpen. Het Paleis van Justitie op het Wilhelminaplein (in de volksmond het Zaailand) van 1851 is een van de eerste opdrachten geweest. Ook het zojuist gepasseerde gymnasium en de manege bij WP6 zijn van zijn hand. Het woonhuis waar je nu voor staat is ook zijn ontwerp en gebouwd in 1870, hier heeft hij tot aan zijn dood in 1881 gewoond. De naam van het pand, “Stadshuys”, is eigenlijk fout aangezien het stadshuis aan het Gouverneursplein ligt, maar is bij de laatste renovatiewerkzaamheden wel blijven staan.

Het Paleis van Justitie rond 1872. Rotondekerk te Terband.
Welk ander groot en bekend gebouw heeft Romein in 1880 ontworpen en gebouwd (D): Beursgebouw (1), Sint-Bonifatiuskerk (2), Station (3).

Tegenover WP5 ligt een oude gemeentewerf die nog steeds als opslagplaats van schepen wordt gebruikt en als therapeutische GGZ-reparatiewerf. Hier was vroeger de scheepswerf “De Helling” gevestigd van Bôte Hessels en zijn zonen. In de 60-er jaren van de 19e eeuw verplaatsten vader Bôte en zijn zonen hun scheepsactiviteiten van hun werf in Wartena naar Leeuwarden in de buurt van de Dokkumer Ee. Vader Bôte Hessels heeft daar niet lang geleefd, want hij overleed al in 1866. Zijn zonen zetten het bedrijf voort terwijl hun moeder, de weduwe Hinke Lucas Sinnema bij de werf bleef wonen. De huidige werf en een vleugel van het nieuwe St. Jozef zorgcentrum wat er rondom is gebouwd dragen nog steeds de naam “De Helling”.
Scheepswerf "De Helling".
Wat is het totaal van de twee huisnummers waar je nu voor staat (E): 36 (1), 74 (2), 78 (3).

De manege bij WP6 werd gebouwd in 1853/1856 naar een ontwerp van stadsarchitect Thomas Romein als vervanging van de manege in de Grote Kerkstraat, maar is slechts korte tijd als zodanig in gebruik geweest. In 1859 verlieten de cavaleristen de stad al. In de vele jaren daarna heeft de manege vele functies gehad; de BB (Bergerbescherming) heeft er een tijd gebruik van gemaakt, maar ook Van Gend en Loos. In 2006 is het gebouw gerenoveerd om geschikt te maken voor de uitbreiding van het Gymnasium. Door een kasconstructie binnen het gebouw te plaatsen is de bijzondere dakconstructie, die bestaat uit zogenaamde Polonceau-spanten, de oudste versie van deze constructie in Nederland, behouden, beschermd en bovendien goed zichtbaar gebleven. Ook via de ramen in de zijmuren zijn de spanten goed te bekijken. In de gevel en in het dak smalle stroken glas aangebracht, zodat er voor de schoolwerkzaamheden genoeg daglicht binnenvalt.

De nijverheidstentoonstelling in de manege in 1878. Schermwedstrijden in de manege in 1890.
Wat is het verschil tussen het jaartallen op de gevel (F): 140 (1), 150 (2), 160(3).

Op het streekje bij WP7 hebben de een aantal huizen nog een naam, die vroeger gebruikt werden om de huizen herkenbaar te maken voordat er duidelijke straatnamen en huisnummers waren. Veelal waren deze namen afgeleiden van het werk wat er werd uitgevoerd of wie er woonde, vandaar dat de naam “Stadshuys” van het woonhuis van Thomas Romein niet terecht is. De huizen met nr. 10 en 14 zijn rijksmonumenten, o.a. vanwege de dakconstructie: een zogenaamd dwars zadeldak tussen de topgevels. In de muur van nr.10 is een gevelsteen gezet die afkomstig is uit een afgebroken pand in de Sint Jacobsstraat. Deze steen is al in 1880 door het Fries Museum verworven en in 1998 gerestaureerd en in dit pand geplaatst.

Wat staat er op de gevelsteen (G): een koets (1), een schip (2), een hoefijzer (3).

Aangezien deze cache langs het Gymnasium komt is de berekening van de eindcoördinaten hierop aangepast. Hier ligt ook gelijk de moeilijkheidsgraad van de cache.

N 53° 12. E 5° 47.


SPOILER: Omdat de berekening toch erg moeilijk blijkt hierbij een spoiler. Het antwoord wordt niet gegeven, maar de berekening wel 'versimpeld'. De moeilijkheidsgraad heb ik hierom ook iets aangepast. Chapeau voor diegene die het nog zonder deze spoiler doet!

Additional Hints (Decrypt)

AY: npugre onaqra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)