Skip to content

TT 13800: Tuorla Observatory Traditional Geocache

Hidden : 2/6/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö Tuorlan tähtitornin läheisyydessä.
Tämä kätkö kuuluu Aikavaellus-kätkösarjaan Tuorlan tähtitornilta Turun yliopistolle.

Cache located near Tuorla Observatory.
This cache is part of Time Trek cache series from Tuorla Observatory to University of Turku.
Click here for English description


Aikavaellus

Aikavaellus on 13,7 kilometriä pitkä vaellus- ja ulkoilureitti, joka alkaa Tuorlan observatoriolta ja päättyy Turun yliopistolle. Kaarinan ja Turun kaupunkien läpi mutkitteleva reitti on suunnattu kaikille luonnontieteistä kiinnostuneille. Kokonaisuudet on rakennettu siten, että kaikenikäiset kävijät löytävät kiinnostavia asioita vaelluksen varrelta. Maisemat vaihtelevat metsästä aina puistomaisemaan ja urbaaniin asutukseen asti.

Reitin pituus on kytketty läheisesti universumin 13,7 miljardin vuoden ikään. Näin ollen yksi kilometri maastossa vastaa miljardia vuotta maailmankaikkeuden historiassa. Tärkeitä tapahtumia maailmankaikkeuden historiassa on maastossa merkitty rapakivilohkareilla, joihin on kiinnitetty messinkilaatta. Messinkilaatta kertoo sen hetkisen iän suhteutettuna reitin pituuteen (esimerkiksi 4,6 kilometrin kohdalla ikä on 4,6 miljardia vuotta) sekä keskeiset tapahtumat asiasanoin tiivistettynä.

Aikavaellus on suunniteltu siten, ettei koko reittiä tarvitse kiertää kerralla. Esimerkiksi Turun itäisen keskustan alueella voi tutustua maapallon kehityshistorian viimeiseen 1800 miljoonaan vuoteen.

Aikavaellus-reitti kuuluu Turku 2011 - ohjelmaan ja se avattiin virallisesti 19.5.2011.

Tuorlan tähtitorni

Turun yliopiston observatorio toimi vuosina 1925-55 Iso-Heikkilän tähtitornissa, joka on sittemin ollut Turun Ursan käytössä. Tähtitorni jäi kasvavan kaupungin puristuksiin ja sitä häiritsivät mm. Vuoksenniskan rautatehtaan päästöt ja kaupungin valosaaste. Observatorio muutettiin 1952-55 Tuorlan kartanon mailla sijaitsevalle Laukkavuorelle - kartanoon ja sen kauniiseen ympäristöön voi tutustua kätköjen Tuorla aka Leena Tähtisen muistokätkö ja Tuorlan raitti kanssa.

Ensimmäiseksi Laukkavuoren päälle rakennettiin perusviiva pituusmittauksia varten vuonna 1950. Vuosina 1951-53 kallion sisään louhittiin tunneli optisia mittauksia ja peilien hiomista varten, ja rakennettiin nyt maamerkkinä näkyvä päätorni. Palkallisen työvoiman lisäksi talkoissa oli mukana viereisen maatalousoppilaitoksen oppilaita ja varusmiehiä. Observatoriorakennuksen vanhimmat osat valmistuivat 1957 ja sitä on laajennettu vuosina 1988 ja 2002. Uusin rakennus on planetaario vuodelta 2008, jossa järjestetään yleisönäytöksiä lähes päivittäin.

Tuorlan nykyisistä kaukoputkista, muista laitteista (esim. GPS-asema) ja niiden sijoittumisesta Laukkavuoren laelle löydät tietoa observatorion teleskooppi-sivuilta. Yrjö Väisälän perintönä Opteon Oy hioo maailman suurimpia teleskooppipeilejä - mm. Herschel-avaruusteleskoopin pääpeili on hiottu Tuorlassa. Observatorio ei kuitenkaan ole mikään Väisälä-museo ja kiinnostuneet voivat tarkistaa nykyiset tukimusaiheet weppisivuilta.

Yrjö Väisälä

Professori, akateemikko Yrjö Väisälä (1891-1971) aloitti tähtitieteen tutkimuksen Turun yliopistossa. Hän perusti Ursan, Turun Ursan, rakennutti Iso-Heikkilään pienen tähtitornin 1925, isomman tähtitornin 1937 ja lopulta Tuorlan luolaston, tähtitornin ja laitosrakennuksen vuosina 1950-1957. Tässä yhteydessä on vielä hyvä muistaa, ettei Turun yliopisto ollut alkujaan tai sotien jälkeen kovinkaan varakas.

Yrjö Väisälä oli lahjakas tiedemies, joka onnistui tekemään monia asioita paremmin kuin ennen - ja yleensä vielä halvemmalla. Ollessaan Suomi-yhtiössä apulaismatemaatikkona hän rakensi ensimmäistä peilikaukoputkeaan kaksi vuotta vapaa-ajallaan ja sai sen valmiiksi vuonna 1917. Toista kaukoputkeaan tehdessään hän hoksasi, kuinka valon interferenssiä voidaan käyttää apuna peiliä hioessa. Myöhemmin hän keksi, miten samaa ilmiötä voi käyttää apuna pituusmittauksissa. Esimerkiksi kolmiomittauksissa invarlangoilla mittaaminen oli hankalaa ja parhaimmillaankin aika epätarkkaa. Optisesti mittaamalla päästiin paljon parempiin tuloksiin - Väisälän kehittämä menetelmä on edelleen maailman tarkin tapa mitata parinsadan metrin matkoja - edes laservalo ym. uudemmat keksinnöt eivät ole parantaneet tarkkuutta.

Väisälä keksi Schmidt-kaukoputken ennen Schmidtiä ja paransi sitä Schmidtin jälkeen. Hän keksi myös tähtikolmiomittauksen ja ennusti satelliittien käytön mannertenvälisissä mittauksissa vuonna 1946. Väisälä rakennutti Tuorlaan zeniittikaukoputken, joka oli vuosikymmeniä yksi maailman tarkimmista - ja halvimmista. Hän oli todellinen tee-se-itse mies: jos rahat eivät riittäneet ulkomailta tilaamiseen, hän rakensi sen itse, mutta paremmin.

Väisälä keksi yksinkertaisen tavan löytää asteroideja: valotetaan filmiä kaksi kertaa kaukoputken samalla asennolla sopivin väliajoin. Tähtitaivas liikkuu kokonaisuudessaan samaan suuntaan, mutta asteroidi liikkuu poikkeavasti. Lisäksi Väisälä keksi tavan laskea asteroidin kiertoaika helpommin eli nopeammin. Iso-Heikkilästä lähetettiinkin Berliiniin kirjattavaksi satoja uusia asteroideja, jotka saivat suomalaiset nimet.

Väisälä oli suuri persoona ja hänestä kerrotaan monia tarinoita. Tarkan markan miehenä hän esimerkiksi nimesi löytämiään asteroideja (joita kutsuttiin ennen pikkuplaneetoiksi tai planetoideiksi) ystäviensä mukaan heidän merkkipäiviensä kunniaksi. Kun Väisälä nimesi yhden asteroidin professori Palomaan mukaan (ks. luettelo), ei Palomar observatorio ole saanut nimeään taivaalle, koska sääntöjen mukaan nimien pitää erota enemmän kuin yhdellä kirjaimella.

Väisälä oli myös ehdoton raittiusmies. Hän saattoi tempaista tupakan kollegan suusta, koska ei pitänyt tupakoinnista, ja myös alkoholi oli pahasta. Kerran erään ranskalaisen vieraan kanssa Turussa illastaessa hän kysyi suorasukaisesti: "Are you alcoholic?" Vieraan vastatessa kieltävästi tilattiin ruokajuomaksi kannullinen vettä.

Kätkö

Kätkön nimessä TT viittaa reitin englanninkieliseen nimeen Time Trek ja 13800 miljooniin vuosiin (Ma). Maailmankaikkeus syntyi nykykäsityksen mukaan Alkuräjähdyksessä 13720 Ma. Samoin Aikavaellus-reitti alkaa 13720 metriä Turun yliopistolta Tuorlan kallioon louhitun tunnelin suuaukon läheltä.

Kätköpurkki sijaitsee hiukan tunnelin suulta itään varsin selkeässä paikassa. (Työkalu ja edellinen purkki jästitty: Purkista löytyy työkalu, jolla voit tarkkailla miljoonia vuosia vanhojen tähtien valoa, joka vasta nyt on kerinnyt meidän aurinkokuntaamme. Vaikka työkalu ei ole itsensä Väisälän käsialaa, älä kuitenkaan vie sitä mukanasi, jotta seuraavatkin voivat ihailla käsittämättömän suurta universumiamme.)

Kiitokset

Tämän kätkösarjan tekijät ovat kiitollisia yliopiston Aikavaellus-väelle (mm. Ari Brozinski ja Kirsi Lehto) ystävällisestä avusta koskien reitin alustavia suunnitelmia, luvasta muokata ja käyttää Aikavaellus-logoa ja innostuneesta suhtautumisesta ehdotukseemme reitin kätköttämisestä. Kiitämme tovereitamme kukkamaaria ja nsk sarjan graafisesta ilmeestä. Lisäksi tekijä kiittää Tuorlan observatoriota luvasta käyttää Väisälän valokuvia tässä yhteydessä.

Lähteenä tässä kätkössä on käytetty erinomaista elämäkertaa Väisälän professoriveljeksistä "Olli Lehto: Oman tiensä kulkijat". Kaskuista kiinnostuneiden kannattaa tarttua vähän kevyempään opukseen "Timo Soikkanen: Akateemine huumori Aura rannoil 1200-luvult 2000-luvul".

Jos joku haluaa osallistua talkoisiin ja tehdä kätkön reitin varrelle, kannattaa ottaa yhteyttä tämän tekijään, niin ei tehdä päällekkäistä työtä. Useita kätköjä on suunnitteilla, mutta mukaan mahtuu vielä.

 
 

Time Trek

The Time Trek is a 13.7 kilometer long trekking and outdoor route that starts at the Tuorla Observatory and ends at the University of Turku. The Trek passes through the cities of Kaarina and Turku and is designed for all those who are interested in the history of the Universe, Earth and Life. The Trek is designed for people of all ages, and should be interesting for the whole family. The scenery along the Trek is diverse ranging from forests, fields and parks to urban environments.

The length of the Trek, 13.7 km, is intended to reflect the Universe's age, 13.7 billion years. This can be seen along the Trek as one kilometer equals to a billion years in the age of the Universe. There are rapakivi granite boulders with brass plaques along the route marking out significant points in the history of the Universe. The plaques will briefly explain the events marking a certain period.

The Time Trek is designed so that you don't have to walk all 13.7 kilometers at once. You can familiarize yourself with the latest 1800 million years of history just in Turku.

Time Trek is part of Turku 2011 program and the route was officially opened 19.5.2011.

Tuorla Observatory

Observatory of University of Turku was located to Iso-Heikkilä during the years 1925-55, afterwards it has been used by Ursa Turku. Observatory was disturbed by the light and pollution of the growing city and therefore it was moved in 1952-55 to Laukkavuori hill on Tuorla estate. There are two caches already in Tuorla which may also introduce you to the nice surroundings: Tuorla aka Leena Tähtisen muistokätkö and Tuorlan raitti.

First the base line was built in 1950 for the accurate length measurements. In years 1951-53 the main tower was built together with the optical tunnel for optical measurements and mirror polishing. The oldest observatory buildings are from year 1957 with extensions in years 1988 and 2002. The newest building is the planetarium (2008) where public shows are given almost daily.

The current telescopes and other equipment (e.g. GPS station) - and their location on Laukkavuori hill - can be found from observatory telescope pages. On the same hill Opteon Oy manufactures the largest telescope mirrors in the world - e.g. the main optics in Herschel Space Observatory.

Yrjö Väisälä

Professor, academician Yrjö Väisälä (1891-1971) started the research of astronomy in University of Turku. He founded Ursa, Ursa Turku, was the primus motor in building a small wooden observatory (1925) and a bigger brick observatory (1937) to Iso-Heikkilä, and lastly Tuorla observatory (1950-57). It should be remembered that University of Turku was not too rich in those times.

Yrjö Väisälä was highly talented researcher with original ideas: he invented several improvements to measure lengths and observe stars - and many times the improved method was cheaper than the original. When he worked as a mathematician in Suomi company, he built his first reflecting telescope for two years in his free time - he got it ready in 1917. When he was building the second one, he discovered how the interference of light can help him to do more accurate polishing. Later, he found out that he can use the same phenomenon to do accurate optical length measurements. E.g. in triangulation the use of invar wires was a bit tedious and not too accurate. With optical measurements one could get much better accuracy - the method invented by Väisälä is still the most accurate way to measure lengths about few hundred meters - even laser light or other newer inventions have not increased the accuracy.

Väisälä invented Schmidt telescope before Schmidt and improved it after him. He invented also star triangulation and predicted (1946) that satellites can help us in long distance measurements. He built up a zenith telescope in Tuorla which was one of the most accurate - and chepest - in the world for decades. He was a real self made man: if there was not enough money to order something from abroad, he made it by himself but better.

Väisälä figured out a simple way to find asteroids: expose the film twice with certain time interval but the same position of the telescope. Stars will move all to the same direction but asteroid would behave differently. In addition, he simplified the calculations to determine the orbital period of an asteroid. These together affected such that hundreds new asteroids were reported from Iso-Heikkilä to Berlin with Finnish names.

Väisälä was a great figure in the young University of Turku and there are plenty of anecdotes about him. For example, his habbit of naming asteroids after his friends in the occasion of their birthdays had one bigger consequence. When he named an asteroid after professor Palomaa, Palomar Observatory has never got its name on the sky as the names must differ at least by two letters.

Väisälä was also famous about his sobriety. He could take a cigarette from colleague's mouth and stub it out. Once he was having a dinner with a French guest and asked straightforwardly: "Are you alcoholic?" After getting a negative answer he ordered a big jug of water for the meal.

The cache

TT in the cache name refers to the name Time Trek of the route and 13800 refers to million years (Ma). According to the current understanding the universe was born in the Big Bang about 13720 Ma. In the same way Time Trek route begins 13720 meters from University of Turku - nearby the entrance to the optical tunnel.

The cache box is located in a clear place a bit eastwards from the tunnel. (Tool muggled: In the box you can find a tool with which you can observe the light from stars millions of years old. The light which has just now reached our solar system. Even though the tool is not made by Väisälä himself, do not take it with you so others can also admire our incomprehensible large universe.)

 

Additional Hints (No hints available.)