Skip to content

Söderlångvikin lentoasema Traditional Geocache

This cache has been archived.
Hidden : 11/14/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Jungfrusundin lentoasema on sijainnut Kemiönsaaren Söderlångvikin Lånvikin lahdessa. Lentoasemasta on käytetty myös nimitystä Söderlånvikin lentoasema ja Dragsfjärdin lentoasema joissakin yhteyksissä.



Venäjän Itämeren laivaston lentoasemat vuosina 1914-1918
Ensimmäisen maailmansodan aikana venäläiset varustivat Pietari Suuren meripuolustuksen lentoasemilla , jotka olivat sotalaivaston alaisia. Lentojoukot jakaantuivat kahteen prikaatiin. Ensimmäinen prikaati sijoittui eteläiselle Suomenlahdelle ja toinen Suomeen. Toisen prikaatin esikunta oli Turussa. Prikaati käsitti kaksi divisioonaa , joista neljäs divisioona Ahvenanmaalla ja viides divisioona Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Myös Helsingissä oli lentoasema. Viidennen divisioonan lentoasemat olivat Vähä-Heikkilä , Jungfrusund ja Lappvik sekä Jurmon ja Mäntyluodon tukikohdat. Divisioonassa piti olla 19 lentokonetta , mutta käytännössä vahvuudet vaihtelivat voimakkaasti.




Jungfrusundin lentoasema
Jungfrusundin lentoasema oli siis yksi ensimmäisen maailmansodan Suomessa toiminut tsaarin keisarikunnan saaristolentotukikohdista. Söderlångvikin kartanon rannasta avautuu pitkälle etelään suojaisa ja oivallinen lahti joka oli omiaan lentokoneiden satamapaikaksi. Lentoasema oli toiminnassa 1916-1918.
Asema sai lopetuskäskyn 6.5.1918.


Lentoasemalle oli sijoitettuna noin 100 matruusia sekä päällystö. Jungfrusundin lentoasemaan kuuluivat Jurmon , Korppoon , Lappohjan ja Hangon tukiasemat. Loppuvaiheessa myös Hermanni Helsingissä sekä Porkkala. Jungsfrusundin lentoaseman ensimmäisen osaston tehtävänä oli tunnistukset ja sukellusveneiden torjunta Örön eteläpuolella ja toisen osaston tehtävänä pelkät tunnistuslennot.



Rakennukset
Långvikin lahden perukkaan rakennettiin 4 suurta lentokonehallia ja 15 muuta rakennusta. Rakennuksista on jäljellä enää öljyvarasto sekä Söderlångvikintien mutkassa sijaitseva autotalli. Muista rakennuksista on jäljellä enää rikkinäiset kivijalat.
Kahden eteläisimmän ja yhden pohjoisimman lentokonehallien jäänteet ovat edelleenkin näkyvissä maastossa. Halleilla oli pituutta 34m ja leveyttä 24m. Hallit olivat rakennettu puupaalujen päälle. Kahdella eteläisimmällä hallilla oli myös veteen ulottuvat laiturit. Rantaviivassa on näkyvissä paalurivit ja jäänteitä puurakenteista. Kummassakin kahdessa eteläisimmässä hallissa oli lattiapinta-alaa yli 750m2.

Miehistökasarmi

Kartassa on sijoitettuna lentoaseman rakennukset sekä hahmoteltu punaisella viivalla alueella olevat nykyiset tiet sekä parkkipaikka.
Kemiönsaaren Rotarit siivosivat unholaan jääneen lentoaseman alueen muutamia vuosia sitten ja merkitsivät maastoon rakennusten paikat. Pysäkäintialueelle pystytettiin myös infotaulu.

Lentokoneet
Jungfrusundin lentokoneet venäläisvalmisteisia lentoveneitä malliltaan Shchetinin Grigorovich M-9. Ne pystyivät laskeutumaan veteen sekä lumelle ilman erillisiä suksia. Koneissa oli kaksi tai kolmihenkinen miehistö ja koneet olivat erittäin hyödyllisiä erityisesti rannikkoaluiden tiedustelu- ja vartiontitehtävissä.

Grigorovich M-9
Siipien kärkiväli: 16m
Moottori: Salmson 150hv 9 sylinterinen
vesijäähdytteinen tähtimoottori
Huippunopeus: 110km/h
Lentoaika: 3,5h
Maksimi lentokorkeus: 3000m
Aseistus: Kone saatettiin varustaa 1x Vickersin 0.303" (7.71mm) konekiväärillä tai 1x 7.5 mm konekiväärillä tai 1x20 mm tykkillä tai 1x 37 mm tykkillä tai 4x 16kg:n pommeilla




Lisää kuvia ja tietoa löytyy Kemiönsaaren Rotareiden kustantamasta ja Åke Söderlundin kirjoittamasta kirjasta: Jungfrusund lentoasema-Venäjän itämerenlaivaston lentojoukot Söderlångvikissä vuosina 1916-1918.
Ja toki silmät kannattaa pitää auki alueella liikuttaessa.
Itse olen löytänyt laajemmaltakin alueelta muualla mainitsemattomia jälkiä , kuten Ånholmenin lahdesta vastaavalaisia vedenalaisia puupaaluja kuin lentoasemalla.
Niin ikään myös Ånholmenista kallioon hakattuja vaakunoita ja ankkurin kuvia. Långvikin niemestä kalliolta hakatun 1918 tekstin sekä metsästä mahdollisen vartiotornin pohjan. Långvikin niemen ja Purunpään välisessä kapean salmen rannoilla on myös vanhoja metallisia renkaita kalliossa.
Kätkön läheltä aukeaa myös hyvät näkymät lahden toisella puolella olevaan Söderlångvikin kartanoon.

Lähteet: Lentoaseman infotaulu , Wikipedia , Saaristouutiset , wwiaviation.com

Additional Hints (No hints available.)