Skip to content

Boogbrug Vianen: 1936 - heden. Traditional Geocache

This cache has been archived.

AKO561: Helaas gaat het niet lukken om hier nog op korte termijn toestemming voor te krijgen. Deze cache gaat dus het archief in. Iedereen bedankt voor het bezoek en de leuke logjes.

More
Hidden : 11/28/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache ligt op de oude Lekbrug over de Lek tussen Vianen en Nieuwegein. De cache is NIET vanaf de snelweg te bereiken. Probeer dus NIET op de vluchtstrook of op de afrit te stoppen, dan kom je er echt niet!
Parkeren kan op 2 plaatsen: 1. Op de carpoolplek in Nieuwegein Zuid: N 52°00.128' - E005°04.717' 2. Aan de dijk in Vianen:N 51°59.567' - E005°04.931'

De cache is gelegd met toestemming van Rijkswaterstaat Utrecht, waarvoor hartelijk dank. Zolang de brug nog niet is gesloopt èn iedereen zich gedraagt op de brug, zal de cache mogen blijven liggen.


Oorsprong
De lekbrug is ontstaan vanuit het Rijkswegenplan 1927: tot in alle uithoeken moesten nieuwe wegen worden aangelegd en oude moesten worden verbeterd. Specifiek onderdeel was het aantal kruispunten van wegen en grote rivieren. Ter vervanging van oude veerponten werd door Rijkswaterstaat besloten om 12 grote bruggen te bouwen. Ingenieur W.J.H. Harmsen kreeg de opdracht om een bruggenprogramma te bouwen. Voor de bouw van de 12 bruggen werd gebruik gemaakt van nieuwe materialen, technieken en kennis. De boogconstructie die is gebruikt bij 8 bruggen, verdreef de tot dan toe bekende vakwerkligger. Elke brug verschilt echter weer van de andere in ontwerp en constructie. De bruggen zijn allemaal door Nederlandse bedrijven gebouwd.

Bouw van de Lekbrug
De Lekbrug tussen Vianen en Nieuwegein was gelegen in de rijksweg van ’s Hertogenbosch naar Utrecht en verving de oude schipbrug uit 1840. De brug is gereed gekomen in 1936 en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De stalen overbrugging heeft een totale lengte van 500 meter en een breedte van 16 meter. De boogconstructie boven de rivier heeft een overspanning van 160 meter. Boven de uiterwaarden liggen aan beide zijde 4 overspanningen van 42,6 meter uitgevoerd als volwandige stalen liggers met hooggelegen betonnen wegdek.


Aan de gebogen volwandige hoofdliggers is een laaggelegen betonnen wegdek gehangen. Om de spatkracht van de bogen op te vangen is aan de uiteinden van de bogen een trekband gemonteerd. Deze trekband is in het wegdek geïntegreerd. De constructie was zo nieuw dat Ir. Harmsen in het midden van de boog een scharnier liet aanbrengen. Nadat het wegdek met beton was gestort en het eigen gewicht in de hele constructie tot rust was gekomen werd het scharnier vast geklonken. Achteraf bleek de scharnier overbodig. Om het plooien van de koker te verhinderen werden tegen de bogen ook nog plooiverstijvingen geklonken.

Vier plooiverstijvingen


De totale overspanning is een geklonken constructie. Hoewel in de 30er jaren het lassen in opkomst was, is vanwege gebrek aan ervaring ermee, hiervan afgezien. Doordat er veel oude stalen bruggen zijn gesloopt, is de Lekbrug een van de weinige grote bruggen die nog geheel geklonken is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de middenbrug (1945) vernield door een bombardement. In de rivierpijlers waren, voordat de brug vernield was, kazematten ingericht van waaruit rivier en uiterwaarden konden worden gecontroleerd. Bij het herstel van de brug in 1948 werden de kazematten niet meer teruggebracht. De rivierpijlers en de brug vormen nog steeds een onlosmakelijk onderdeel de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De nog aanwezige kazematten zijn uniek en enig in zijn soort. De extra rijstroken voor langzaam verkeer aan de zijkanten van de brug, zijn in 1967 aangebracht

Foto 1 augustus 1935

Bouw op hoogte


Het einde van de brug?
De brug heeft dienst gedaan tot 1999, toen de Nieuwe Lekbrug met 2x3 rijstroken werd opengesteld. In 2004 opende de derde Lekbrug, waarover tegenwoordig de autosnelweg A2 loopt. Deze brug zal in 2011 verbreed worden naar 2x4 rijstroken. De planning is om dan ook de oude Lekbrug te slopen, maar de Stichting Boogbrug Vianen wil de brug graag behouden als erfgoed.

Heden


Bron: Stichting Boogbrug Vianen.



Additional Hints (No hints available.)