Skip to content

Industrieel Erfgoed Letterbox Hybrid

This cache has been archived.

DeNillus: Mijn pijn in mijn hart ga ik deze toch archiveren.
Ik zie het niet zitten om hier een cache weg te leggen die minder is dan de oude.

De oude cache was er 1 van formaat en dat ga ik hier niet meer terug leggen.

Heel jammer, want de route en de opdrachten werden zeer leuk ontvangen als ik alle logjes lees.

Misschien komt er in de toekomst wel weer een nieuwe Letterbox uit. Ze blijven namelijk wel leuk om te lopen.

Bedankt allemaal voor de leuke logjes!

More
Hidden : 12/7/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



 

De wandeling wordt aangeduid in de rode kleur

De algemene informatie wordt weergegeven in zwart

En de vragen in het groen.

 

Alle antwoorden moet je stapeltellen mocht het uit meer dan 1 cijfer bestaan.

 

Start van de wandeling vanuit het VVV Brabantse Wal.

Deze route is gebaseerd op de Wandelroute Industrieel Bergen op Zoom. Mocht u meer achtergrondinformatie willen hebben dat kan u dit boekje hier krijgen voor 2,50 euro.

 

Bij het verlaten van de VVV rechtsaf de Kortemeessraat vervolgen.

 

In het pand met huisnummer 7 heeft van 1873 tot 1907 Limonadefabriek van Appeldoorn gezeten. In 1907 komt in dit pand in handen van George Becht. In 1920 verhuist het bedrijf naar een nieuwe locatie. De slijterij in dit pand sluit uiteindelijk in 1986.

 

Vraag: Wat is het jaartal dat op de gevel staat?

Antwoord = A

 

 


Kortemeesstraat uitlopen en kruispunt oversteken de Lievevrouwestraat in. Vervolgens direct linksaf de Potterstraat in.

 

Panden met huisnummers 11-13 (linkerzijde) en 16-18/18a

(rechterzijde) In deze panden hebben bierbrouwerij de Bijenkorf (11-13) en Likeurstokerij/distilleerderij S. de Winter gezeten.

 

Vraag: Welke 2 fruitsoorten staan er op het pand met nummer 11-13a? Antwoord = B

- Sinaasappel - Sterappel = 1

- Granaatappel - Pijnappel = 2

- Pijnappel - Sterappel = 3

 


Potterstraat vervolgen en 1e straat rechtsaf de Zuidmolenstraat in.

 

Pand met huisnummer 1 (linkerzijde)

In dit pand is vanaf 1904 de kuiperij van P.C. Hagenaars gevestigd geweest. Vooral plant- en sierkuipen worden door de firma Hagenaars geproduceerd waarmee het veel (internationale) prijzen behaald.

 

Vraag: Aan de rechterzijde van de straat vindt u tussen nummer 16 en 18 hetzelfde logo als van Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom. (Zie onder aan de pagina) Welk jaartal is hierin vermeld?

Antwoord = C

 


Zuidmolenstrat vervolgen en linksaf de Fluwelenbroekstraat in, tot aan de kruising mat de Lindebaan, Hooghuisstraat en Koepeldwarsstraat

 

Momenteel kijkt u naar de huizen die gebouwd zijn in de Lindebaan, voorheen stonden hier 2 bedrijfshallen van IJzergieterij Asselbergs en Haardenfabriek en IJzergieterij De Schelde. U staat nu op een plaats waar de industrieële ontwikkeling van Bergen op Zoom is begonnen. De allereerste stoommachine in Bergen op Zoom wordt in de ijzergieterij van Asselbergs in gebruik genomen.

 

Vraag: De bebouwing, die we hier over de Lindebaan zien, moet de herinnering vasthouden aan de loopbrug tussen twee fabrieksdelen van de gieterij van Asselbergs. Hoe vaak ziet u deze bebouwing? Antwoord = D


Op de kruising rechtsaf naar beneden lopen de koepeldwarsstraat in.

 

Aan de linkerzijde was op nummer 17 de voormalige melkfabriek van VACCA N.V. gevestigd. Het pand is in 2007 verbouwd tot woonhuis en nog te zien geweest in een programma bij RTL4.

 

Vraag: Hoeveel lampen hangen er aan de voorgevel?

Antwoord = E

 

 

 

 

 

Weg vervolgen en rechtsaf de Bouterhemstraat in gaan. Bij de verkeerslichten oversteken naar de Van Konijnenburgweg. De 1e straat rechtsaf de Bruinevisstraat in lopen.

 

Aan de linkerzijde op nummer 32 vindt u de voormalig melkfabriek Hollandia. Voor die tijd was op deze locatie de fabriek van houtskoolbriketten van Asselbergs & Co gelegen. Tot 2008 is hier nog de Ulu moskee gevestigd voor deze naar de Van Heelulaan verhuisd.

 

Vraag: Aan de gevel ziet u een bordje hangen van Brabant Water. Neem het 4e Cijfer.

Antwoord = F

 

 


Vervolgens gaat u terug naar de Van Konijnenburgweg en gaat rechtsaf.  U komt langs een onbebouwd terrein dat gesplitst wordt door de Fabrieksstraat (rechterzijde)

 

Op het onbebouwde terrein na de Fabrieksstraat aan uw rechterzijde is lange tijd de Gasfabriek van Bergen op Zoom gevestigd geweest. Deze fabriek leverde het gas voor de straatverlichting in de stad.

Vraag: Ook bij dit bordje van Brabant water nemen we het 4e cijfer.

Antwoord = G


We lopen verder op de Van Konijnenburgweg.

 

Het grote witte pand op nummer 24 waar nu het Instituut voor Rationele Suikerproductie is gevestigd, is oorspronkelijk gebouwd voor de opslag van suiker voor de Coöperatieve Beetwortelsuikerfabriek Zeeland.

 

Vraag: Om het antwoord op deze vraag te vinden lopen we verder tot voorbij de 4 huizen op rij. Als u hier recht het Wagenpleintje in loopt komt u aan weerskanten een straatkolk tegen. Door wie is deze straatkolk gemaakt?

Antwoord = H

 

- NV Hagenaars-Bols = 4

- NV Holland = 5

- FA P.J. van Mechelen =6


Loop weer terug naar de Van Konijnenburgweg en ga rechtsaf richting rotonde (Papegaaiplein)...(tussenpunt)

 

De rotonde is aangelegd op de plaats waar vroeger de oude Papegaaibrug lag. Deze brug lag over de verbinding van de Oude Vissershaven met de Zeelandhaven.

 

Vraag: Op de rotonde staat een paal van de ANWB. Welke 2 plaatsnamen komt u tegen op het middelste bord? Antwoord = I

- Tholen - Halsteren = 1

- Steenbergen - Rotterdam = 3

- Roosendaal - Steenbergen = 5


...En linksaf de Markiezaatsweg in gaan (blijf aan de linkerkant van de Markiezaatsweg)

 

Aan uw linkerzijde ziet u de enorme fabrieksgebouwen van de voormalige Coöperatieve Beetwortelsuikerfabriek Zeeland. Dit complex is gebouwd in 1921. Voor de aanvoer van de suikerbieten wordt de Zeelandhaven aangelegd. De Zeelandhaven lag ten noorden parallel aan het complex. Op de gedempte Zeelandhaven is de meubelboulevard en diverse winkels en bedrijven gevestigd. Als suikerfabriek is de Zeeland niet lang in gebruik geweest, want al in 1929 wordt de fabriek gesloten. De drie hallen hebben lang dienst gedaan voor de opslag van militaire goederen.

 

Vraag: Op de hoek van het voormalig terrein van de Zeeland vindt u wederom een bordje van Brabant Water. Neem van deze het 2e cijfer. Antwoord = J


Terug naar de rotonde (Papegaaiplein) aan de Van Konijnenburgweg, deze oversteken, en de Oude Vissershaven ingaan.

 

Aan de rechterkant stond ooit de Grote Watermolen uit omstreeks 1500. In 2002 wordt deze molen privé eigendom en wordt deze gerestaureerd, zodat de enige in Nederland nog bestaande getijdenmolen weer in zijn volle glorie te zien zal zijn.

 

Vraag: Hoeveel zitgelegenheden kijken recht uit op de watermolen?

Antwoord = K

 

 


We vervolgen de Oude Vissershaven richting de Rijtuigweg.

 

Aan uw linkerzijde ziet u de laatst over gebleven gemetselde schoorsteen van Bergen op Zoom, die in 1938 werd gebouwd in opdracht van de Zuid Nederlandse Spiritus Fabriek (later Nedalco) Ooit stonden hier zo`n zeven schoorstenen die gezien mogen worden als het symbool van de industrialisatie van een stad.

 

Vraag: Onder aan de schoorsteen vindt u een informatiebord. We pakken de foto gemaakt door Marijke Maas. Wat komt er op de foto uit de schoorsteen? Antwoord = L

 

- Rook = 7

- Ballonnen = 8

- Er komt niet uit = 9

 


Vervolg de Rijtuigweg richting het Hamplein (aan je linkerzijde)

 

Tegenover en aan de linkerzijde van het Hamplein is het terrein van de Koninklijke Nedalco te zien. Door een brand in 1998 wordt duidelijk dat een alcohol producerend bedrijf niet meer zo dicht bij een woonwijk (Het Havenkwartier) gevestigd dient te zijn. Besloten wordt om het bedrijf te verhuizen.

 

Vraag: Hoe wordt het Hamplein ook wel genoemd? Antwoord = M

 

- De Schommeldruk = 1

- De n' Am = 3

- Kolenpadje = 5


De Rijtuigweg vervolgen net voorbij het Groot Arsenaal.

 

Aan de linkerzijde net achter het Groot Arsenaal, heeft de voormalige suikerfabriek van de Firma van der Linden & Co gestaan. Deze fabriek is gebouwd in 1870 aan de kop van de oude haven waarmee het een uitstekende ligging heeft voor de aan- en afvoer van grondstoffen.

Het einde van de fabriek komt in 1912. In 1914 worden de machinerieën verkocht en neemt N.V. Centrale Potasch Raffinaderij intrek in de fabrieksgebouwen. Tot 1970 verwerkt de Potas een aantal bijproducten van de spiritusfabriek. Daarna worden de gebouwen afgebroken en komen er opslagtanks voor alcohol in de plaats.

 

Vraag: Wat is het bouwjaar van het Groot Arsenaal? Antwoord = N


Rechtsaf de Dubbelstraat in.

 

In de Dubbelstraat vinden we op huisnummer 63 Pottenbakkerij de Duidend Vreezen, en op nummer 55 en 57 Pottenbakkerij de Boom der Liefde en diens magazijn.

Ik de dubbelstraat hebben nog vele andere pottenbakkerijen gestaan met namen als De Rode Haan, De Rode Leeuw, Steenbergen, de Marotte en de Drei Klokskes. Van het Bergse aardewerk is veel te bewonderen in Museum Het Markiezenhof.

 

Vraag: Vanaf wanneer is dit pand als woonhuis ingericht? Antwoord = O

 


Dubbelstraat vervolgen en rechtsaf de Havenstraat inlopen en de Gedempte Haven oversteken naar de Zuidzijde Haven.

 

Het huis met nummer 57 (hoek Wagenplein) is de voormalige directeurs woning van de Suikerfabriek Wittouck. Het pand is in 1974 door Stichting Stadsherstel volledig gerestaureerd waarbij de zij- en achtergevel zijn vervangen.

 

Vraag: Wat is de naam van dit pand? Antwoord = P

- De Bruyne Hondt = 2

- Croonenburgh = 4

- De Zoutkeet = 6

 


Linksaf verder op de Zuidzijde Haven.

 

Op huisnummer 37 en 39 staat een deel van de voormalige suikerfabriek Wittouck. In de meest westelijke van de drie naast elkaar gelegen fabriekshallen worden de bieten gewassen, geraspt en geperst. In het middelste gebouw wordt het ruwsap verder gezuiverd. Ten oosten van de nog bestaande hal (nu Interium geheten) staat een lager bedrijfsgebouw dat gebruikt werd als opslagruimte en kantoor.

 

Vraag: Als u bij 'Interium' binnen kijkt. Hoeveel "binnen ramen" hebber er nog een transportbalk? (zoals u bij het pand links hiervan in de nok van het dak ziet) Antwoord = Q


We gaan naar huisnummer 27 en 29

 

Het pand Zuidzijde Haven 27 was de voormalige directeurswoning van de Gasfabriek die u eerder in de wandeling heeft gezien. Het pand op nummer 29 wordt magazijn en kantoor als de Gasfabriek in 1889 uitbreidt.

 

Vraag: Hoe heet het pand op nummer 29? Antwoord = R

- de Hollandschen Thuyn = 3

- de Swemmende Swaen = 6

- de Meebale = 9

 


Door de Rijkebuurtstraat naar de Westersingel en deze oversteken.

U staat nu voor het oudste gebouwde monument van Bergen op Zoom: de Lievevrouwepoort of Gevangenpoort. Bergen op Zoom was in de loop van de dertiende eeuw uitgegroeid tot stad en werd omstreeks 1330 van een omwalling voorzien. Van deze oudste cirkelvormige omwalling maakte de Gevangenpoort deel uit.

 

 

Onder de Gevangenpoort de Lievevrouwestraat in. Huisnummer 41 (rechterzijde)

Huize London is een oud Brouwershuis dat dateert uit 1627. De natuurstenen renaissance gevel is nog grotendeels intact. Aan de gevelsteen is te zien dat het pand een geschiedenis heeft gehad als bierbrouwerij. In 1857 koopt industrieel Arnoldus Asselbergs het pand van wijnhandelaar De Roock. In 1865 vestigt hij de handelsafdeling van de ijzergieterij aan de Lindebaan. In 1882 krijgt het de bestemming van hoofdkantoor.

Vraag: Het pand dateert uit 1627 echter welk jaartal staat er op de gevel? Antwoord = S

Steek de weg over naar nummer 46

Aan de overkant op nummer 46 is de drukkerij A.C. Harte oorspronkelijk gevestigd geweest, later overgenomen door zijn zoon P. Harte. Vanaf 1871 drukt Harte de krant 'De Bergenaar' die driemaal per week verschijnt. Ook de bekende 'Gids voor Bergen op Zoom en Omstreken, ten dienste van stadsgenoten en vreemdelingen' uit 1889 en 1902 komt hier vandaan.

Vraag: Op het pand links (nr48) ziet u hoog, onderstaand tegeltje. Welk jaartal staat hier?

Antwoord = T

 


De route is ten einde. Hopelijk hebben jullie er van genoten. Er rest nu nog 1 ding en dat is de berekening maken voor de cache coördinaten

De cache kan je vinden op:

N51 (IxH/BxK-O).(F-A)(N-E)(C/P)

E004 (MxR-T).(S-Q)(KxO/A)(J+L-D)


De toestemming voor het gebruiken van de route en foto materiaal is verleend door Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom  

 

 

De stempel en stempelkussen graag in de cache laten zitten.

 

Als je het leuk vind mag je onderstaande banner op je pagina zetten.

 

 

Additional Hints (No hints available.)