Skip to content

Kerkhovense molen Multi-cache

Hidden : 7/20/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Let op: cacheberekening aangepast op 20 april 2012.

Dit is een korte multi in en rond de Kerkhovense molen in Oisterwijk alleen mogelijk tijdens de openingstijden van de molen: Maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. (Op zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur zijn ook de bovenetages van de molen te bezoeken.)
Zondag gesloten



Voorgeschiedenis
De Kerkhovense molen is in Oisterwijk de laatst overgebleven molen. De geschiedenis ervan begint in de 14de eeuw en de bedrijfsfunctie eindigt vlak na de Tweede Wereldoorlog. Daarmee wordt een werkzame periode overspannen van maar liefst zes eeuwen. Naar de maatstaven van de moderne tijd gerekend is dat onvoorstelbaar lang. Ook is er in al die eeuwen in de techniek van het maalproces niets veranderd: langzaam draaiende, tonnenwegende molenstenen zijn tot het laatst het hart blijven vormen van het bedrijf. De aandrijving is in de afgelopen eeuw wel veranderd: naast de wind kwam ook de (stoom)machine op als aandrijfmiddel.

De huidige molen
De huidige molen is van later datum. Bij een brand werd de oude houten standerdmolen verwoest. Daarvoor in de plaats kwam nu een stenen stellingmolen, welke echter opnieuw door een ernstige brand getroffen werd. Daarbij gingen balklagen, zolders en het gaande werk voor een groot deel verloren. Bij het daarop volgende herstel werd gebruik gemaakt van onderdelen van de poldermolen "het buitenland van Rhoon" uit Rhoon. Van die molen weten we, dat hij gebouwd werd in 1709, zodat de oudste onderdelen van de Kerkhovense molen waarschijnlijk ook nog uit die tijd dateren.
Na herbouw beschikte de molen over vier koppels stenen, waarvan twee koppels gebruikt werden voor het malen van schors voor de leerlooierijen en twee koppels voor het malen van graan, alsmede over een stoommachine in een apart bijgebouwd ketelhuis.
In de jaren 20 werd door de crisis en nieuwe maalderijen ook deze molen getroffen. De molen raakte in verval. In 1926 vindt herstel plaats en krijgt de molen zijn huidige naam.
Na de tweede wereldoorlog komt de molen tot stilstand. De gemeente Oisterwijk koopt in 1953 de molen van de familie Van Riel. Maar de molen wijzigde van functie en werd jeugdherberg. De maalfunctie ging verloren. Het interieur kwam deels terecht in café" 't Molentje" van de familie Van Riel in de Kerkstraat. Tussen 1976 en 1979 werd de molen weer gecompleteerd en gerestaureerd. In 1979 is de molen weer gaan draaien door inzet van twee leden van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, die overigens nog steeds tot de actieve molenaars behoren. Dat duurde tot 1992. Toen verslechterde de bouwkundige toestand zodanig, dat de molen stilgezet moest worden. In dat jaar werd het eigendom overgedragen aan de huidige stichting "De Kerkhovense Molen"en kon het inzamelen van restauratiegelden (destijds 750.000 gulden) beginnen. In 1998/1999 kon de restauratie starten. Vochtproblemen waren de belangrijkste oorzaak van de slechte toestand. Helaas bleek dat na de restauratie nog niet geheel over te zijn. Na verschillende experimenten (o.a. met bijenwas) werd in 2005 uiteindelijk besloten om het westelijke deel van de gevel (boven de stelling) van een coating te voorzien. Dat bleek te helpen. De molen is sedertdien droog. De molen wordt draaiend gehouden door medewerkers van Amarant en vrijwilligers.

Biologische tuin
Het molenterrein rond de molen is in de oude stijl gebleven, waardoor duidelijk te zien is, dat er sprake is van een "molenberg". De molen staat op een verhoging in het landschap, waardoor er natuurlijk wat meer wind gevangen kan worden. Naast deze molenberg is een stuk grond in gebruik als een op biologische wijze beheerde moestuin. De medewerkers van Amarant kweken hier samen met enkele vrijwilligers op een natuurlijke manier seizoensgroenten.
Bronnen: Deze gegevens zijn ontleend aan het boekje "Kerkhovense molen Oisterwijk" van Jan Scheirs en Wim de Bakker, dat ter gelegenheid van de heropening in 1999 verschenen is

Parkeren op 51 35.156 E5 10.659

Zoek de antwoorden op de volgende vragen:

Welke letters staan er op het grote toegangshek van de parkeerplaats naar de molen? (Omzetten naar cijfers en bij elkaar optellen tot 1 cijfer) =A

Aantal planken van de brug van het fietspad naar de molen (optellen tot 1 cijfer) -5 =B

Hoeveel treden heeft de trap in de molen van de begane grond met de prachtige originele vloer naar de eerste verdieping? =C

In welk jaar is de huidige Kerkhovense molen gebouwd? = D

Hoeveel brandblusapparaten hangen er in de ontvangstruimte? = E

Wat is de naam van het oergraan dat in deze molen wordt gemalen? (omzetten naar cijfers en bij elkaar optellen tot 1 cijfer) = F

Aantal luiken =G

Cache is alleen tijdens de openingstijden van de molen te vinden op:
N51.35.(D/A) + (B*E*A) - ((A+G+B)*C ) E5 10.(C*E*F*B)+A+B+E+F+G+1

In deze cache mogen kleine “oer-Hollandse” spulletjes worden geruild.

Let op: het kan druk zijn in en rond de molen. Neem wel een pen mee.

Additional Hints (No hints available.)