Skip to content

Laukaan Historiaa 2 - Sysmäläismäki Multi-cache

Hidden : 7/12/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Multikätkö Laukaan kirkkomaan seutuvilla.

Tämä kätkösarja esittelee hieman paikkoja ja henkilöitä Laukaan pitäjän historiasta.

Tämä kätkö esittelee sinulle Laukaan 2., 3. ja 4. kirkon paikat. Pitäjän ensimmäinen eli ns. Hartikan kirkkohan sijaitsi Laukkavirralla lähellä Kirkkoniemen kätköä.
Pitäjän toinen kirkko rakennettiin 1685 Pellosniemen kylälle n. 400 metrin päähän Pellosniemen pappilasta mihin oli Laukaan toinen kirkkoherra Thomas Andreae muuttanut 1608, sitä ennen pappilan ollessa Lievestuoreen kylän Alatalossa.
Kirkosta ei ole säilynyt minkäänlaisia piirrustuksia, mutta sen arvellaan olleen saman mallinen kuin mm. Asikkalan 1662-63 rakennettu ja 1892 purettu kirkko. Tyyliltäään se edusti ristikirkkotyyppiä. Myöskään työn tekijöistä ei ole tietoa, mutta kovin ammattitaitoista työnjohtoa tai vastuuhenkilöitä ei ollut paikalla, kerta korjaustöitä piti tehdä tuon tuostakin rakennuksen pullistelun, vesivuotojen ja lahoamisen vuoksi. Kirkosta on tiedossa hieman mittoja jotka otettiin kun suunniteltiin kolmatta kirkkoa. Kirkon pituus oli länsipäädyssä olleesta pääsisäänkäynnistä itäpäässä sijainneeseen alttariin 32 kyynärää, saman pituinen oli myös kirkon toinen akseli eteläpään sivusisäänkäynnistä pohjoispäätyyn. Kirkossa oli 66 kapeaa penkkiä, joista puolet naisten ja puolet miesten puolella, yhteen penkkiin mahtui enintään 6 henkeä.

Vuonna 1786 Laukaassa käynyt maaherra Adolf Tandefelt havaitsi emäseurakunnan kirkon huonokuntoiseksi, joten 1787 sovittiin uuden kirkon rakentamisesta Jakob Rijfin kanssa.

Pitäjän kolmatta kirkkoa rakennettiin melkein kuin sitä kuuluisaa Iisakinkirkkoa, tosin Laukaan kirkon rakentamiseen meni vain 11 vuotta. Syynä pitkään rakentamisaikaan oli mm. 1788 alkanut Kustaa III:n sota Venäjää vastaan. Sodan jälkeen lokakuussa 1790 laukaalaiset suunnittelivat kirkon rakennustyön jatkamista, mutta toisena joulupäivänä 1790 pidetyssä pitäjänkokouksessa katsoivat olevansa niin sota-ajan köyhdyttämiä että oli saatava lykkäystä kirkon rakentamiseen ja osa kirkkoa varten paikalle tuoduista hirsistäkin oli jo lahonnut. Vihdoin maaliskuussa 1793 päästiin sitten rakennustyöhön. Seinät ja katto saatiin valmiiksi kesään mennessä, sisustustyöt jatkuivat seuraavan vuoden puolelle saakka. Lopullisesti katon kahteen kertaan suoritetun tervauksen ja kesällä 1796 tehdyn maalaamisen jälkeen ja 1797 tehdyn saarnastuolin jälkeen kirkko vihittiin käyttöön loppukesästä 1798. Kirkko oli pituudeltaan ja leveydeltään 60 kyynärän mittainen
ja siinä oli 20 6 kyynärän korkuista ikkuna-aukkoa. Kirkosta ei ole olemassa mitään kuvaa, mutta Kuukkajärven rukoushuonekunnan 1802-04 rakennettu kirkko suunniteltiin rakennettavaksi Laukaan kirkon muotoiseksi. Kirkon voidaan kuvitella muistuttavan Luodon 1780-luvulla rakennettua kirkkoa, kumpikin kun oli Jakob Rijfin rakentamia.

Kauaa ei Laukaan kolmas kirkko saanut palvella pitäjän väkeä, kun elokuun 20. päivän vastaisena yönä Ilveslahden talon mielenvikainen poika Juhana Juhananpoika Leinonen poltti kirkon. Hän oli häiriintynyt siitä kun kirkkoväki oli kulkenut hänen nukkuma-aittansa ohitse, ja kerrotaan hänen sanoneen että hän vielä polttaa sen "kikanpesän". Loppuikänsä hän viettikin Vaasan läänin mielisairaalassa Kruunupyyn hospitaalissa.

Väliaikaisena jumalanpalveluspaikkana oli kirkkomaan viereen pystytetty lautarakennus. Ja lokakuun lopulla 1831 siellä pidetyssä pitäjänkokouksessa päätettiin rakentaa uusi kirkko 175 kyynärän päähän Sysmäläismäen päälle.

Pitäjän neljäs eli nykyinen kirkko rakennettiin Carl Ludvig Engelin laatimien piirrustusten pohjalta. Niistä löytyy kuva mm. alla mainitusta kirjasta. Kirkon rakentajana toimi tunnettu kirkonrakentaja Henrik Matinpoika Kuorikoski Kokkolasta joka oli jo ennestään rakentanut Laukaan kappelin. Kirkon rakentaminen aloitettiin keväällä 1834 ja se valmistui maalaamista lukuunottamatta seuraavan vuoden aikana. Erinäisten korjausten jälkeen kirkko vihittiin käyttöön 10.4.1842. Sen jälkeen sitä on korjattu muutaman kerran ja se on edelleen palvelemassa kirkkoväkeä komealla paikallaan Sysmäläismäen päällä.

Kirkkojen läheisyydessä on myöskin ollut kellotapuli.
Toisen kirkon viereen rakennettiin uusi tapuli 1748 leppävirtalaisen rakennusmestari Arvid Junkkarisen johdolla. Siitä eikä ensimmäisestä tapulista ei ole säästynyt piirroksia.
Kolmas tapuli rakennettiin edellä mainitun Henrik Kuorikosken johdolla ja se valmistui käyttöönsä 1823 ja on vieläkin käytössä hautausmaan kulmalla. Vuonna 1932 keksittiin kellotapulille uusi virka siunauskappelina.

(Lähde: Nils Berndtson, Pertti Torikka: Laukaan kirkot - Laukaan seurakunnan pääkirkkojen ja kellotapulien vaiheita 1500-luvun lopulta nykypäiviin)

Kirkkoon ja kirkon alakerrassa sijaitsevaan kirkkomuseoon pääsee tutustumaan 9.6-8.8 2010 välisenä aikana ke-su klo 12-18.

Tämän kätkön aloituskoordinaatit vie sinut Laukaan hautausmaan yhdelle portille, mistä löytyy pieni kartta hautausmaasta. Jos et halua mennä hautausmaalle, niin voit yrittää etsiä tarvittavat tiedot mm. netistä, mutta helpommalla pääset kun suuntaat kartan esittämää lohkojen 1,2 ja 3 kautta menevää polkua kohti siunauskappelia.
Polun varrelta läheltä 3. kirkon muistomerkkiä selvästi erottuvat neljän Laukaan edesmenneen kirkkoherran haudat.

Kätkön lopulliset koordinaatit ovat muotoa:
N62 24.ABC
E025 57.DEF

Yksi kyseisistä kirkkoherroista oli virassaan tämän nykyisen kirkon käyttöön vihkimisen aikaan. Hänen syntymäpäivänsä on A.

Minä vuonna sovittiin 3. kirkon rakentamisesta, laske numerot yhteen niin saat B:n.

Näistä neljästä selvästi erottuvasta kirkkoherrasta monesko heidän keskinäisessä järjestyksessään oli nimikirjaimet A.S. omaava herra, siitä selviää C.

Kuinka monta henkeä mahtui 2.kirkon yhteen penkkiin on D.

E on sama kuin tähtien määrä nimikirjaimet K.I.W omaavan kirkkoherran hautakivessä.

Ja F on sama kuin kuukausi jolloin 3. kirkko poltettiin.

Kätkörasia on pieni pilleripurkki, mikä sisältää logikirjan tiedotteen ja silican kera minigrip-pussissa, lyijykynän sekä pientä vaihtotavaraa. Mutta suosittelen että pidätte myös omia muistiinpanovälineitä mukana.

Additional Hints (No hints available.)