Skip to content

Westlands Monopoly ~ Kans 1 Multi-cache

This cache has been archived.

buntje: Nu is echt het einde voor deze cache.

More
Hidden : 10/20/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De serie

Het Westlands Monopoly is gelegd door de teams Buntje & Kleine Zus. De serie bestaat in totaal uit 40 cache die allemaal een vakje van het monopolybord voorstellen. In 39 cache's is een letter aangebracht voor de bonus, vergeet deze niet te noteren.

Een overzicht van de cache's kunt u hier vinden.
Dit is de achtste cache.

Kans

Dit is een auto en fietsmultie, fietsers kunnen kiezen voor de fietspaden onderweg te nemen, terwijl automobilisten moeten omrijden. Ook staan er af en toe aanwijzingen voor alleen de fietsers of automobilisten. Onderweg kom je langs een groot aantal andere monopoly caches, of kan je die met een kleine omweg bereiken.

Bloemenveiling Naaldwijk

Bloemenveiling Naaldwijk bevindt zich in het hart van het grootste sierteeltcomplex ter wereld: het Westland. Naaldwijk is een exportveiling met een zeer breed en diep assortiment. De producten worden geveild via tien klokken in vier afmijnzalen en met gegarandeerde doorlooptijden afgeleverd bij de klanten. Behalve door exporteurs, wordt er ook ingekocht door handelaren die (via commissiehandel) kopers op andere veilingen van producten voorzien. Om dit mogelijk te maken beschikt vestiging Naaldwijk over een uitgebreid logistiek netwerk. Op het terrein van vestiging Naaldwijk beschikken veel handelaren over eigen gebouwen en verwerkingsfaciliteiten. Om de gezamenlijke groei te faciliteren wordt het Trade Parc Westland ontwikkeld, waar kopers hun eigen verwerkingsruimte kunnen bouwen. Voor de kleinere kopers beschikt vestiging Naaldwijk over de cash & carry Pyramide.
Als je naar bovenstaande coördinaten gaat, sta je op het parkeerdak van de bloemenveiling Naaldwijk. Vanaf hier heb je met mooi weer goed uitzicht over grote delen van het westland, en kan je oa de windmolens op de maasvlakte zien, of de flats van Den Haag.
Let op! voor fietsers is dit parkeerdek verboden toegang ivm de vele vrachtwagens die hier rijden.
De veiling heeft vele ingangen, vaak alleen voor personeel van bepaalde afdelingen. Alle ingangen en laad/los plekken zijn genummerd zodat iedereen snel de juiste ingang kan vinden.

Vraag: Welk nummer heeft ingang afmijnzalen? Stapeltel dit en noteer het antwoord bij A.

Voor fietsers: ga naar N 52°00.106 E 004°13.693 dit punt is te bereiken via N 52°00.155 E 004°13.384.
Het uitzicht is hier iets minder, maar je kan nog steeds ver kijken. Zie ook de piramide, dit is sinds 1995 een toonaangevend inkoopcentrum uitsluitend voor bloemisten en groen gebonden detaillisten.Hier hebben de klanten ruime keuze uit een breed assortiment bloemen, planten, plantenbakken, hardware, zink, mandwerk, projectbeplanting en verpakkingen.

Wat is het hoogste parkeerdek? Deel dit door twee en noteer het antwoord bij A.

tussenpunt
N 51°59.024 E 004°14.831


Je komt hier langs een waterberging, nodig om de steeds grotere hoeveelheden regenwater die vallen op te vangen. Regenwater wordt hier opgevangen is sloten en dit soort waterbergingen. Vanaf hier wordt het met pompen in de boezem gepompt, waarna het met gemalen weggevoerd naar de Noordzee en de nieuwe waterweg.

Boete voor te snel rijden
Ga naar N 51°58.531 E 004°14.991


Je staat hier op een kleine parkeerplaats, midden in het centrum van De Lier. De naam De lier komt van het riviertje De Lee, dat hier nog altijd stroomt. De tuinbouw heeft De Lier welvaart gebracht. In de 18de eeuw leefde men nog voor een groot deel van de vlasteelt. Deze teelt veroorzaakte vlaskoorts. Jenever, die men in trekpotten vervoerde, beschouwde men als een probaat middel tegen deze koorts. Zo moet de bijnaam van de Lierenaar, de Theebukker, zijn ontstaan.

Hier staat een mooi kunstwerk van Gerard brouwer. Twee lierenaren doen hier aan een sport. Welke sport beoefenen zij? Tel het aantal letters, dat is B.

Voordat je verder gaat, kan je natuurlijk ook even Hoofdstraat, De Lier uit de monopoly serie meepakken.
Een goed tussenpunt op weg naar het volgende punt is Kralingerpad, De Lier uit de monopoly serie. Fietsers volgen het fietspad naar de Burgerdijkseweg, De Lier

Repareer uw huizen
Ga naar N 51°58.604 E 004°19.074


Je staat hier bij een opnieuw opgetrokken stukje verdedigingsmuur van de oude vesting Keenenburg. Wellicht werd het kasteel gesticht door een lid van het geslacht van Dorp, dat in Schipluiden al het huis ten Dorp bezat. Omstreeks 1411 ging het kasteel over aan Philips de Blote, omdat de laatste van Dorp kinderloos overleed. Uit de archieven blijkt dat het kasteel bewoond werd door vooraanstaande personen, oa Philips de Blote, Otto van Egmond, Otto van Zeventer en Bealaarts van Blokland, hij werd de laatste eigenaar, want tegen 1800 viel de Keenenburg onder slopershanden.
Tijdens een grote opgraving in 1978 is met name in de gracht naast dit deel van het kasteel enorm veel aardewerk en glaswerk geborgen. Vooral onder de raampartijen lag het vondstmateriaal opgestapeld. In de gracht direct achter het torentje werd veel kinderspeelgoed gevonden, zoals miniatuur keukengerei, tollen, knikkers en dieren van klei. Op de plaats van de hoofdburcht van het kasteel is nu een plantsoen waar de contouren het kasteelterrein aangeven. De woonwijk Keenenburg is grotendeels gebouwd daar waar vroeger kasteeltuinen lagen.

Naast het zuid-westtorentje van het kasteel Keenenburg dat in onze tijd opnieuw is opgebouwd op de opgegraven fundamenten van de kasteelmuur, staat een informatiebord. Noteer hiervan het oudste jaartal als CDEF.

Hier kunt u de auto laten staan en de multie Station Schipluiden lopen. Je komt dan tevens langs twee ander caches uit de serie, en op weg naar het volgende WP kom je langs de dorpsstraat.

Ga verder naar Doelstraat, Maasland
ga naar N 51°56.119 E 004°16.278


vlak bij de cache doelstraat, midden in het historische Maasland staat museum De Schilpen, een oude kruidenierswinkel. Het museum is ontstaan nadat rond 1970 de winkel gesloten werd.
Geschiedenis: In het jaar 1845 kocht Ary van den Berg van wijnhandelaar Biemond een huis met pakhuis, schuur en tuin. Al gouw is de woonkamer verbouwd tot winkel, waar werkelijk van alles te koop was. Van levensmiddelen, tot kruiden en specerijen, van klompen tot tabak en van schoonmaakartikelen tot gereedschappen, Het leek op een modern warenhuis, maar de verkoop en de dorpsnieuwtjes gingen nog allemaal over de toonbank.
Na drie generaties moest in het crisisjaar 1929 de zaak, het woonhuis met rentenierswoninkje, feestzaal en de tuin in een openbare veiling verkocht worden. Met een nieuwe huurder gingen de zaken op dezelfde manier verder tot de zaak in 1970 gesloten werd omdat het niet meer rendabel was. In 1981 begon een 5 jaar durende restauratie, waarna op op 26 april 1985 het museum geopend werd.

Op het erf voor de winkel staat een zwart/witte paal. Noteer het getal dat op de paal staat als GH.

Natuurlijk kan je ook nog even langs de Kortebuurt gaan op weg naar het tussenpunt.

Tussenpunt
N 51 56.242 E 004 14.920

Dit is alleen een via punt, ga hier niet zoeken naar Dijkoplderpad, Maasdijk, je gaat dan over prive terrein, en dat is de manier om deze cache weg te krijgen. Hoe je deze cache wel kan doen mag je zelf uitzoeken!

Betaal schoolgeld
ga naar N 51°58.185 E 004°12.281


Vergeet niet onderweg naar dit punt, niet te stoppen op de Lange Kruisweg, de Korte Kruisweg en de Verkadestraat
De maasdijk, Vroeger stroomde de maas een stuk noordelijker dan waar tegenwoordig de nieuwe waterweg ligt. Het gebied wat behoorde tot de 's-Gravenzandse buitengorzen, werd bedijkt in 1238. Vanaf de Noldijk bij Maasland tot de Kapittelduinen bij 's-Gravenzande werd er een dijk aangelegd (de Maasdijk). Gravin Machteld en haar zoon Willem hebben de aanleg van deze dijk met eigen middelen bekostigd.
De Maasdijk vormde in de 13e eeuw de enige bescherming van de rivier de Maas. Vissers gingen zich er vestigen en oefenden er hun werk uit en op en rond de dijk ontstond een gehucht. Het oudste deel van Maasdijk is het Honderdland, gelegen tussen de oude Maasdijk en de later aangelegde nieuwe dijk langs de Maas.

Vraag: Parkeer de auto (of fiets) onderaan de maasdijk, en loop naar de bushalte (haltebord). Geniet hier van het uitzicht, de kassen en het gemaal. Kijk goed om je heen en zie een woord wat (heel) groot geschreven is. Noteer de letterwaarde van de eerste letter als IJ

Op weg naar het volgende tussenpunt komt u vrijwel langs een algemene fonds en langs Naaldwijkseweg, s'Gravenzande.

Opgebracht wegens dronkenschap
ga naar N 52°00.164 E 004°09.685


Je staat hier voor de spaanse vloot, een voormalige herberg. Dit gebouw is rond 1700 gebouwd als vervanging van de oude herberg met de naam "de Borsboom" die in 1690 afbrandde. In de gelagkamer van deze herberg werd in 1880 de eerste westlandse veiling gehouden. De producten werden op de biljarttafel en tafels uitgestald. Om meer ruimte te bieden aan de veiling werd rond 1903 een extra zaal aangebouwd. De laatste veiling was in 1914, toen er een aparte veiling gebouwd was. In de tweede wereldoorlog was het pand gevorderd door de duitse soldaten, na de oorlog werd het verwaarloosde pand gerenoveerd door de oorspronkelijke bewoners.
In 1990 is de spaanse vloot officieel hofleverancier geworden.
Tegenwoordig is de spaanse vloot een trouwlocatie waar ook feesten en vergaderingen gehouden worden.

Op het ANWB bordje naast de ingang staat een som, reken die uit en noteer het derde cijfer van het getal als K

Eventueel kunt u hier de auto laten staan en naar de Vreeburghlaan, s'Gravenzande lopen. Iets verder weg is de multie Station s'Gravenzande. Onderweg naar het volgende punt komt u vlak langs het Elektriciteitsbedrijf.

U wordt aangeslagen voor straatgeld
Ga naar N 52°01.332 E 004°10.297


Parkeren kan in de buurt. Je staat hier bij de hervormde kerk van Monster. De oudst betrouwbare oorkonde, waarin de kerk van Monster voorkomt, is die van 14 mei 1238. De parochie van Monster is één van de oudste in het kustgebied en de moederkerk van vele omliggende kerken, onder andere die van Den Haag. Dat de kerk van Monster een belangrijke plaats innam, laten schepenzegels uit 1298 en 1299 zien, waarop een kerk met toren staat afgebeeld. De wereldlijke macht beeldde op die zegels een kerk af.
Voor de Reformatie had de kerk st Machutus als patroon, zoals de R.K. Kerk nu ook nog heeft. Deze Machutus leefde aan het einde van de 6e eeuw en het begin van de 7e eeuw in Frankrijk. De kerk bezat van deze Machutus belangrijke relikwieën; de kerk werd daarom bezocht door mensen die leden aan de zogenoemde vallende ziekte. Zover bekend heeft de Monsterse Kerk als enige kerk in Nederland deze Machutus als schutspatroon. De kerk met interieur zoals hiervoor is tijdens de brand van kerk en toren op zaterdag 13 juli 1901 vrijwel geheel verloren gegaan. Na de brand is de kerk in 1902 hersteld en de toren enige jaren later in 1908.

Vraag: Aan de zijkant van de kerk staat een klokkentoren, geschonken wegens het 75 jarig bestaan van de woningbouwstichting. Hoeveel klokken hangen er in deze toren? Noteer dat als LM

Tussenpunt
N 52°02.102 E 004°13.056


Dit is een viapunt om lekker te genieten van het mooie Madestein. Madestein is een recreatiegebied in het zuidwesten van Den Haag op het grondgebied van de vroegere Oostmadepolder, tegenover Loosduinen. In 1969 is begonnen met het aanleggen ervan. Madestein heeft landschappelijke en archeologische waarde. Er zijn vondsten gedaan uit het Neolithicum, de Bronstijd en de IJzertijd. Op het terrein zijn funderingen gevonden van een een boerderij uit de 15e eeuw en een steenhuis uit de 13e eeuw, dat wellicht hoorde bij het nabijgelegen Cisterciënzerklooster in Loosduinen.
In het gebied ligt het Heempark H.J. Bos, een educatief park dat bedoeld is om de begroeiing van de verschillende soorten duingebieden te reconstrueren.
Als u dit tussenpunt neemt, komt u ook langs het A.J. Bruggelinkpad. Vervolgens is met een kleine omweg de Kerklaan te bereiken.

Ga drie plaatsen terug
Ga naar N 52°01.350 E 004°12.920


Je staat hier voor een levensgroot standbeeld waarop (pastoor) Verburgh staat afgebeeld als druivenpastoor. De titel ‘druivenpastoor’ heeft hij volgens historici te danken aan zijn bemoeiingen met de opkomende tuinbouw in het Westland. Zij zagen de pastoor als de grondlegger of invoerder van de druiventeelt. De naam druivenpastoor vindt men anno 2000 wat overdreven. Er werden immers al voor zijn komst druiven op verschillende buitenplaatsen in het Westland geteeld. Toch is de Poeldijkse historicus Henk Willemse er met zijn boek ‘DE DRUIVENPASTOOR’, het leven en werk van Franciscus Verburgh van 1616 – 1708, er ruimschoots ingeslaagd de waarheid met zeer veel bewijsmateriaal boven water te krijgen. In dit boek kunt u lezen dat pastoor Verburgh niet alleen voor Poeldijk maar ook voor het Westland van onschatbare waarde is geweest.

Dit beeld is verplaatst in het kader van 800 jaar Poeldijk. In welke maand is dat geweest? Noteer de maand als N

Vergissing van de bank in uw voordeel
Ga naar N 52°00.443 E 004°13.582


Je staat hier voor de roomskatolieke kerk van Honselersdijk, ook wel de de onze lieve vrouw van goede raad parochie genoemd. Honselersdijk is tegenwoordig vooral bekend vanwege de bloemenveiling die hier staat. Naast de veiling is een recreatieplas waarin men een moerasachtige omgeving heeft gecreëerd. Ook is hier een kabelskibaan gelegen, waar men kan leren waterskiën. Naast dit terrein ligt het van Vlietparcours een fietsbaan, waar ook skeelerlessen worden gegeven

Op deze kerk staat boven de ingang de woorden "Onze lieve Vrouw van goede raad". Er onder staan nog drie woorden, tel het aantal letters, dat is OP

Ga direct naar de speeltuin, ga niet langs start
N 52° 01.579 E 004° 16.209
Kinderspeeltuin "De Kinderster" in Wateringen


Deze zeer kindvriendelijke speeltuin gelegen aan de Julianastraat die in de volksmond "oma's speeltuin" wordt genoemd is geschikt voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Er zijn onder andere kinderfietsen, een glijbaan, een kabelbaan, een zandbak, een klimwand en klimhuisjes aanwezig. Op het grote grasveld staan diverse picknicktafels. De kinderboerderij in het Hofpark is vlakbij gelegen. Voor invaliden is er een een invalidentoilet en een invalidenschommel aanwezig.

Openingstijden De Kinderster is geopend van 1 mei t/m 19 oktober op maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur en van 13.30-17.00 uur. Zaterdag van 10.00-12.00 uur en van 13.30-16.00 uur. De toegang is gratis, wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd voor koffie, thee en limonade.

Voor het beantwoorden van de vraag is het niet nodig de speeltuin in te gaan.

Naast de ingang van de speeltuin staat een informatiebord. Zoek hierop het telefoonnummer van de beheerder van de speeltuin (mevr. Baak). Stapeltel dit 10 cijferige nummer naar één getal, dit is Q


Vlak bij deze speeltuin in het prachtige hofpark is een kinderboerderij, de waterster. Vergeet deze niet mee te nemen. Wat verder, maar op loopafstand ligt het beginpunt van de multi start. Het eindpunt van deze multi ligt nog geen 500 m van de speeltuin.

Ga verder naar de cache

Zo en nu op naar de cache. Deze ligt op ruim 1 km van het beginpunt en tussen de 3,5 en 4 km van de speeltuin. Je kan de cache vinden op

N 51° 5S.TUV E 004° 1W.XYZ

waarbij geld:
S=K
T=B-A
U=D-C
V=H
W=E+F+G+I
X=Q-J-L
Y=M+P
Z=N-O

Als iemand met mobiel internet of mensen die de tocht in delen doen de cachlocatie wil controleren kan dat door hier te klikken.


Rolstoelgebruikers

Mensen in een rolstoel kunnen in princiepe de hele route zelfstandig doen. Het berijken van de cacheplaats is voor hen niet te doen. Maak onderweg een mooie foto ergens in het Westland (verras ons), zet hem bij je log, en mmail de gevonden eindlocatie door.

Het Podium

Westland scouts

Nidewesco

DeSunny's


Additional Hints (Decrypt)

Ovw JC 1 jry uryrznny anne obira tnna, naqref xbz wr bc rra irexrreq nagjbbeq hvg. N+O+P+Q+R+S+T+U+V+W+X+Y+Z+A+B+C+D=61 VW vf trra 23

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)