Skip to content

Metsälehmus Traditional Geocache

This cache has been archived.

Ma.Meri: Viisaampi kait arkistoida tämä, kun en enää oikein uuttakaan camoa kätköön keksinyt, kiitos kaikille kätköllä kävijöille ja pisteen antaneelle, hyvää jatkoa! [:)]

More
Hidden : 6/10/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[FIN] Tämä kätkö tutustuttaa teidät maamme pohjoisimmaksi levinneeseen luonnonvaraiseen jaloon lehtipuuhun, metsälehmukseen, jota myös niinipuuksi usein kutsutaan.

Metsälehmus on täällä Pohjois-Savossa ainoa jalo lehtipuulajimme ja täälläkin se kasvaa vain jääkauden jälkeisen lämpökauden jäänteenä ja on kasvu-alueensa pohjoisrajoilla. Mutta silti se on kaikkein pohjoisimmaksi levinyt jalo lehtipuu Suomessa, Pohjois-rajanaan Pietarsaari-Nurmes linjan eteläpuoleinen alue aina Venäjälle saakka. Pohjois-Savossa Metsälehmusta voidaan tavata aina Iisalmen korkeuksille saakka ja Kuopiossakin se on jo todella harvalukuinen kasvaen yksittäis- tai sekapuuna puronvarsilehdoissa, kallionaluslehdoissa eteläpuoleisten rinteiden alapuolella, sekä lehtomaisilla kankailla.

Metsälehmus poikkeaa katukujannepuuna yleisesti tunnetusta puistolehmuksesta pienempien herttalehtiensä ja vihertävien lehtihankojen karvoituksen ja tasaisen runkonsa perusteella, puistolehmushan kasvattaa vanhetessaan runkoonsa pahkamuhkuroita, metsälehmus ei vaan runko on kauttaaltaan sileä ja tasainen. Metsälehmuksella on hoikka ja kartiomainen olemus ja sen oksista puuttuu reaktiopuu joka aiheuttaa sen että puun oksat kasvavat kaarelle alaspäin.

Metsälehmus on kaikista metsäpuistamme myöhäisin kukkija, kukinta tapahtuu Heinä-elokuun taitteessa ja kukissa on runsaasti tuoksuvia aromiaineita sekä mettä joka houkuttelee paikalle kimalaisia ja mehiläisiä. Siemenet eivät meidän korkeuksillamme Pohjois-Savossa kerkiä kypsymään ennen talvea joten metsälehmuksen ainoa lisääntymismuoto on juurivesat.

Metsälehmus tunnetaan Suomessa myös nimellä Niinipuu josta niini-sana on juontunut moneen suomalaiseen paikannimeen esim. Niinisalo, Niinivesi, Niinilahti jne... Niinipuu nimitys juontuu keskiaikasesta talonpoikaiskulttuurista jolloin metsälehmuksen eli niinipuun tumman kaarnan alla olevaa niintä ”kiskottiin” ja niinestä punottiin köysiä ja virsuja. 1800-luvulla säädettiin niinsanottu niinivero rajoittamaan niinenkiskontaa sillä kiskonta oli aiheuttaa metsälehmuksen eli niinipuun kuolemisen sukupuuttoon Suomessa. Niintä saatettiin liottaa matalissa järvien lahdissa useita viikkoja ja näin siitä saatiin notkeata. Tästä juontuu monelle mökkilahdelmalle nimi Likolahti tai Niinilahti.

Muihin jaloihin lehtipuihin verrattuna metsälehmuksen puuaines on pehmeämpää, mutta siinä piileekin sen salaisuus tammeen, vaahteraan ja moneen muuhun jaloon lehtipuuhun verrattuna että vaikka se ei ole ollut koskaan hyvää ja kestävää rakennuspuuta, on se taas saavuttanut suosionsa kuvanveistäjien ja nikkaroijien puuna. Ja sitä paitsi metsälehmuksen puuaines on kuivana kauttaaltaan voimakkaan vaaleankeltaista ilman mitään sydänpuuta joka taas antaa jo luonnostaan puuveistokselle kauniin värin!

Tämä kätkö sijaitsee Kolmisopen-Vuorilammen luonnonsuojelualueella paikassa jossa pääsette tutustumaan tähän harvinaiseen ja Pohjois-Savossa ainoaan jaloon lehtipuuhun paikan päällä!

Asetattehan kätkön samalla tavalla takaisin kuin se tullessanne oli, kiitos!


Vanhojen metsälehmusten runkoja

P.S. Käykäähän viereisellä metsänaukolla niin pääsette ihastelemaan lisää vanhoja ja komeita luonnon omia metsälehmuksia ja näin paikan opetuskin on sitten mennyt perille!

Additional Hints (No hints available.)