Skip to content

SMS-2/5 "De groote poldermolen" Traditional Geocache

Hidden : 4/24/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Dit is een eenvoudige traditional die onderdeel uitmaakt van een serie van 5 (dit is de tweede). Gedifrobo wil je hiermee graag de molens van de Slochter Molenstichting laten zien.

Uniek aan de Groote Poldermolen is dat het de oudste nog bestaande poldermolen van de provincie Groningen is. Daarnaast wordt hij gebruikt als lesmolen.

SMS-1 Stel's Meuln
SMS-2 De Groote Polder Molen
SMS-3 Fraeylema Molen
SMS-4 De Ruiten
SMS-5 De Entreprise



De Slochter Molen Stichting

Sinds 1967 zet de Slochter Molenstichting zich in voor het beheer en behoud van de oude windmolens op het grondgebied van de gemeente Slochteren. De stichting heeft haar naam ontleend aan die van de gemeente waar zij haar zetel heeft en daarmee is de reikwijdte van de inzet en bemoeienis van de stichting eveneens bepaald: molens die vallen binnen de grenzen van de gemeente Slochteren. Met de zorg voor zeven molens betekent dit geenszins een beperking.

De Slochter Molenstichting is een van de grootste molenbezitters van de provincie Groningen. De stichting heeft momenteel de zorg over de volgende molens:

De Groote Poldermolen, Slochteren (P)(L)
De Ruiten, Slochteren (P)
Bakker's Meulen, Slochteren (W)
Fraeylemamolen, Slochteren (P)
Windlust, Overschild (K)
Stel's Meulen, Harkstede (K)
Entreprise, Kolham (K)


De Groote Poldermolen

Deze molen is tevens de enige lesmolen van de SMS.
Aan de Groene Dijk in Slochteren staan nog drie molens. De molens zijn alle drie watermolens en waren nodig om het drassige gebied droger te maken en droog te houden. Slochteren ligt erg laag. Tot de twaalfde eeuw werd Slochteren "Slochtera" genoemd, wat laaggelegen streek betekend.
De Groote Polder molen is de oudste en middelste van de drie Slochter molens die in Slochteren aan de Groenedijk staan. De molen werd in 1783 gebouwd.
De drie molens hebben hun functie verloren sinds de komst van het gemaal in Woudbloem.

In 1915 kwam een locomobiel, met afzonderlijke vijzel, als hulpkracht de windbemaling aanvullen. Later verving een Brons ruwoliemotor van 36 pk de locomobiel.
In de jaren 1974-1975 werd de molen door de fa. Bremer gerestaureerd in het kader van het ruilverkavelingsplan Slochteren. Door het aanbrengen van een langere vijzel en vijzelbak, werd de molen geschikt gemaakt om als reservegemaal dienst te doen.
De bij de molen staande gebouwtjes van het gemaal worden opgeknapt (mei 2009). Inmiddels is het dak al vervangen, ramen en deuren volgen deze zomer.
Er wordt verder gewerkt aan circuitbemaling, de verwachting is dat dit eind 2009 of begin 2010 gereed is.
Op de begane grond bevinden zich dubbele veldkruizen, voor en achter los van elkaar geplaatst, vermoedelijk een latere versteviging.
Volgens het bewaard gebleven bouwbestek uit 1783 heeft de molen oorspronkelijk een scheprad gehad, diameter 14 voet en breed 12 duim met 28 schoepen, een houten bovenas met op de binnenroede een borststuk en op de buitenroede twee laseinden.
Uniek aan deze molen is dat het de oudste nog bestaande poldermolen van de provincie Groningen is.
Leuke weetjes :
- De kap van de Groote Polder molen ligt los op de achtkant;
- de molen heeft dubbele veldkruisen wat de molen zeer stijf maakt;

De molen draait vrijwel wekelijks op zondagmiddag. Een van de beide molenaars is tevens instructeur en gebruikt de molen op zaterdagmiddagen als lesmolen voor het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Indien de molen voor bezoek is geopend wordt de Gemeentevlag van Slochteren gevoerd.
Meer informatie over deze molen kun je vinden in de molendatabase.


Let op ! Blijf buiten de hekken tenzij de molenaar aanwezig is!

Algemeen:

Wij besteden veel aandacht aan de kwaliteit van onze containers. Daarbij kiezen we voor grote waterdichte containers en alle ruilspulletjes kopen we nieuw en stoppen we in plastic 'grip'zakjes. Zo blijft alles schoon.
We willen jullie vragen mee te werken aan het in stand houden van de inhoud en de kwaliteit daarvan. Want regelmatig zijn de containers weer helemaal leeg en alleen nog gevuld met rommel.
Als je iets neemt, geef dan ook iets terug. En neem het zakje niet mee, maar gebruik deze om het ding dat je hebt teruggestopt daarin te doen.

We willen toch allemaal graag nette schone spullen in een container aantreffen?

Additional Hints (No hints available.)