Skip to content

Turun (länsipuolen) kartanoita III Multi-cache

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
Hidden : 4/18/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkösarja Turussa, joka esittelee kaupungin alueella olevia kartanoita.
Huomioi että kätköt ovat yksityisalueiden tuntumassa, älä kulje tai pysäköi yksityisalueille ! Kätköjen lähistöltä löytyy pysäköintitilaa.

Tämän multin kartanot eivät kriittisesti tarkasteltuna välttämättä sijaitse Turun länsipuolella, mutta ainakin ollaan radan ja joen länsipuolella :)

********************************************************

Kätkösarjassa on kolme kätköä sekä bonuskätkö, kahdella kätköllä on vihjeet bonuskätkön löytämiseksi.

* Turun länsipuolen kartanoita I
* Turun länsipuolen kartanoita II
* Turun (länsipuolen) kartanoita III
* Turun (länsipuolen) kartanoita - Bonus

Ota kätköiltä II ja III muistiin vihjeet, jotka ohjaavat sinut bonuskätkölle !

********************************************************

* Konsan Kartano *

Konsan kartano sijaitsee Raunistulassa Turussa.

Konsan tilan nykyinen päärakennus valmistui 1880. Maatila oli Maarian pitäjän Raunistulan kylän tiloista suurin: 90 hehtaaria peltoa, metsää ja asuttua maata.

Turkuun myytiin lihaa, voita, perunoita ja viljaa. Konsan navetta oli tunnettu kohtaamispaikka, josta haettiin päivän maito ja vaihdettiin kuulumiset.

* Raunistula *

Raunistulan kaupunginosa on saanut nimensä entisestä Raunistulan kylästä. Kylä sijaitsi Maarian kunnassa aivan Turun kaupungin pohjoispuolisella rajalla. Raunistulan kylän vieressä ja siihen kiinteästi liittyvänä oli Virusmäen kylä. Virusmäki oli jo esihistoriallisella ajalla useampi taloinen kylä, josta on löydetty poltto- ja ruumiskalmisto 1000-1100-luvulta. Kalmistoon oli haudattuna mm. veneeseen poltettu vainaja, kaksi hopearistiä sekä seitsemän hopearahaa.

Ensimmäiset asiakirjamerkinnät Virusmäen kylästä ovat vuosilta 1359 ja 1363, jolloin se mainitaan Pyhän Neitsyen alttarit prebendatalona. Keskiajalla Raunistulassa oli kolme taloa: Lonttinen, Konsa ja Väitti. Varhaisimmat maininnat näistä taloista on 1430-luvulta; 1500-luvulla kaikki talot kuuluivat kruunulle.

Isojaon yhteydessä v. 1789-90 Lonttinen ja Konsa jaettiin kumpikin kahteen puolen manttaalin tilaan.

Isojaon jälkeen Raunistula oli edelleen maaseutumaista haja-asutusta, jossa muutaman kylän rakennuksen ympärillä oli peltoja, niittyjä ja metsää. Maantieteellisen rajoittuneisuuden vuoksi ei isojako juuri Raunistulaa muuttanut, vaan asutus säilyi entisillä paikoillaan. Kovin paljon asukkaita ei Raunistulassa vielä asunut; 1800-luvun alussa henkikirjoissa mainitaan kaikkiaan 49 henkeä.

Uusi vaihe asutuksessa alkoi 1870-luvulla, kun Suomen taloudellinen ja yhteiskunnallinen elämä koki monimuotoisen murroskauden. Teollistuminen sekä siihen liittynyt kaupan ja liikenteen vilkastuminen tarjosivat keskuksissa, kuten Turussa, runsaasti ansiomahdollisuuksia, samaan aikaan kun maaseudun suhteellinen liikaväestö lisääntyi väestönkasvun ja koneistamisen myötä.

Raunistula oli 1880-luvulle tultaessa kehittynyt asukasluvultaan Turun suurimmaksi esikaupunkialueeksi.

Raunistula siirrettiin vuonna 1944 Maarian kunnalta osaksi Turun kaupunkia, johon se historiansa ja väestönsä puolesta kuuluikin. Tästä eteenpäin sen historia on Turun kaupungin historiaa.

Lähteet:
www.konsankartano.net
www.hum.utu.fi/projects/historia/raunistula

**********************************************************

* Kärsämäen kartano*

Hiidenvartin teollisuusalueen ja Kärsämäentien välissä sijaitsee Kärsämäen kartano (Hiiden kartano), jonka päärakennus on rakennettu pääasiassa 1800-luvulla, vaikkakin jotkut rakenteet ovat jo 1700-luvulta. Kartano on yksikerroksinen empiretyylinen rakennus, joka on rakennettu puusta ja tiilestä ja rapattu valkoiseksi. Kartanon eteläpääty on korotettu kaksikerroksiseksi.

Kartanon viimeiset omistajat ennen sen siirtymistä kaupungin omistukseen olivat Räntämäen asemanhoitaja Karl Lagerstam ja hänen vaimonsa, Maarian kunnanlääkäri Helvi Lagerstam.

* Kärsämäki *

Kärsämäestä on löytynyt merkkejä kivikautisesta asutuksesta Hiiden hiekkakuopan, vanhan kasarmin ja Kärsämäen hautausmaan reunoilta.
Seudun vanhin talonpoikaisasutus syntyi jokilaaksojen itään viettäville rinteille, kuten juuri Kärsämäkeen, joka on Maarian vanhimpia kyliä.
Kärsämäen rautakautinen kalmisto on yksi Suomen tunnetuimmista kalmistoista. Arkeologisten tutkimusten mukaan siihen haudattiin poltettuja vainajia aseineen ja koruineen varsinkin roomalaisajalla noin vuosina 100–300 jaa.

Kärsämäki mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1363 muodossa Kaersemaekj. Muita kirjoitusmuotoja ovat olleet Kozmike, Kiärsemaeki, Kursamäki ja Korsmäki.

Keskiajalla Kärsämäki oli yksi Maarian pitäjän jakokunnista. Ennen 1400-lukua Kärsämäen jakokunta ulottui Ruskon rajalta Aurajokeen asti, ja siihen kuuluivat Räntämäen ja Koroisten kylien lisäksi Halinen, Piipanoja, Hamaro ja Niuskala. 1400-luvun jälkeen jakokunta käsitti alueita pääosin vain Vähäjoen länsirannalta kuten nykyäänkin.

Vuoden 1363 kauppakirjan perusteella tiedetään, että Kärsämäessä on jo silloin ollut vähintään kolme taloa. Vuonna 1540 Kärsämäessä tiedetään olleen neljä taloa, joista yhden (Jaakkolan, myöhemmin nimellä Simola) omisti Turun tuomiokirkon Pyhän Yrjänän alttari. Kolme muuta (Marttila, Hiisi, Isotalo) olivat turkulaisten omistamia rälssi- tai lampuotitaloja.

Lähteet:
fi.wikipedia.org

********************************************************

Kätköä etsittäessä yksityisalueille ei tarvitse mennä !
Kätkön etsinnän ohessa voit tutustua kartanoiden arkkitehtuuriin ja miljööseen.

********************************************************

Briefly in English:
This cache series presents mansions in Turku area.

Please notice that caches are near private areas, do not cross or park in private areas !
There are legal parking areas near cache.
While searching cache you can explore mansion architecture and environment.

In this series there are three cahces and a bonuscache.

* Turun länsipuolen kartanoita I
* Turun länsipuolen kartanoita II
* Turun (länsipuolen) kartanoita III
* Turun (länsipuolen) kartanoita - Bonus

Take hints from caches II and III, they will lead you to the bonuscache !

********************************************************

Additional Hints (Decrypt)

[FIN:] [1. piste:] Xägxövyl ba alxlvfva wäaavggäiää [Loppupiste:] Gnegh xnuinfgn [ENG:] [Point 1.:] Trbpnpuvat vf pheeragyl rkpvgvat [Final:] Teno gur unaqyr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)