Skip to content

Teijon Kirkko Traditional Geocache

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
Hidden : 12/1/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Teijon kirkko - Suomen pienin kivikirkko



Ruukinpatruuna Robert Bremeristä kirjoitetaan seuraavaa: "1826 wuoden alussa ennusti hän (Robert Bremer) että Turku ja koko Lounaissuomi tulee seuraawan helmikuun 15 pnä häviämään wedenpaisumuksen kautta, jonka tulon hän (R.B.) oli lukenut tähdistä." Vedenpaistumusta ei yllättäen tullutkaan, joten Bremer ryhtyi kiitokseksi rakentamaan seurakunnalleen kirkkoa vuonna 1829. Bremerin suunnittelema kirkko sijoitettiin Teijon kylään, hallitsevalle kumpareelle, kartanon välittömään läheisyyteen.

Kirkko poikkeaa ulkomuodoltaan huomattavasti tyypillisestä suomalaisesta kivikirkosta: ulkomuotoonsa se on saanut vaikutteita kiinalaisesta rakennuskulttuurista. Kirkko itsessään on lähes neliömäinen, ulko-ovi sijoittuu pohjoisseinälle ja kuori on järjestetty itäpäätyyn.

Vuosien varrella sattuu ja tapahtuu, joten Teijon kirkkoa on jouduttu remontoimaan useaan otteeseen. Kirkkoa koskevat arkistotiedot ovat niukat, joten ei tarkasti tiedetä miten ja milloin kirkkoa on korjailtu. Oletettavasti remontoinnit on aloitettu 1860-luvulla, jolloin kirkon sisustus uusittiin uusgoottilaistyyliseksi.

Vuonna 1930 kirkkorakennuksessa tehtiin perusteellinen korjaus. Tällöin muun muassa itätorniin tehtiin välikatto, kirkko maalattiin ulkoa ja sisäosat pyrittiin palauttamaan mahdollisimman lähelle alkuperäistä asua. Myös kiinteä sisustus restauroitiin perusteellisesti.

Tarina kertoo, että maaliskuussa 1972 Teijon kirkkoa oli lämmitetty useampi päivä Karoliina Aarnio-Wihurin ristiäisiä varten. Utteran lämmityksen vuoksi, vanhan puukaminan savutorvi kuumentui liikaa ja kirkon kaikki kattorakenteet tuhoutuivat rajussa tulipalossa. Vain tornikello säästyi ja putosi pääoven eteen, hiiltyneen puukasan päälle. Kirkko korjattiin 1972-1973 ennalleen tunnetusti erinomaisia 70-lukulaisia rakennustapoja noudattaen.

Vuonna 2006 joulukuisen myrskyn suihkuvirtaukset piiskasivat kirkontornia ja vesivauriot ulottuivat kirkkosalin lattialle asti. Tällöin havaittiin edellisen korjauksen aikaisten rakennustapojen aiheuttaneen huomattavaa vahinkoa kirkon rakenteille: koko torni oli purettava. Kellotorni ja kattolyhyt kunnostettiin perusteellisesti. Tämä työ valmistui vuonna 2009.


Tietolähteenä on käytetty Teijon kirkon nettisivuja, joilta saa myös rutkasti tarkempaa lisäinfoa: www.teijonkirkko.net

Teijon kirkolta löytyy peruskätkö peruspurkissa. Lähistöllä on sekä teollisuutta että asuntoja. Varottehan jästejä!

Extremely brief in English:

Church of Teijo

The church of Teijo was built in the early 19th century. During the years the church was been renowated several times. Biggest renovations were during years 1972-1973, after the church had burned down in March 1972. In the year 2006 there was a bad winter storm that drowe water into the church. When it was examined how badly the storm had harmed the church, it was found out that the previous renovations had led to structural damages in the bell tower. The latest renowations were complited in the year 2009.

This is a very basic catch in a very basic container. Please do keep your eye on the muggles.

Additional Hints (No hints available.)