Skip to content

Storøya #3 - Storøen Gård Traditional Geocache

Hidden : 11/8/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[NOR] Denne cachen er plasset like ved Storøen Gård, et historisk og et hellig sted på Storøya i Tyrifjorden.
[ENG] This cache is placed close to the farm Storøen Gård, a historical and a holy place at the island Storøya in the lake Tyrifjorden






Hovedbygningen/The main building

[NOR] Om Storøya og Storøen Gård
Storøya er nær 2 km² stor og den største øya i Tyrifjorden. Øya ble i middelalderen kalt Bygdøen, senere Tyrisøen eller Biscobsøen. I 1152 ble Hamar Bispedømme dannet og Hamarbispen bygget snart et stort anlegg her. På øya er det et naturreservat som ble fredet 15. januar 1988. Øya består av et mangfold av naturtyper. Som i skrentene ned mot Tyrifjorden finnes også her kalkfuruskog. Det biologiske mangfoldet er rikt på øya som har en variert flora. Ved Storøen gård finnes det sjeldne kulturvekster og forvillet klosterflora som trolig ble brakt til øya av munker.

Fra 1120 var Storøen Gård et kirkegods. Gården tilhørte Hamar bispedømme fram mot reformasjonen og var bispedømmets sentrale hovedgård i bispedømmets søndre del. Den er også kjent som et hvilested for pilegrimer på vandring mot Hellig Olavs grav i Nidaros. Etter reformasjonen tilhørte gården kronen i 113 år. Det er flere tønnehvelv (fornminner) bevart av et omfattende bygningsanlegg fra 1200 og 1300-tallet. Disse befinner seg under flere av husene på garden. Diverse funn i bakken viser at det må ha vært et anlegg av betydelige dimensjoner. Det er indikasjoner på at det i tillegg til de nå kjente bygningene på gården har vært 5 eller 6 bygninger samt en brønn. Disse bygningene var mest for verdslig bruk, lagre, produksjon av salgsobjekter, verksteder etc. Dagens bygninger er fra 1600-, 1700 og 1800-tallet og fire av dem er fredet. Det gamle våningshuset (gamlehuset) er fra ca. 1665 og er kjent for sine praktfulle blyglassvinduer og veggmalerier. I kapellkjelleren er det en samling med funn fra middelalderen og av fossiler fra øya, som tilhører Oslofeltet. Museet er åpent for besøk etter avtale. I den gamle munkekjelleren fra 1200-tallet arrangeres det kåseri for grupper etter avtale. Kjelleren kan også leies til andre arrangementer. På gården ble Galleri Dronning Tyra etablert i 1990. Galleriet, som ble tildelt «Olavsrosa» - Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke, er nå nedlagt.





Ragnhilds eik/Ragnhild's oak

Sør-vest for gården, like ved hull 6 på golfbanen, står en kjempemessig eik som kalles Ragnhilds eik. Eika sies å være 1000 år gammel og har en stamme av enorme dimensjoner. Navnet har den trolig fått etter Dronning Ragnhild Sigurdsdatter (Ragnhildur Sigurðardóttir) som var gift med Halvdan Svarte og mor til Harald Hårfagre. Hun ble født ca. år 840 på Ringerike. Snorre forteller i Heimskringla om Ragnhilds drøm før Harald ble født:

«Dronning Ragnhild drømte store drømmer. Hun var en klok kvinne. Engang drømte hun at hun syntes hun sto ute i hagen sin og tok en torn (en nål i en spenne) ut av serken. Og mens hun sto og holdt på tornen, vokste den slik at den ble en lang tein, og den ene enden nådde jorden og ble straks rotfast, og like etter var den andre enden av treet høyt opp i luften; så syntes hun treet var så stort at hun nesten ikke kunne se toppen på det, og det var et under så tykt som det var; nederste delen av treet var rød som blod, og treleggen oppover var fager og grønn, men oppe i greinene var det snehvitt; det var mange store greiner på treet, noen langt oppe og noen langt nede, og greinene var så store at hun syntes de bredde seg over hele Norge og enda lenger.»

Denne drømmen tolkes av mange som et varsel om sin sønn som skulle komme. Den grønne stammen var et tegn på blomstring av hans rike, øverst var treet hvitt, noe som tydet på at han ville bli gammel og hvithåret. Mange kvister og greiner på treet varslet om at han ville få mange avkom, som ville bli spredd utover hele landet.

Om cachen/About the cache
[NOR] For å komme ut til Storøya tar du av E16 i krysset ved Rørvik og kjører på en smal molo ut til øya. Turen hit må du ta mellom 07.00 og 20.00, resten av døgnet er den automatiske porten på landsiden av moloen stengt. Anbefalt parkering er parkeringsplassen tilhørende golfbanen ved cachen Storøya #1 - Golfers Paradise. Er det fullt her kan du parkere ved båthavna. Fra parkeringsplassen er det en fin spasertur på bilveien langs golfbanen og opp dalen til gården. På veien er det mulig å logge nabocachen Storøya #2 - Island Top. Hytteeierne på øyas sør-østside er lite gjestmilde, så dette området anbefales det å holde seg unna. Det er forbudt å gå på banen, så ikke ta noen snarveier over greenen! Ragnhilds eik er oppgitt med et eget waypunkt. Cachen er en lock'n lock boks av regular størrelse. Den inneholder kun en logg, så blyant må du ha med selv.

[ENG] To go to Storøya leave the E16 at the junction at Rørvik and drive on a narrow pier to the island. You must visit the island between 07.00 and 20.00, the rest of the day the automatic gate on land next to the pier is closed. Recommended parking is the parking lot at the golf course and the cache Storøya #1 - Golfers Paradise. If the car park is full, you can park at the marina. From the parking lot is a nice walk on the road along the golf up the valley to the farm. On the way it is possible also to log the neighbor cache Storøya #2 - Island Top. Summer house owners on the island's south-east side is not hospitable at all, so it is recommended to stay away from this area. It is forbidden to walk on the golf course, so do not take any shortcuts over the green! Ragnilds oak is provided with a separate waypoint. The cache is a regular lock'n lock box. It contains only a log, bring your own pencil.

Additional Hints (Decrypt)

[NOR] Gbccra ni eølfn, haqre abra fgrvare [ENG] Gbc bs cvyr, haqre fbzr ebpxf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)