Skip to content

S/S Santtu Traditional Geocache

This cache has been archived.

FGR4: Cache archived.

More
Hidden : 10/17/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helpohko peruskätkö esittelee Reposaaressa sijaitsevan ja Satakunnan Museon kokoelmiin kuuluvan museohinaaja S/S Santun. Kätkörasia on n. 3 dl pakasterasia. HUOM. ALUKSEEN EI TARVITSE NOUSTA LÖYTÄÄKSEEN KÄTKÖN!

YOU DON´T HAVE TO STEP ON BOARD TO FIND THIS CACHE!

Reposaaressa sijaitseva ja Satakunnan Museon kokoelmiin kuuluva museohinaaja Santtu on yksi Suomen 15 museolaivasta, joista kuusi on hinaajia, ja näistä neljä 1800-luvulla rakennettuja kuten Santtu. Se on v. 1894 Helsingin laivatelakalla rakennettu alus, kunnoltaan kohtalainen ja aikaisemmilta nimiltään Santahamina ja Bomba.

Rakentaja, omistajat, tehtävät

S/s Bomba oli jo lähes neljännesvuosisadan ikäinen, kun se ensimmäisen kerran mainittiin vuoden 1918 virallisessa Suomen laivakalenterissa Bombu-nimisenä, rautarunkoisena höyryaluksena. Sen kotisatamaksi kuten rekisteröintipaikaksikin ilmoitettiin Helsinki ja omistajaksi insinööri Oskar Eklund.

Laivasto

Bomba myytiin jo valmistumisvuonna Venäjän rannikkotykistölle kuljetusalukseksi Suomenlahden linnoituksiin. Venäläisten poistuttua maasta vuonna 1918 itsenäistyneen maan hallitus takavarikoi aluksen ja luovutti sen Suomen laivastolle. Alus sai uuden nimen s/s Santahamina, ja se toimi kuljetusaluksena Helsingin ja sen läheisyydessä olevien laivastotukikohtien välillä.

Mikkelin puutavaraosakeyhtiö

Laivasto luopui s/s Santahaminasta joskus vuosien 1924-1927 välisenä aikana, jolloin se siirtyi Saimaalla toimineen Mikkelin Puutavaraosakeyhtiön aluskantaan. Vuonna 1926 voimaantulleen laivahöyrykattiloita koskevan asetuksen mukaisesti myös Santahaminan höyrykattila jouduttiin rekisteröimään ja katsastamaan merenkulun viranomaisten toimesta määräajoin. Vuonna 1928 Arvo-nimisestä lastihöyrylaivasta siirrettiin vuonna 1924 Savonlinnan Konetehtaalla valmistunut höyrykattila hinaajahöyrylaiva Santahaminaan.

Werner Hacklin Oy

Vuonna 1938 aluksen nimi muuttuu ja s/s Santahaminasta tulee s/s Santtu, kun porilainen Werner Hacklin Oy hankkii sen omistukseensa. Reposaarella ja Mäntyluodossa aina 1970-luvulle asti palvellut Santtu toimi nimenomaan satamahinaajana. Talvisodan ja jatkosodan aikana sen tehtävät olivat osaksi sotilaallisia sen kulkiessa yöt ulkovartiossa päivän siviilipalvelun jälkeen. Santtu luovutettiin puolustusvoimien käyttöön vuosiksi 1945-1948 miinanraivaustehtäviin.

Hangon Hinaus Oy:n omistaja Heimo Saarinen osti vuonna 1971 Santun ja lahjoitti sen vuonna 1982 Porin kaupungille museolaivaksi.

S/S Santtu

Pitkän seisokin (1931-1937) jälkeen alus näyttää olleen melko huonossa kunnossa ja se korjattiin perusteellisesti Konepajalla. Nopean yhdysaluksen kansirakennelmat, täkki, laidat, konehuone ja asuintilat muokattiin uudelleen. Talvella 1948 Santun höyrykattila puhkesi ja siihen asennettiin sen ensimmäinen, valurautainen, käytetty diesel-moottorikone, kuusisylinterinen ja nelitahtinen. Konvertoinnin tuloksena laivan tyyppi muuttui höyryaluksesta moottorialukseksi. 1950-luvun lopussa Santtuun asennettiin uusi, Saksasta tilattu kuusisylinterinen, nelitahtinen Mannheim-dieselkone. Viimeisinä vuosina Reposaarella Santtu maalattiin vihreäksi rungoltaan, kansirakennelma ja komentosilta keltaisiksi ja piippu mustavalkoiseksi.

Lähde: Pori.fi

Additional Hints (No hints available.)