Skip to content

Kruinenpad Eisden - Tussen de boomtoppen Multi-cache

This cache has been archived.

Bloodwoosj: Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan.
De tijd van gaan is voor deze cache na 7 jaar gekomen.
De werken ter plekke duren nog tot december. Minstens...
De periscoop-kijker is blijvend verwijderd. De info-borden en het kruinenpad zelf kunnen best een opknapbeurt gebruiken, het zwerfvuil in de omgeving verdient ook een structurele aanpak, maar voorlopig lijkt het daar nog niet van te komen.
Daarom is het hier einde oefening.
Bedankt aan alle bezoekers en jullie leuke logs.
Greetz & tot cache, Bloodwoosj.

More
Hidden : 3/25/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een korte multi van ca. 2 km waarbij u kennis maakt met de invloed van het mijnverleden op het huidige Eisdense landschap.
Alle waypoints zijn gegeven en dus vantevoren in de GPS te laden zodat u onderweg nauwelijks de knopjes hoeft te bedienen.
Kijk met de kids goed uit met het oversteken bij WP4 !!!
Broodresten over? Neem ze mee voor de eenden en zwanen in het kanaal.
Let op: deze route is niet toegankelijk tussen zonsondergang en zonsopkomst.


Achtergrondinformatie
De woonkern van Eisden-dorp situeert zich vrijwel volledig in een mijnverzakkingsgebied. Door deze verzakkingen werd de natuurlijke waterhuishouding volledig verstoord. De Vrietselbeek die doorheen het natuurgebied het Greven loopt, vloeit er terug naar de bron i.p.v. naar de Maas. Om te vermijden dat het hele verzakkingsgebied vol kwelwater loopt, wordt het water weggepompt en gezuiverd. Meer dan de helft van Limburg wordt zo voorzien van leidingwater. Sinds september 2008 kunnen bezoekers via het zogenaamde kruinenpad een deel van het mijnverzakkingsgebied van boven bekijken.



Parkeren
U kunt uw auto het beste parkeren in de Langstraat ergens nabij de coördinaten bovenaan de pagina (tevens WP1). Over het algemeen is het geen probleem ergens in de buurt een vrij plekje te vinden, met uitzondering van de zaterdagochtend wanneer er markt is te Eisden dorp.


De wandeling
Ga naar WP1 op Langstraat nummer 149 (N 50° 59.278 E 005° 42.383)
Op het eerste oog ziet men het er misschien niet aan af, maar u bevindt zich hier voor een bijzonder huis dat tekenend is voor de processen die in het landschap gaande zijn. Tot in 1954 lag de Langstraat op hetzelfde niveau als het pad langs de Zuid Willemsvaart. Toen begon de grond plotseling in te zakken omdat de dennenhouten steunbalken in de mijngangen in de loop der tijd langzaam wegrotten en de gangen instortten. Er ontstond een grote soepkom in het landschap die zich uitstrekt tot aan de Maas in Meeswijk. Eisden dorp zakte langzaam naar beneden in deze soepkom. Het beste is dat te zien op de plek waar u zich nu bevindt. In 12 jaar tijd zakte huisnummer 149 bijna anderhalve verdieping mee naar beneden terwijl het peil van de Zuid Willemsvaart op dezelfde hoogte bleef. Er moest een dijkmuur gebouwd worden langs de Zuid Willemsvaart en de brug die hier ooit over de vaart voerde is noodgedwongen verplaatst naar een eind verderop, vandaar ook de plotselinge haakse bocht in de straat die naar de nieuwe brug leidt. Kon men ooit vanaf de begane grond zo naar de Zuid Willemsvaart kijken, nu ziet men zelfs vanaf de tweede verdieping nog op de kanaalwand uit.

A = aantal zwarte brievenbussen dat nu uitkijkt op een blinde dijkwand.



Lopen we enkele meters verder langs de dijkwand dan komen we bij WP2 (N 50° 59.307 E 005° 42.385)
Hier bevindt zich een kunstwerk in de vorm van een waterval dat op symbolische wijze het verzakte mijnlandschap en het opkomende water uitbeeldt.

B = totaal aantal woorden in de onderste twee regels op dit kunstwerk.

Als we naast de waterval de trap op lopen komen we op de kanaaldijk bij WP3 (N 50° 59.299 E 005° 42.378)
Aan de overkant van de Zuid Willemsvaart ziet u in de verte enkele zogenaamde mijnterrils: bergen met afvalmateriaal uit de mijngangen die in de loop der jaren langzaam licht begroeid zijn geraakt met kleine bomen en struiken. Langs het fietspad in de hangende tuinen staat een zogenaamde spotter. De spotter is een informatiezuil waar men een ca. drie minuten durend filmpje kan zien dat iets vertelt over de geschiedenis van de verzakkingen. Neem rustig de tijd voor het filmpje, het is zeker de moeite waard. De spotter werkt op zonne-energie. Hierdoor kan het op donkere winterdagen soms zijn dat er onvoldoende energie is om het filmpje te tonen. Daarom gaat de vraag hier niet over het filmpje maar over de spotter zelf.

C = aantal moeren waarmee de spotter aan zijn voet is vastgezet.
Goed kijken en tellen! Bouten zijn geen moeren...
update 12-7-2016: Helaas. De kijker is (tijdelijk?) weg. Totdat er een betere oplossing is voor dit verdwenen WP: er zaten 6 bouten. Aan elke bout zaten 2 moeren. Tel uit je winst ;-)

Na het bekijken van het filmpje lopen we verder in noordelijke richting naar WP4 (N 50° 59.394 E 005° 42.444).
Eerst een stukje langs het fietspad, daarna verder langs de kant van de weg richting het grasveldje op de rotonde. Midden op de rotonde (goed uitkijken bij het oversteken van de weg) staan twee bloembakken die ooit een heel andere functie hadden. Op deze twee bloembakken bevinden zich nog sommige handvaten.

D = aantal nog complete handvaten (afgebroken stukken dus niet meetellen)

We lopen nu verder richting WP5 (N 50° 59.752 E 005° 42.566).
Als het niet geregend heeft, kunt u rechts naast de brug de helling af naar het lager gelegen fietspad dat parallel aan de Zuid Willemsvaart loopt. Is het paadje te glad, of bent u minder goed ter been, dan zult u enkele tientallen meters terug moeten lopen en dan gaat het onder de brug door verder richting noorden.
Het pad dat naar het volgende waypoint leidt is in de zomer een drukke bezochte toeristische fietsroute. Vroeger was het geen pad voor fietsers, maar een zogenaamd jaagpad, of ook wel trekweg. Over deze trekweg konden paarden lopen, die middels touwen schepen door de vaart sleepten.


Kijk net voordat u bij WP5 aankomt ook eens even links langs de rand van het kanaal. Hier bevindt zich de uitgang van het pompensysteem dat in tijden van regenval het surplus aan kwelwater dat niet gebruikt wordt voor de drinkwatervoorziening omhoog pompt tot het kanaal.
Aangekomen bij WP5 bevindt u zich bij de toegang tot het kruinenpad. Het kruinenpad bevindt zich op 11 meter boven de grond. De bezoeker kan, lopend tussen de boomtoppen ervaren hoe onder zich het landschap letterlijk aan het wegzakken is als gevolg van mijnverzakkingen. Het kruinenpad is 181 meter lang, rust op 42 pijlers met een totaalgewicht van 112 ton staal en is voorzien van diverse panelen die achtergrondinformatie verschaffen over de drinkwatervoorziening, de streek/mijngeschiedenis en de natuur. Het geheel heeft 871.000 euro gekost en werd gerealiseerd met steun van de gemeente Maasmechelen, de Europese Unie (EFRO) en Toerisme Vlaanderen.
Het pad wordt rond zonsondergang middels automatische deuren afgesloten en is dus 's nachts niet toegankelijk. Neus eens op de diverse informatiepanelen op het pad, misschien vindt u er de antwoorden op de onderstaande vragen.

E = aantal vrachtwagens nodig om 1000 ton scheepslading te vervoeren

De waterhuishouding is hier flink in de war. Er is een waterloop die niet naar de Maas loopt, maar terug stroomt naar de bron!
Tel het aantal letters van de naam van deze waterloop.
F= aantal letters plus 38

G = aantal cm dat hop op één dag maximaal kan groeien

H = aantal processies die nodig waren voordat men van de waterheks verlost was maal 2

K = totaal aantal inbusschroeven waarmee het profiel voor de glazen wand in de uitkijktoren op zijn plaats wordt gehouden


Nadat u in de uitkijktoren aan het eind van het kruinenpad het laatste gegeven gevonden hebt, kunt u de cache-coördinaten uitrekenen en onderwijl genieten van een laatste blik op de boomtoppen.

De cache bevindt zich op
N 50° 59.[C x (K+B+D)+B]
E 005° 42.[(D-A) x (E+F+G+H+K)-B]

U dient het kruinenpad te verlaten via de uitgang die zich onderin deze zelfde toren bevindt. Het vinden van de cache zal als u goed geteld heeft nu geen probleem meer zijn.

Toevoeging 23-5-2009: de cache ligt niet in de buurt van privégrond. In de hoop te voorkomen dat men daar toch terecht komt nog een checksum toegevoegd:
Checksum: A+B+C+D+E+F+G+H+K=194

Let op: als het uitziet alsof er geen pad tussen u en de cache is, dan is er ook geen pad tussen u en de cache. Loop in dat geval een stuk terug en vind daar de juiste ingang. Succes en hopelijk heeft u genoten van het Kruinenpad!
Greetz, Bloodwoosj.

Additional Hints (Decrypt)

vaqruryyvatovworex

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)