Skip to content

De Halecache Multi-cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Geocaching.com Community Volunteer Reviewer

More
Hidden : 12/29/2008
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze route is ongeveer 7,5 km lang, en voert door een mooi stukje Friese Wouden. Er moeten 4 micro's gevonden worden welke leiden naar de cache.


Parkeer bij “It Skûlplak” op N53 17.458 E5 59.804 Het eerste stuk van de route voert langs een weg die 3 voormalige dorpen aan elkaar verbindt; Deze 3 dorpen (Dantumawoude, Akkerwoude en Murmerwoude) zijn opgegaan in één groot streekdorp Damwoude

Ga richting WP01 langs onderstaande kerk

Deze kerk is gewijd aan de heilige Bonifatius welke vermoord werd in de moerassen tussen hier en Dokkum.

In de toren kun je aan de noordzijde een recht overeind staande kloostermop zien op ongeveer 10 meter hoogte. Aan deze steen is een legende gekoppeld.

Hervormde kerk Murmerwoude
Volgens de overleveringen kwam Sint Bonifacius na een lange tocht door het Friese land aan bij een boerenhoeve. Hij had honger en zag dat de boerin bezig was bij een rokende broodoven. Hij vroeg haar om een stukje van het verse brood. De vrouw antwoordde hem, dat er geen brood in de oven zat, maar slechts stenen, die ze verhitte om haar badwater te verwarmen. Bonifacius zei: “Inderdaad, ik zie dat u gelijk hebt. Er zit niets in dan stenen.” Daarna groette hij de vrouw vriendelijk en vervolgde zijn weg. Toen de vrouw enige tijd later de oven opende, haalde ze er inderdaad een gloeiende steen uit en niet het verse brood dat zij verwachtte. Eén van deze stenen is in de toren ingemetsteld, de andere liggen in Dokkum.
Welk huisnummer heeft de kerk? Dit is A

Steek de voorweg over en dan naar WP01, een monument voor de gevallen. Steek dan de hoofdweg voorzichtig over, richting WP02. Kijkend naar het noorden zie je van links naar rechst drie monumentale panden: de kerk waar je net langs bent gelopen, het oude gemeentehuis van de gemeente Dantumadeel en het oude hotel "De Kruisweg".

Monument gevallenen "De Kruisweg"

Lopende naar WP02 kun je zien hoe smal het dorp hier op plekken is. Soms staat er maar één huis tussen de straat en de achtergelegen weilanden.

doopsgezinde kerk (WP02) Benedictuskerk (WP03)
Welk huisnummer heeft de doopsgezinde kerk? Dit is B

Ga naar de kerk op WP03, de Benedictuskerk.
Op het bord voor de kerk staat een gedetailleerd en uitgebreid verhaal over het "Kloosterpad van 1453". Dit is tegenwoordig een fiets/wandelpad van 42 km lang. Meer informatie hierover kun je vinden op http://www.kloosterpad.nl/

Uit welk jaar dateert de Bonifatiuskerk van Murmerwoude ongeveer? Dit is C
Ga naar WP04

Links van de weg staat een gedenkplaat herinnerend aan de cichoreiteelt. Afgebeeld zijn arbeiders die in de drogerij aan de Dammelaan werkzaam waren. Hun namen zijn in de middelste plaat onderaan uitgebeiteld;
Op de linkerplaat en op de rechterplaat zie je gereedschap wat gebruikt werd om de cichorei te kunnen verwerken.

Monument cichoreiteelt (WP04)
De cichorei is familie van de andijvieplant en wordt van oudsher gebruikt als groente en als geneesmiddel. In de 18e eeuw ontdekte men dat de wortel van de cichoreiplant gebruikt kon worden voor het produceren van een surrogaat voor koffie. Door het optreden van Engeland werd de import van koffie omstreeks het jaar 1800 belemmerd. Daardoor werd de koffie duur. Overal in Nederland verrezen cichoreidrogerijen. De eerste cichoreidrogerij in Dantumadeel stond aan het begin van de Dammelaan De cichoreiteelt en –verwerking was zeer arbeidsintensief en betekende voor velen werk en inkomsten. Als je bij WP03 linksaf slaat dan kom je bij het regionaal cultuurhistorisch centrum "De Sûkerei”, http://www.desukerei.nl/
Hoeveel arbeiders staan er op de steen met DROGERIJ? Dit is D

Sla nu rechtsaf ; De eerste aanwijzing om de cache te vinden vindt je op WP05: N53 17.((C+B-A)/(A*A)) E006 01.(A*A*D*(B-A))

Vervolg je weg nog een stukje en sla dan de eerste weg rechts in, dit is het “Halepad

Het hoogste deel van de Dokkumer Wouden is de Hale, een rug van zand. De Hale loopt aan de zuidkant van Wouterswoude achter Damwoude en Murmerwoude langs tot aan het zuiden van Akkerwoude. Langs de paden die erover liepen (Halepaden) lagen her en der woningen. Dit waren armoedige kleine huisjes (Wâldhûskes) die in het begin van deze eeuw 100-400 gulden opbrachten.
Wâldhûske
De mensen gingen via dit pad naar de kerk, en gebruikten het ook om hun eigen verbouwde goederen naar molens en fabrieken te brengen. Met de ruilverkaveling zijn dit soort paden verloren gegaan, momenteel worden ze in ere hersteld. Een karakteristiek "Waldhûske" zie je hier afgebeeld.
Zie ook http://www.wouterswoudeinfo.nl/

Volg het "Halepad" en ga bij WP06 rechtsaf.; Ongeveer 200 meter na WP06 kom je bij een punt waar vee niet kan passeren. Hier vind je aan de rechterkant, onder een steen de tweede aanwijzing om de cache te vinden. (WP07)

Vervolg de weg; Ter overbrugging vindt je na het water aan de linkerkant (onder straatniveau) de derde aanwijzing (WP08)

Ga de weg verder af en sla op de kruising, na het PEB huisje, rechtsaf. Na ongeveer 130 meter kom je bij de Johannes Dirkslaan (WP09)

Op welk nummer woont de familie H. Feenstra? Dit is E

Ongeveer A*(B-A)*E meter verder staat rechts van de weg een grote, groene kast. (WP10). Kom er maar eens achter waar hier de vierde en laatste aanwijzing ligt.

Ga na deze kast rechtsaf, richting het noorden. Met de 4 aanwijzingen die je hebt gevonden moet het nu een peulenschil zijn de cache te vinden.

Als je de cache hebt gevonden op dit WP11 en weer terug wilt naar de parkeerplaats, dan zijn er twee mogelijkheden (ongeveer anderhalve kilometer gaans):
- verharde weg via WP02 en WP01 (meest geschikt voor fietsers en rolstoelers)
- of via WP12 (een houten bruggetje), WP13, WP14, WP15 en WP16.

Geniet van de route en succes met de cache!

Additional Hints (Decrypt)

re npugre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)