Skip to content

Sejlede Sote her? - Lindø Traditional Geocache

Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



I vikingetiden sejlede man skibene indenfjords. Enten for at undgå farefuldt farvand eller for at spare tid.
Man har simpelthen ”sejlet hen over Fyn” i stedet for udenom.
Mange navne vidner om sejladsene fra dengang. Navne med kors… så som Korsmose eller Korssrøgle mener man er navne for sømærker.  Snekke(drag) vidner om et system af drag eller kanaler som har gjort det muligt at sejle indenskære. Stegø mener man betyder en pælespærring.

I denne cacheserie vil vi koncentrere os om sejladserne fra Kerteminde-Bogense og Kerteminde-Stige.
Vi vil under de forskellige cachebeskrivelser komme nærmere ind på stedet hvor cachen er placeret.

Lindø.

Her på denne side af bakkerne ligger den lille by Dræby. Dræby var i tidernes morgen egnens omdrejningspunkt...... byen hvor alt forgik! Munkebo derimod kun var en lille flække på det tidspunkt. Ved lindøværftets ankomst blev Munkebo kraftigt udvidet med en mængde arbejderboliger, der i 2007 - sammen med værftet - blev udpeget som nationalt industriminde.

Dræ betyder lille drag, og et drag var der hvor vikingerne slæbte deres skibe over- i dette tilfælde fra fjord til fjord. Kigger man på området i dag kan det virke som et stort stykke land at trække skibene over. I 1870'erne inddæmmede man et stykke af fjorden - et stykke der rakte næsten helt ind til Kerteminde-Odense vejen - og øgede dermed afstanden mellem fjordene betydeligt. Under processen forsvandt øerne Vigerø, Lindø, Kolsø og Espø. Øerne havde til sammen et areal på ca. 15,3 hektar, men det areal der blev inddæmmet er ca. 22,7 hektar deri er ikke indberegnet øernes areal.

Lige der hvor Odense Staalskibsværft byggede lå øen Lindø, som værftet har fået navn efter. Meget passende at der hvor vikingerne sejlede i deres skibe ligger der i dag et moderne skibsværft der bygger nogle af verdens største containerskibe. Hvis Sote sejlede her sejlede han lige tværs gennem værftet! Og mon han havde forestillet sig hvor store skibe kan blive?

Der var i øvrigt en anden ø med navnet Lindø som lå/ligger på den anden side af fjorden. Den anden Lindø kan Bondegaard-Rydbjerg sikkert fortælle mere om .

Ejendommen som cache ligger på tilhører Odense Staalskibsværft A/S, der har givet tilladelse til cachen. De oplyser at adgang til området er - selvfølgelig - på eget ansvar og for egen risiko. Men cachen er selvfølgelig ikke placeret med risiko for liv og lemmer!

Den 08-03-2012 oplyses det at området er udlejet til jagt, og på grund af problemer med uvekommende indtrængen i jægernes hytte - ikke af geocachere med af polakker m.v. - er der givet tilladelse til at jægerene kan sætte et skilt op ved vejens start der forbyder uvedkommende adgang. Fra værftets side oplyses det at geocacher IKKE er uvedkommende, og derfor stadig har adgang til cachen.Undlad at gå ned til den gamle gård og jægerhytten. Vis hensyn til vildtet. Kan ikke sige andet end det er flinke mennesker vi her har med at gøre. Gengæld tilliden....

Additional Hints (No hints available.)