Skip to content

Tynaarlo Traditional Geocache

This cache has been archived.

VanDeVelden: Gisteren de stash bezocht van Tynaarlo. Inderdaad is de cachebox verdwenen. De plek zelf is dus niet meer veilig om een nieuwe te plaatsen. In de directe omgeving zijn ook geen andere mogelijkheden om deze zelfde cache te herplaatsen.
Daarom gaat Tynaarlo het archief in. Tzt zal ik in Tynaarlo een nieuwe cache plaatsen, want dit mooie brinkdorp verdient het om getoond te worden!
Iedereen bedankt die de afgelopen jaren deze cache bezocht heeft.

More
Hidden : 10/10/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Geschiedenis van de dorpen in de gemeente Tynaarlo

Na de ijstijd zijn op de hoger gelegen gebieden in Drenthe dorpjes ontstaan. De hoger gelegen gebieden waren de uitlopers van de gletsjers, zoals de Hondsrug. Drenthe behoorde lange tijd tot het bisdom van Utrecht. De provincie werd verdeeld in zes dingspelen (zes gebieden). Het centraal en op een kruispunt van wegen gelegen Vries werd centrum van het dingspil Noordenveld. Ook Eelde behoorde tot dit dingspil. Zuidlaren hoorde bij het dingspil Oostermoer, met Anloo als hoofdplaats. De dingspillen werden weer onderverdeeld in kerspelen (kerkgebieden). De plaatsen Eelde, Vries en Zuidlaren werden afzonderlijke kerspelen. Bij de invoering van de burgerlijke gemeenten, rond 1815, werd besloten voor de grenzen daarvan de kerspelgrenzen aan te houden: de gemeenten Eelde, Vries en Zuidlaren waren ontstaan.

Eelde
Het esdorp Eelde is in de vroege Middeleeuwen ontstaan te midden van uitgestrekte veenmoerassen op een langgerekte zandrug. Eelde ligt op de plaats waar de wegen naar Groningen vanuit Friesland en Drenthe samen kwamen. Bij deze strategische driesprong lag in de Middeleeuwen een waterburcht.
In de 17de eeuw telde het dorp verschillende havenzaten, omgeven door bossen die doorsneden werden door brede lanen en wandelpaden. In de 19de eeuw werden de wegen rond Eelde vele buitenverblijven met vergelijkbare opzet aangelegd. Zo ontstond een gordel van landgoederen.
In de 20e eeuw kreeg Eelde een krachtige impuls en landelijke bekendheid door de aanleg van het
vliegveld Eelde in 1931.

Vries
Vries is een van de oudste dorpen van Drenthe. Al in de Romeinse tijd moet er een versterkte nederzetting zijn geweest.

Zuidlaren
Over wanneer Zuidlaren werd gesticht, zijn de meningen van de historici nogal verdeeld. De naam Zuidlaren komt in ieder geval van de 3 Laren in het bos op de Hondsrug waarvan Zuidlaren het zuidelijkst was.
Al ver voor het jaar 1200 werd deze omgeving bewoond. De nederzettingen kwamen tot stand door bossen te kappen om zo 'open plekken' te creëren waar huizen konden worden gebouwd en waar grote stukken grond konden worden gebruikt voor landbouw. Volgens vondsten uit opgravingen werd de omgeving van en om Zuidlaren in de bronstijd permanent bewoond.
In de loop der jaren heeft het leger een belangrijke rol gespeeld in Zuidlaren. Al in de middeleeuwen werden hier regelmatig legers gestationeerd en hebben bisdommen, graafschappen en beschermheren vaak in of vanuit deze omgeving hun legers laten opereren. Later kwamen hier ook de Spaanse en Franse heerschappen bij. Zelfs tot voor een paar jaar terug behoorden soldaten tot het straatbeeld van het dorp.
Al rond 1200 werden hier jaarlijks veemarkten gehouden. Onduidelijk is nog het moment dat dit plaatsvond, vast staat is dat dit in de herfst gebeurde en dat de Zuidlaardermarkt als oudste Drentse veemarkt kan worden aangemerkt.

De cache...
In de gemeente Tynaarlo ligt ook een dorpje met dezelfde naam: Tynaarlo. Het dorp telt ongeveer 1800 inwoners verdeeld over zo’n 750 huizen. Het dorp ligt dicht bij de A28 en heeft perfecte verbindingen met de steden Groningen en Assen. Het dorp bestaat al bijna 1200 jaar. Van die tijd is er niet zo veel meer te vinden, maar sommige oude verbindingen zijn nog steeds in het landschap te herkennen.
Zo grenst het dorp in het oosten aan de Drentse Aa, de kern van het gelijknamige stroomdallandschap.
Het dorp kenmerkt zich door een grote betrokkenheid van de inwoners met alles wat in het dorp leeft en speelt.

Dit mooie dorp was lange tijd een blinde vlek op de kaart van GeoCachers. Aan dit tijdperk is met de komst van deze cache een einde gekomen.

Oorsponkelijke inhoud van de cache:
- Logboek
- Pen
- Letter T
- Ledlampje
- Harde schijf
- ClownFish knikker
- FirstToFind pin
- Pluche banaan

Parkeer je cachemobiel bij het dorpscafé, en ga vanaf daar lopend verder.

Ps. De buren zijn op de hoogte, maar schijven dit niet....

free counters

Additional Hints (No hints available.)