Skip to content

Dwalen door het "Dal der Botten" (Engl. available) Multi-cache

This cache has been archived.

De Bottendaler: De eindlocatie van deze multi is blijkbaar niet veilig meer. Na jaren plezier wordt het tijd voor archiveren. Bedankt voor alle leuke logjes en contactmomenten.
De Bottendaler

More
Hidden : 9/9/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Beste mede geocachers, De laatste weken/maanden is gebleken dat de eindlocatie van deze multi (mijn allereerste geocache) niet veilig meer is. De laatste 3 containers die ik heb geplaatst zijn allemaal geript... Een nieuwe eindlocatie zoeken vind ik niet gepast. Ik heb daarom besloten deze cache na 13 jaar te archiveren per 1-10-2021... Ik hoop van de reviewers nog even de tijd te krijgen om te zien of iemand deze wil overnemen. Tips hiervoor zijn welkom. De Bottendaler


English version is available. Please click here.

Deze multi cache in de oudste stad van Nederland is ongeveer 3 kilometer lang (1 uur) en gaat door de gezelligste, meest veelzijdige en mooiste wijk van Nijmegen: BOTTENDAAL. Het is een erg actieve wijk met veel variatie en voor ieder wat wils.

Bottendaal is een grotendeels 19de-eeuwse wijk, vlak bij het centrum gelegen, als een taartpunt tussen twee grote verkeersaders: de St. Annastraat en de Graafseweg. De noordelijke helft ligt in de karakteristieke 19de-eeuwse schil, de zuidelijke helft is opgebouwd uit minder uitbundige woningen en straten, veelal van recenter datum. De meest noordelijke straten zijn door de Graafseweg als het ware van de rest van de wijk afgesneden. Bottendaal heeft altijd een gevarieerd woon- en leefklimaat gehad, met uiteenlopende bevolkingsgroepen (waaronder echte Nijmegenaren, studenten en allochtone bewoners).

De naam Bottendaal verschijnt voor het eerst op de kaart in 1702 als Lunetten Bottendaal, wanneer onder leiding van vestingbouwer Menno van Coehoorn de vesting Nijmegen wordt verbeterd en uitgebreid. Die lunetten (een onderdeel van een verdedigingswerk) lagen op de plek van de Van Oldenbarneveldtstraat en het NS Station. Er wordt wel eens beweerd dat de naam Bottendaal afkomstig zou zijn van het "Dal der Botten", omdat in de nabijheid van de lunetten de "Houtcuylen" en de "Houtberch" gelegen waren (op de plaats van het tegenwoordige stationsemplacement bij het viaduct van de Graafseweg). Op de Houtberch stond de galg. In de "kuilen" werden de lijken van misdadigers gedumpt, omdat deze niet in gewijde grond begraven mochten worden. Een mooie verklaring, maar nog niet bewezen. Pas in 1960 kreeg de taartpunt officieel de naam Bottendaal. Voor meer informatie over Nijmegen en Bottendaal: klik hier.

Parkeren kan langs de hele Dr Jan Berendsstraat (N 51° 50.140' - E 5° 51.307'). LET OP: in de hele wijk is het betaald parkeren. Op koopzondagen is het ook betaald parkeren. Je kan ALLEEN betalen met chipknip, creditcard. Meer informatie hier: betaald parkeren Nijmegen.

De wandeling kan ook gestart worden vanaf het NS station. WP01 is hier ongeveer 950 meter vandaan.


En dan nu de wandeling: veel plezier!

WP01: N 51° 50.140' - E 5° 51.307'
Je staat nu aan het begin van de Jan van Galenstraat. In deze straat staan de prachtige oude huisjes die voor de arbeiders van de Dobbelman fabriek werden gebouwd en nu bijna allemaal Nijmeegse monumenten zijn. Vanaf hier heb je een mooi overzicht over de spoorkuil die voor de ontwikkeling van het industriële Bottendaal vanaf het begin een belangrijke rol heeft gespeeld.
A is 4 + het aantal ronde spijlen tussen 2 vierkante.

WP02: N 51° 50.2(A+7)' - E 5° 51.292'
Je staat hier voor speeltuin Kraaienest. Deze speeltuin is al in 1968 ontstaan uit een actie van de toenmalige wijkraad. De wijkraad bestond uit een groep actieve wijkbewoners die zich inzette voor de leefbaarheid van de wijk. Het terrein was eigendom van de zeepfabriek Dobbelman BV en werd in bruikleen aan de wijk ter beschikking gesteld. Tegenwoordig draait de speeltuin op vrijwilligers, donaties en subsidies van de gemeente.
B is de letterwaarde van de naam van de speeltuin (1 woord waarbij A=1) - 9.

WP03: N 51° 50.312' - E 5° 51.3(B-6)'
Het Thieme park. Vernoemd naar de voormalige bekende drukkerij die zich hier bevond. In september 2006 werd er in de Van Goorstraat waar dit park aan ligt een bijna honderd jaar oude melkfles gevonden met daarin een briefje, een voorbeeld dus van flessenpost. De brief is geschreven op 18 mei 1912 door een zekere Hendr. Gerh. Bionda, die ook aan de Van Goorstraat woonachtig was. In de brief schreef hij dat hij graag wou dat de vinder hem een "aansichtkaart" zou sturen en dat hij "in 't voorste gedeelte van den heerlijken vruchtentuin" zat. De melkfles is ook uit Nijmegen afkomstig, van de inmiddels niet meer bestaande melkfabriek Erlecom, destijds gelegen aan de Barbarossastraat.
C is het huisnummer van dit park.

WP04: N 51° 50.3(C-5)' - E 5° 51.508'
Dat in deze straat (van Dulckenstraat) in het verleden vele winkels waren is duidelijk zichtbaar op de verschillende gevels. Op nummer 20 zie je nog een grote etalage die ooit van een winkel was.

WP05: N 51° 50.375' - E 5° 51.50(A-C)'
In deze, voor de 19e eeuw, nieuwe wijk werden vele mooie woningen gebouwd voor de verschillende lagen van de bevolking. De arbeiders woonden in de door de fabriek gebouwde huisjes zoals in de Jan van Galenstraat. De hogere functionarissen woonden in de huizen rond de plaats waar je nu staat en de nog rijkere bevolking woonde in de grotere huizen aan de Stijn Buysstraat. Je ziet deze huizen verderop richting WP06 als je deze straat oversteekt.
D is het aantal woorden op de muurschildering tegenover het prachtige torentje aan je linkerhand.

WP06: N 51° 50.465' - E 5° 51.5(D)2'
Titus Brandsma (1881-1942) was uitermate deskundig op het gebied van mystiek en filosofie. Zijn hoogleraarschap combineerde hij met veel journalistiek werk, over onderwerpen op het gebied van cultuur en onderwijs. Vanaf het begin verdedigde hij de joden tegen de nationaal-socialistische ideologie, begaan als hij was met vrede en gerechtigheid. Onder de Duitse bezetting zette hij zich in voor de vrijheid van drukpers. Toen hij de katholieke dagbladen, waarvan hij de geestelijke adviseur was, opdracht gaf geen propaganda voor de NSB te maken, werd hij gearresteerd. Uiteindelijk kwam hij in kamp Dachau om het leven. Bij het 2000 jarige bestaan van Nijmegen werd hij uitgeroepen tot "Nijmegenaar aller tijden". De Titus Brandsma Gedachteniskerk is geopend tussen 8.00 en 16.00 uur voor bezichtiging en bezinning.
F is de optelsom van de cijfers van het jaartal waarin dit plakkaat is gemaakt.

WP07: N 51° 50.5(F*2)' - E 5° 51.4(B+3)'
Het Keizer Karel Plein. Door vele automobilisten gevreesd... Op weg naar WP08 loop je over de Van Schaeck Mathonsingel (vernoemd naar een oud burgemeester van de stad). Aan de rechterzijde liggen nog enkele statige stadsvilla's die nu vooral dienst doen als kantoren.

WP08: N 51° 50.5(A+C+F)' - E 5° 51.245'
Tot 22 februari 1944 stond hier het mooiste NS treinstation van Nederland. Het Bombardement van Nijmegen is in termen van aantal slachtoffers een van de grootste bombardementen op een Nederlandse stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijna 800 mensen kwamen om het leven, maar waarschijnlijk ligt het aantal doden hoger, omdat onderduikers niet meegeteld konden worden. Een groot deel van de historische binnenstad werd door Amerikaanse vliegers verwoest, waaronder de Sint-Stevenskerk. Volgens de geallieerden waren de vliegtuigen op weg naar de Duitse stad Gotha, waar een vliegtuigenfabriek stond. Door een aantal externe factoren, waaronder een plotselinge verslechtering van het weer waardoor het zicht beperkt was en de radio stoorde en opvallend fanatieke luchtaanvallen van Duitse vliegtuigen raakte de groep vliegtuigen elkaar snel kwijt. Een deel besloot de vlucht naar Gotha (waarvoor men vier uur moest vliegen over Duits grondgebied) af te breken en op de terugweg naar Engeland op zoek te gaan naar een ander doel. Waarschijnlijk dachten de piloten nog boven Duitsland te vliegen en zagen zij Nijmegen ten onrechte aan voor de Duitse stad Kleve.
G is het aantal kunstwerken voor het station.
NS station Nijmegen in 1890 NS station Nijmegen in 1927

WP09: N 51° 50.(G+2)02' - E 5° 51.280'
De Paraplufabriek is een voormalig fabriekscomplex. Het pand wordt beheerd door de gelijknamige vereniging van bewoners en gebruikers. De Vereniging de Paraplufabriek stelt zich het bieden van betaalbare woonruimte aan jongeren en het onderbrengen van sociaal-culturele activiteiten ten doel. Zo wordt op een democratische manier een plezierige en creatieve woon-werksituatie gerealiseerd. Op dit moment biedt de Paraplufabriek onderdak aan zeven bewoners/bewoonsters en achttien activiteiten. In totaal heeft de vereniging zo'n 50 leden.
H is het aantal witte drukknoppen op de bel.

WP10: N 51° 50.4(H*5)' - E 5° 51.(C+F)5'
De Vondelstraat, volgens velen de mooiste straat van Bottendaal. De huizen op de nummers 37 tot en met 43 zijn een prachtig voorbeeld van Jugendstil.

WP11: N 51° 50.4(A+D+G)' - E 5° 51.181'
Tot 2006 was dit een rommelig parkeerterreintje, nu is dit terrein het Bottendaalse Vondelparkje.
De Zeeheld
K is het aantal mozaïken in het Vondelparkje.

Recent is hier de moderne nieuwbouw gekomen van het ROC Nijmegen die mij meteen een beetje deed denken aan het Joods Museum in Berlijn.
Joods Museum Berlijn ROC Nijmegen

WP12: N 51° 50.3(K-1)2' - E 5° 51.3(H+60)'
In de Burghardt van den Berghstraat vinden veel bewoners elkaar in de supermarkt, de turkse winkels of één van de gezellige cafés. Bottendaal heeft zijn eigen wijk-bier: "Botterik". Dit bier wordt alleen geschonken in de cafés in deze wijk en wordt speciaal gebrouwen door de Nijmeegse Stadsbrouwerij De Hemel.
"Heerlijke cafés, gezellige terrassen en prima eetgelegenheden. Wie ooit een rondje Bottendaal doet, begrijpt meteen waarom veel Bottendalers nauwelijks naar de binnenstad gaan en waarom de bewoners van de binnenstad steeds vaker in Bottendaal gesignaleerd worden."
Proost! Het grootste onafhankelijke horecavakblad van Nederland.

WP13: N 51° 50.3((B/2)-A)' - E 5° 51.272'
De karakteristieke schoorsteen van de Dobbelman fabriek is overeind gebleven. Hier staat hij even voordat de nieuwbouw begon.
Schoorsteen voor de nieuwbouw
L is het aantal ijzeren ringen onder de laagste ijzeren traptrede.

WP14: N 51° 50.3((B/2)-K)' - E 5° 51.225'
Van de originele Dobbelman fabriek bestaat alleen het stalen frame nog maar. De fabriek is recent volledig verbouwd tot woongelegenheid. Bij de herinrichting van het terrein is ervoor gekozen om het industriële verleden van Bottendaal tot uiting te laten komen, zo bleef de unieke reclame "Dobbelman" overeind op het dak.
"Soms als je ’s morgens naar buiten keek was alles wit. Bergen schuim kwamen uit de riolering. Ter compensatie werden de auto’s en de ramen gewassen door Dobbelman. Eén keer in de maand, als het heel erg was geweest, kreeg iedereen een zeeppakket van Castella, met shampoo, scheerzeep en zeep."
Hans Alders, Commisaris van de Koningin in Groningen, oud-minister. Geboren en getogen in de Burghardt van den Berghstraat.

Castella zeep

En dan nu de cachelocatie:

N 51° 50.C*(A-D)' - E 5° 51.(B+F+H+K+L)'


free counters

Additional Hints (Decrypt)

Mbrx qr pnpur va qr ubrx. Wr zbrg rra zrgre urg crexwr va inans qr fgenng. Baqre onxfgrara.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)