Skip to content

Lavian Siunauskappeli Traditional Geocache

Hidden : 3/24/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo peruskätkö Lavian kappelihautausmaan lähistöllä. Kätkön pitäisi löytyä myös vähälumisena talvena.

Vuonna 1879 julkaistiin keisarillinen asetus terveydenhoidosta. Siinä määrättiin, että hautausmaa ei saa olla asutussa kylässä. Tämän johdosta asetettiin komitea, joka etsi sopivaa hautausmaa-aluetta ja ehdotti kirkonkokouksessa 4.9.1885 ostettavaksi esimerkiksi koulun maalta vähän matkaa pohjoiseen sopivan kokoisen maa-alueen. Keisarillinen Suomen Senaatti myönsi rakennusluvan tälle uudelle hautausmaalle 9.12.1886. Hautausmaan ensimmäisen neljänneksen sai urakalla kunnostaakseen kankaanpääläinen kruununtorppari Heikki Aaroninpoika Karhusaari 1904 markan summasta. Työ todettiin hyvin tehdyksi vastaanottotarkastuksessa 1.11.1887. Kappelihautausmaa valmistui käyttökuntoon osa osalta varojen ja tarpeen mukaan, lisäalueita on ostettu vielä myöhemmin.

Vainajien säilytyspaikaksi ja saattoväen suojaksi rakennettiin hautausmaan koillisreunaan vuonna 1888 rakennus. Tämä paarihuone eli läpikäytävä oli käytössä vuoteen 1938 asti.

Vainajien siunaus suoritettiin Laviassa aivan yleisesti avoimen haudan partaalla, myös talvella. Kirkossa suoritettiin toimitus vain papeille ja ”arvohenkilöille”. Seurakuntalaisten keskuudessa tunnettiin jo pitkään siunauskappelin tarve. Virallisesti asiaa käsiteltiin ensi kerran kirkonkokouksessa 28.11.1937. Rakennustyön urakoi vuonna 1938 kauppias J. Aalto hämeenkyröläisen rakennusmestari J. Salovaaran piirustusten mukaan 130 000 markan urakkasummasta ja se valmistui jouluksi 1938.

Kappelihautausmaalla on vuonna 1918 punaisten puolella kaatuneiden muistopatsas ja Sampakosken taistelussa 22.2.1918 kaatuneiden punaisten hautapaikka metsäkummulla muistokivineen.

(lähde: Puolentoista vuosisataa Lavian kirkon ja seurakunnan vaiheita)

Tampereentieltä Kirkkopolkua pitkin pääsee kätkölle ilman kinttupolkukierroksia. ;)

Additional Hints (No hints available.)