Skip to content

Udsigt til Kongstedlund Traditional Geocache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej<br>
<br>
En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.<br>
<br>
<b>OBS </b>Efter en sådan arkivering kan cachen IKKE blive genåbnet.
<br>
<br>
<b>Følg de danske reviewere på [url=https://www.facebook.com/DanskeReviewere]Facebook[/url]</b><br>
<br>
Geohilsen
<br>
<br>
Toa Ignika<br>
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland<br>
Kontaktinformation: danskereviewere@gmail.com<br>
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og cachenavn fremgå som det første i beskeden, gerne med et link!<br>
(mgl reaktion)

More
Hidden : 3/16/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Kongstedlund


Kongstedlund eller Kongslevlund, som den tidligere hed - ligger på kanten af Lille Vildmose lige syd for Kongerslev. Hvorfor nu disse navne med "Konge" i? Ingen ved det, men sagnet siger, at det stammer fra en sørøverhøvding, Store Mogens, der i øvrigt ligger begravet i en kæmpehøj, Store Monshøj, på den smukke hede i udkanten af Kongerslev. Det formodes, at han er blevet kaldt for "sørøverkongen", og at det så har givet navn til hans gård. Vel, er forklaringen ikke videre sandsynlig, men det er da en god krønike.
Vestfløjen på dette "Kongelige" sted er den oprindelige bygning, som i slutningen af 1500-tallet ejedes af Niels Juul, der var søn af Kirsten Lunge og rigsråd Axel Juul til Willestrup, og hermed kom Kongstedlund i Juul'ernes eje. Han opførte i 1592 det oprindelige Kongstedlund. Vestfløjen i to etager + kælder står tilbage fra dengang. Det var samme Niels Juul, der ændrede gårdens navn fra Kongslevlund til det nuværende navn.
Niels Juul havde kun få år til at glæde sig over sin flotte herregård, for otte år senere tog han til pinsemarked i Aalborg, og det blev hans endeligt. Han kom i klammeri med en anden adelsmand, Albert Skeel fra Jungetgaard på Salling. Det endte i en duel, og så var det slut med Niels Juul!
Den smukke sandstensportal om indgangdøren blev sat op af Iver Krabbe i 1640. Han havde købt gården af Niels Juuls søn.
Sandstensportalen er det eneste på Kongstedlund, der bærer præg af ekstravagance. Ellers er den meget enkel i sin form og passer godt til sin udsatte beliggenhed lige ud til Danmarks største mose - Lille Vildmose.
Det med "det Kongelige" fik først for alvor sin betydning, da en Prinsesse Dagmar, en datter af Frederik VIII flyttede ind i 1922.
Den nuværende ejer er godsejer Axel M. Horsens, der overtog Kongstedlund i 1963.
Indtil for nylig har det store hus stået tomt i nogle år, men i modsætning til andre steder, hvor den slags har været ensbetydende med forfald, har dette ikke været tilfældet med Kongstedlund. Hele det store hus har stået fuldt opvarmet, og det er istandsat fra ende til anden.


Eng.
The beautiful country mansion, Kongstedlund - or as it was previously called Kongslevlund - is located at the edge of Lille Vildmose, south east of Kongerslev town. Legend has it that there was a pirate's castle here which belonged to Store Mogens (Big Mogens), and that the name is connected to this pirate chief. He lies buried in a barrow sout
h of Kongerslev, Store Monshøj. The original Kongstedlund house was however first built in 1592 by Niels Juul, and it was him who changed the name to Kongstedlund. Eight years later he was killed on a Whitsun market in the town of Aalborg. Where he got onto af fight with another nobleman - Albert Skeel from Jungetgård near Salling. The Beautiful sandstone portal which adorns the entrance to the main building was erected by the subsequent owner Iver Krabbe in 1640. There is no admittance to the
 public.

Additional Hints (No hints available.)