Skip to content

Kurjenkaivonkenttä Traditional Geocache

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
Hidden : 12/24/2007
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tässä jatkoa päättymättömään sarjaan "Helpot kaupunkikätköt".

Kurjenkaivonkentällä on vanhojen karttojen mukaan sijainnut kaivo 1800-luvun lopulla. Aukion alkuperäinen ruotsinkielinen nimi Trane Brunns plan viitannee kuitenkin porvari Tranin kaivoon, joka sijaitsi Vähä-Hämeen- ja Kerttulinkadun kulmassa.

Kurjenkaivonkenttään rajautuu kasarmialue, jota ensialkuun kutsuttiin sijaintinsa mukaisesti Kurjenkaivonkentäksi, sittemmin käyttötarkoituksen mukaan Tarkk'ampujain kasarmiksi, ja taas sijainnin mukaan Arsenin kasarmiksi (Sirkkalankatu aiemmin Arseninkatu) ja nyttemmin Sirkkalan kasarmiksi. Koko kasarmialue muutamaa Venäjän vallan aikaista puurakennusta lukuunottamatta on katsottu kulttuurihistorallisesti arvokkaaksi kokonaisuudeksi ja on suojeltu. Sirkkalan kasarmin kortteli on siirtynyt puolustusministeriöltä Senaatti-kiinteistöjen hallintaan ja tilojen ensisijainen käyttäjä on nykyisin Turun yliopisto. Sotilaat ovat vaihtuneet humanisteiksi.

Kasarmin historiaan liittyy pelkistetysti listattuna vaivaistalo, krenatööritarkk'ampujapataljoona, vankileiri, kasarmi ja varuskuntasairaala sekä Lounais-Suomen sotilasläänin esikunta. Vankileirinä kasarmi toimi Suomen sisällissodan aikaan. Vankeja leirillä oli noin 3300 ja vaikka Turku ei ollut punavankileireistä huonomaineisin, täälläkin menehtyi eri arvioiden mukaan vankeutensa aikana noin 120-175 henkeä, pääasiassa nälkään ja sairauksiin. Leiri sai muistomerkin vuonna 1994, jolloin paljastettiin Ismo Kajanderin veistos, Kurjenkaivonkentän rinteen peruskallioon upotettu ruostunut tasavartinen risti. Käykääpä lokatessanne kurkkaamassa (kuvan suhteen kello yhdeksässä)!

Oikealla näkyvässä rakennuksessa toimi Lounais-Suomen sotilasläänin esikunta aina 2000-luvun alkuun asti ja vasemmanpuoleisessa rakennuksessa varuskuntasairaala 1990-luvulle saakka. Molemmat rakennukset ovat peräisin 1800-luvun puolivälistä. Jäänteenä aikaisemmasta käytöstä Kaivokadun esikuntarakennuksen kellarissa toimii edelleen Turun Upseerikerho.

Korpraali Gjarppa vietti joitakin vuorokausia asevelvollisuusaikanaan vuonna 1975 varuskuntasairaalassa pitkään kuumeiltuaan. Sotilasläänin esikunta taas tuli tutuksi komentajan, kenraali Urpo Levon autonkuljettajana.

Paikka on vilkas - ollaan varovaisia! Ja purkista joka kulma huolellisesti kiinni, niin pysyy kosteus ulkona!

Ja hyvää, sanoi mustapartainen mies, joulua!

Additional Hints (No hints available.)