Skip to content

Renkums Beekdal Multi-cache

This cache has been archived.

Team Diesel: Helaas Helaas.... we hebben geen geluk met deze cache en we archiveren hem bij deze.
Heel jammer maar soms moet je een vervelende beslissing nemen.

Groetjes van Team Diesel!

More
Hidden : 9/12/2007
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Renkums Beekdal 

Het Renkums beekdal heeft een zeer grote natuurwaarde. Het gebied blijkt een zeer rijke flora en fauna te hebben en er zijn veel bedreigde en zeldzame soorten aangetroffen: 461 soorten planten, waaronder 17 soorten die in Nederland zeldzaam of bedreigd zijn.

De beken zorgen voor veel zeldzame soorten, zoals: groot moerasscherm, klimopwaterranonkel, groot bronkruid en paarbladig goudveil. Een grote populatie van de ringslang, kikkers en padden en in de beek de geelgerande waterkever, waterschorpioen en op het wateroppervlak de schaatsenrijder en het schrijvertje. Deze laatste insecten bewijzen dat het water heel schoon is. Op het land bijzondere planten als dalkruid, op steile beekoevers dubbelloof en blad- en levermossen.

IJsvogel 

Het beekdal is rijk aan vogels, waaronder zes Rode Lijstsoorten. Dit zijn bedreigde en kwetsbare vogels in Nederland. Het gaat om de ijsvogel, watersnip, kerkuil, groene specht, tureluur en rietzanger. Maar ook de zwarte specht, de grote gele kwikstaart en de buizerd zijn hier waargenomen.

Het Renkums Beekdal is een van de belangrijkste dalen op de Zuid Veluwe. Het beekdal is meer dan 100.000 jaar geleden gevormd, in de voorlaatste ijstijd, toen smeltwater van landijs dat het Veluwemassief omringde het huidige beekdal naar de Rijn uitschuurde. Het dal heeft een uniek, nu nog zichtbare, oorspronkelijke geomorfologie.

Al vroeg werd het beekdal vergraven om het water te kunnen gebruiken voor de landbouw en in later tijd als waterkracht voor watermolens.

Met deze watermolens ontstond een vroeg 'industrieterrein' voor de verwerking van graan, raapzaadolie en later papier. Uiteindelijk resulteerde dit in het ontstaan van het huidige industrieterrein Beukenlaan in Renkum.

Het Renkums beekdal is onderdeel van een groter geheel van natuurverbindingen; het vormt een ecologische verbindingszone tussen de natuur van de Veluwe en de uiterwaarden van de Neder-Rijn. Het bedrijventerrein Beukenlaan ligt middenin deze ecologische verbindingszone en vormt zo een grote barrière voor de natuur. Om deze plek weer geschikt te maken als ecologische verbindingszone wordt het bedrijventerrein verwijderd en moeten de natuurwaarden van het beekdal en het aangrenzende hellingbos worden ontwikkeld.

Inmiddels is het industrieterrein teruggegeven aan de natuur. Door een zogenaamd ecoduct over de A12 is er een verbinding gemaakt met de Veluwe en het Beekdal. Het wild zou in de toekomst nu vanaf de Veluwe via het Beekdal zelfs in de uiterwaarden van de Rijn kunnen komen. Inmiddels zijn de eerste herten dit ecoduct overgestoken en heeft men dit voorjaar een aantal herten en een hertenkalf waargenomen aan de zuidzijde van de A12.

De GPS route.

De route is ongeveer 7,5 kilometer lang. Er worden telkens vragen gesteld over het landschap of de omgeving. Met de juiste antwoorden kunt u het eindpunt berekenen.

Honden zijn aangelijnd welkom (op een kort stukje in het begin en aan het eind na, dit is een losloopgebied) en u houdt zich natuurlijk aan de regels voor openstelling van het terrein.

Deze route is tot stand gekomen in samenwerking en met toestemming van SBB boswachter Frank Klinge, waarvoor onze hartelijke dank.

Parkeren; Waypoint 1; N51° 59.195' E5° 43.819'. Hier is ook het natuurinformatiecentrum De Beken gevestigd. Loop gerust eens binnen als het geopend is!

Loop naar waypoint 2; N51° 59.381'  E5° 43.916'.Steek hier voorzichtig de weg over.

Ga naar waypoint 3; N51° 59.864'  E5° 44.106'.Hier maken ze heel leuke dingen. Maar uit welk land komt deze kunst oorspronkelijk? De letterwaarde van de eerste letter van de naam van dat land is de waarde van A.(letterwaarde; a=1 b=2 etc)

Hier kunt u via wapoint 4; N51° 59.865'  E5° 44.372'  naar het 5e waypoint lopen. U moet hier de beken even verlaten om om het Landgoed Quadenoord heen te lopen. U loopt via het natuurkampeerterrein.

Bij waypoint 5; N52° 00.190'  E5° 44.252' kunt u aan de linkerzijde een smal pad oplopen, richting de beek. Volg nu het paadje langs de beek naar waypoint 6;N52° 00.419'  E5° 44.107'. U kunt ook een ander pad kiezen maar dan mist u een mooi stukje beekdal.

Aangekomen bij waypoint 6 moet u de waarde van B bepalen. U moet hier de beekjes oversteken via een tweetal bruggetjes. Van welk materiaal zijn deze bruggetjes gemaakt?

Bielzen B=3    Plankjes B=4     Stalen roosters B=5

Op naar waypoint 7; N52° 00.376'  E5° 43.958'. Hier treft u een interessant informatiebord aan over het hier ter plekke gevonden urnenveld.

Ga nu naar waypoint 8; N52° 00.270'  E5° 43.960'. Loop het bospad op tegenover de Hertogweg. Hier staat een informatiebordje. Wat is de kleur van de paal en de rand om het bordje? (dus niet de kleur van het bordje met de tekst zelf) Bepaal de woordwaarde van de kleur (a=1, b=2 etc), vermenigvuldig die woordwaarde met 3, tel daar 23 bij op en u hebt de waarde van C.

Langs de beek kunt u naar waypoint 9 lopen; N52° 00.116'  E5° 44.103'. Een heerlijk plekje om even uit te rusten. Team Diesel heeft hier al enige malen een ijsvogeltje mogen aanschouwen….

Nu maar weer verder naar waypoint 10; N51° 59.971'  E5° 43.866'. U staat hier aan de rand van een open plek in het bos. Welke soort bomen staan er het dichtstbij? Beuken D=3    Vliegdennen D=4    Kastanjebomen D=5.

Loop naar waypoint 11; N51° 59.415'  E5° 43.688'. Onderweg passeert u Manege Quadenoord. Dit ligt op het Landgoed Quadenoord. Er stonden in dit gebied 25 watermolens en hiervan is alleen de ruïne van de watermolen van Quadenoord over. Er wordt onderzocht of restauratie van deze watermolen haalbaar is. Bij het oversteken van de weg kijkt u natuurlijk weer goed uit!

Bij het volgende waypoint (12; N51° 59.301'  E5° 43.665') staat een bankje. Hoeveel namen staan er op het metalen plaatje (rugleuning)? Trek hier 2 van af en u heeft E.

Nu gaat u langs de beek naar waypoint 13; N51° 58.935'  E5° 43.577'  en dan naar waypoint 14; N51° 58.877'  E5° 43.729'.  Tussen waypoint 13 en 14 loopt u over een pad. Van wat voor soort materiaal is dit pad gemaakt?

Hout F=6    Schelpen F=5    Grind  F=4

Tijd voor de cache!

Met deze som kunt u de locatie berekenen.

Kijk tijdens het loggen wel uit voor dreuzels in dit druk bewandelde (hondenlosloop)gebied. Er is tegenwoordig een heel boskaboutervolk neergestreken in dit gebied en dit trekt nogal wat jeugdige dreuzels aan. Vooral in de weekenden en op schoolvrije tijden, is het hier druk geworden. Er ligt geen kistje meer maar een fotokokertje (dit na diverse rips waarbij de oorspronkelijke cachebehuizing is verdwenen). Neem zelf een pen/potlood mee.

N51°5 ((A+B+C+D+E+F)*40) - 481

E005 4 ((A+B+C+D+E+F)*16)  + 8

 

Flag Counter

Additional Hints (Decrypt)

Fgebax. Bbfgxnag cnq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)