Skip to content

Sporen aan de hemel: 9 april 1945 Multi-cache

This cache has been archived.

SN@G: Helaas...... Teveel punten zijn verdwenen en het duurt nog wel even voordat alle werkzaamheden klaar zijn rondom het proostmeer, dus rest mij niets anders dan te archiveren en ruimte te maken voor anderen....

More
Hidden : 1/17/2009
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het vliegtuig, dat gehuld was in een wolk van stof en bovendien rookte, bleek een Typhoon te zijn.

De volgende gebeurtenis waarbij een Typhoon was betrokken vond plaats in april 1945. Op maandag de 9e, om circa 14.00 uur, kwam er een Typhoon neer bij de boerderij 'Proostmeer' bij Wagenborgen in het Groningse Oldtambt. De bewoner van de boerderij zat thuis met een paar controleurs van de C.C.D., die betrouwbaar waren en zag plotseling uit oostelijke richting een vliegtuig naderen. het stootte een paar keer tegen de grond, scheerde nog over de Meerlaan en kwam 50 meter verder tot stilstand, op circa 100 meter afstand van de boerderij. Het vliegtuig, dat gehuld was in een wolk van stof en bovendien rookte, bleek een Typhoon te zijn. Even later zag men de piloot, die klaarblijkelijk eerst wat versuft was geweest, ongedeerd uit het toestel komen.

De bewoner en enkele anderen waren er meteen bij. Het kwam er nu in de allereerste plaats op aan de piloot in veiligheid te brengen. Levensgevaarlijk werk, maar de plicht om te helpen werd als vanzelfsprekend aanvaard. De piloot werd duidelijk gemaakt dat hij zich naar de boerderij moest begeven en vandaar in noordelijke richting moest gaan en zich bij een paar struiken in een sloot moest verbergen, waar hij 's avonds om 22.00 uur zou worden weggehaald. Even heeft de vlieger zich wat opgeknapt in de boerderij en is daarna doorgelopen het veld in. Het ging allemaal zo vlug in zijn werk dat bij het inmiddels toegestroomde publiek de overtuiging heerste dat de vlieger verbrand was. Slechts enkelen wisten beter, maar zij hebben gezwegen. Een gelukkige bijkomstigheid was, dat de boerderij zich bevond tussen de vluchtroute van de piloot en het dorp, zodat hij aan het oog was onttrokken.

Binnen een half uur waren de eerste Duitsers er -jonge broekjes en een paar kneusjes, kennelijk oorlogsinvaliden- op motoren. Aangezien het vliegtuig 4 bommen onder de vleugels had en de boordmunitie ontplofte, konden ze er niet bij komen; het toestel is helemaal uitgebrand. De Duitsers, die in het brandende vliegtuig slechts de pantserplaat (die ongeveer de vorm had van en menselijk hoofd) konden zien, dachten dat de vlieger zich nog in de machine bevond. Eén van hen merkte op: 'Ein schönes Krematorium, Tausende davon', waarop de bewoner van de boerderij droogjes antwoordde: 'Das versteh ich'. Niet zonder hilariteit vertelt hij verder: 'De volgende dag kwam de (N.S.B.) burgemeester van Termunterzijl, die tussen de wrakstukken een langwerpig, zwart geblakerd stuk rubber vond, er aan rook en zei: 'Dit is een menselijke elleboogpijp, ik ruik het'. Hij werd in die waan gelaten...

De niet onfortuinlijke Typhoon-piloot was Warrent Officer Noël Vincent Philips, afkomstig uit Rhodesië, die deel uit maakte van het 266ste (Rhodesische) Squadron. Die middag waren 4 Typhoons van vlucht 'A' van het squadron (roepnaam 'Quinbtet') tussen 13.00 en 13.30 uur opgestegen van het vliegveld Antwerpen voor een 'gewapende verkenning' in het gebied ten Noorden van Zwolle. De vlucht op weg naar het doelgebied verliep zonder incidenten. Ongeveer 3 kilometer ten zuidoosten van Emden nam W/O Phillips -roepnaam 'Quintet Grey Three'- een rij vrachtwagens waar, die langs een weg in een bos waren geparkeerd. Hij en Flight Sergeant Wheeler, zijn 'vleugelman' of no.4, kregen van het Squadron Leader toestemming omlaag te gaan voor een nader onderzoek. Toen ze in duikvlucht laag langs de bosrand gingen zagen ze ongeveer 15 Duitse militaire voertuigen staan. Ze ondernamen een drietal scheervluchtaanvallen met hun 20 mm-kanonnen, waardoor de meeste voertuigen in brand vlogen. Hierna klommen ze in een wijde bocht naar bakboord om zich weer bij "Quintet 1' en '2' te voegen, die ten noordwesten van Emden rondcirkelden.

Op een hoogte van ongeveer 500 meter merkte W/O Philips lichte flak op uit de richting Emden,. plotseling voelde hij aan een duidelijke schok dat zijn toestel was geraakt. Vrijwel meteen kwam er zwarte rook uit de stuurboordkant van de motor. Het toestel bleef echter klimmen tot op een hoogte van 1300 meter tot de motor het liet afweten. Hierop voerde de piloot de voorgeschreven procedure voor een noodlanding uit, maar constateerde tot zijn schrik dat de schuifkap van de cockpit en de afwerpbare brandstoftanks muurvast zaten. Er zat niets anders op dan met een dichte cockpitkap en de tanks nog onder de vleugels aan de noodlanding te beginnen...


Zo kwam hij bij Proostmeer-Wagenborgen aan de grond. Bij de landing raakten de cockpitkap en de zijpanelen van het vliegtuig los toen het met een snelheid van ongeveer 100 km per uur een sloot raakte en een halve draai om maakte. Achteraf beschouwd was het beslist een 'happy landing'!

Op de kaart zie je de vermoedelijke route van de Typhoon1B RB267 van het 266ste  ('Rhodesische') Suadron op 9 april 1945. Het toestel werd door lichte flak bij Emden geraakt en maakte een geslaagde noodlanding bij Wagenborgen in het Groningse Oldambt.

Bron:
Gevleugeld Verleden - Ab A. Jansen - forum boekerij

De Cache:

Alweer de achtste 'Sporen aan de Hemel' cache en diegene die de voorgaande 7 heeft gevonden, kan bevorderen tot Sergeant First Class. Tevens is dit weer een unieke kans om je naam toe te voegen aan de 'Wall of Honor', alwaar Jawowi met 2 gouden sterren en 1 bronzen ster op de eerste plaats staat en Tjitte volgt met 2 gouden sterren. Dit alles is tot volgen op de website van Sporen aan de Hemel. Banners kunnen eveneens worden aangevraagd via deze website.

Deze Sporen aan de Hemel is een korte multi van ongeveer 2,5 km rondom het Proostmeer.
Er is voldoende parkeergelegenheid op bovenstaand coördinaat.
Loop vervolgens naar Waypoint 1. Vermoedelijk is het hek afgesloten.
Dit is gedaan om te voorkomen dat men er met de auto gaat rijden. Men kan links om het hek heen lopen.
Dit is toegestaan!

Veel plezier gewenst tijdens de cache, namens Team jemar, BY Angels & SN@G.

Waypoint 1: N53°15.501 E006° 55.564
Tel het aantal verticale ronde buizen van het hek. De uitkomst bestaat uit 2 cijfers, deze tellen we bijelkaar op en we hebben de som. Met de som gaan we rekenen.
A=som x 2
B=som
Z=som - 2

Waypoint 2: N53° 15.4A5 E006° 55.6B8
Tel het aantal ronde verticale buizen van de achterwand. De uitkomst bestaat uit 2 cijfers, deze tellen we bijelkaar op en we hebben de som. Met de som gaan we rekenen.
C=som + 3
D=som : 2
U=som - 1

Waypoint 3: N53° 15.3C8 E006° 55.6D5
Hier vind je een APV-artikel.
E=1e cijfer + 2e cijfer
F=3e cijfer

Waypoint 4: N53° 15.3E7 E006° 55.4F5


Waypoint 5: 213 meter, 18° ware noorden vanaf WP4
GH=Het aantal planken waar je op loopt

Waypoint 6: N53° 15.(GH+13)8 E006° 55.(GH-7)9
IJKLMNOPQ=fax nummer

Waypoint 7: N53° 15.(J-K)O(N+Q) E006° 55.(P-Q)(L-P)L
Hier aangekomen staan we even stil bij de crash van het vliegtuig dat hier in deze omgeving moet zijn neergestort.
Aangezien dit de plek is waar het in deze cache omdraait vind je er ook de meeste oplossingen, in dit geval 8 zwarte cijfers.
V=5e cijfer
W=8e cijfer
X=7e cijfer + 8e cijfer
Y=5e cijfer / 7e cijfer

De cache is te vinden op: N53°15.UVW E006°55.XYZ (het best te bereiken via wp6)

Twinlife Jawowi macveen

Additional Hints (Decrypt)

gvra zrgre inans urg cnq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)