Skip to content

Roelof van Echtensluis Multi-cache

This cache has been archived.

Malyenki: Deze cache was verdwenen, en daarmee is ook een einde aan deze cache gekomen.
Groeten, Malyenki

More
Hidden : 5/22/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Tot 1 september 2011 was deze cache onderdeel van de BIL-serie. Op 1 september is deze serie gearchiveerd, enkele caches zijn blijven bestaan waaronder deze. Een eventuele code op de logrol kan dus genegeerd worden. 


Roelof van Echten
(1592 – 1643), heer van Echten en Echtens Hoogeveen, werd jarenlang gehouden voor de stichter van de plaats Hoogeveen. Inmiddels is gebleken dat hij deze plaats niet heeft gesticht. Als we bij het stichten van een plaats ervan uitgaan dat de stichter door een bewuste daad die plaats heeft doen ontstaan, komt hij helemaal niet in aanmerking, maar is de plaats gesticht door Johan van der Meer en Pieter Joostens Warmont, in 1636.

Roelof van Echten woonde in Huize Echten, dat op ongeveer 5 kilometer van de huidige stad Hoogeveen ligt. In 1625 ruilde hij een gebied van hooguit 2000 morgen veengebied, met als tegenprestatie diverse rechten voor de tegenpartij. Het gebied bleek van de Heer van Ruinen te zijn, wat direct al voor problemen zorgde. Vervolgens kocht Roelof wel de ondergrond, maar liet daarover de stok niet leggen. Stoklegging was een oud Drents gebruik. De verkoper legde de stok neer, de koper nam deze op, en pas daarna was onroerend goed geleverd. Omdat Roelof dit verzuimde, was hij feitelijk geen eigenaar van het gebied. De stoklegging vond pas plaats in 1664! Roelof kocht de helft van de zogenaamde Meppense Venen, maar ook al weer van de verkeerde. Later bleek hij ook daar nooit eigenaar van geweest te zijn. Hoe dan ook, toen hij met zakenpartners op 12 maart 1631 de Compagnie van de 5000 Morgen stichtte, droeg hij 4000 morgen veen en ondergrond – die hij aantoonbaar niet had – over aan deze Compagnie.

Investeerders uit Holland kochten zich in. Een deel van hen stapte in december 1631 al weer uit de Compagnie. Formeel gebruikten de heren discrete taal, op de achtergrond maakten ze Roelof uit voor een dief, die verkocht wat hij niet had, en niet aan kon geven wat hij wel had. Een deel van de Hollanders bleef in de Compagnie, maar wel zo dat ze de invloed van Roelof van Echten zo veel mogelijk neutraliseerden. Deze mensen stichtten Hoogeveen, een turfmarkt in Zwartsluis, zorgden ervoor dat de Hoogeveensche Vaart klaar kwam, gaven de bevolking van het gebied boekweitenakkers, bouwland en de mogelijkheid om te handelen, en gingen er zo snel mogelijk toe over om in Hoogeveen de turfgraverij op te starten.

Tussen Roelof en de Hollanders is het nooit meer goed gekomen. Hij mocht zelfs niet meer met zijn wagen over de brug Echtens-Hoogeveen binnen komen. Roelof richtte zich op andere zaken. Hij was al aanwezig geweest bij de Synode van Dordrecht, om de Drentse afgevaardigden te controleren, was gedeputeerde, werd drost van Drenthe en kapitein van een compagnie soldaten. De Hollanders deden alles om hem juridisch aan te pakken, maar kregen de kans niet. In Drenthe was Roelof als drost het hoogste gezag, dus kon hij daar niet meer berecht worden. Drenthe was geen deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, zodat de diverse algemene wetgevingen van de Republiek hier niet golden. In 1643 trachtten zijn zwagers, de Bentincks, voor het Drentse gerecht zijn positie duidelijk te maken. Ze gaven aan dat hij de onafhankelijke rechtspleging blokkeerde, Hoogeveen tiranniseerde, wettelijke regelingen negeerde, ten onrechte turf weg liet halen en de mensen aldaar onder druk zette.

Roelof van Echten stierf in 1643. Dat voorkwam een formele afgang. De stadhouder wilde zijn compagnie soldaten elders plaatsen, waardoor Roelof buiten Drenthe zou moeten verblijven. Het gevolg zou zijn dat hij ook buiten Drenthe voor het gerecht gedaagd zou kunnen worden, met alle gevolgen van dien. Deze aanstaande overplaatsing was waarschijnlijk het gevolg van de lobby van de Hollandse participanten. Constantijn Huygens, secretaris van de stadhouder, was namelijk getrouwd met een zuster van een van die participanten. Zijn zoon Johan deed zijn uiterste best om alle problemen, geschapen tijdens het leven van zijn vader, op orde te brengen. Dat is hem gelukt, maar het kostte de familie van Echten zoveel kapitaal, dat bij de dood van Johan de familie Van Echten uitverkoop moest houden om het financieel te overleven.

De discussie over Roelof van Echten kreeg een bijzondere wending toen een brief van hem werd gevonden. Daarin bevestigde hij dat hij geen 5000 maar hooguit 2000 morgen veen had verworven in 1625, en bevestigde het ruilcontract. In die brief, van 12 januari 1632, wordt ook aangegeven dat de Hoogeveensche Vaart er toen nog niet was, dat er geen turf werd gegraven in Hoogeveen, kortom, dat er helemaal nog geen plaats Hoogeveen was. De Compagnie was nog helemaal niet actief geworden! Het idee dat hij de plaats in 1625 had gesticht, was toen helemaal van de baan. Ten onrechte wordt hij ook gezien als de stichter van een fonds voor kerk, school en armen te Hoogeveen. Dat werd gesticht door alle oprichters van de Compagnie van de 5000 Morgen, en niet door Roelof alleen. Vervolgens weigerde Roelof daar verder nog energie in te steken. De feitelijke vorming van dat fonds is het werk van zijn zoon Johan geweest.

bron: Wikipedia





De cache

De cache ligt bij de Roelof van Echtensluis die in 2007 gerestaureerd is. Parkeren kan op de coördinaten bovenaan de pagina. Dit is de parkeerplaats van de kinderboerderij.

Loop naar WP1:  N 52° 42.976 E 006° 26.523
Je kunt hier 2 jaartallen vinden onder het Cornelis Flokstrapad. Tel alle cijfers van de beide jaartallen bij elkaar op. Vervolgens stapeltellen. Uitkomst geeft A.

Loop naar WP2: N 52° 42.923 E 006° 26.340
Je kunt hier een telefoonnummer vinden. Hoe vaak komt de 5 voor in het telefoonnummer? Dit is B.

Loop naar WP3: N 52° 42.882 E 006° 26.222
In de afbeelding hieronder is een woord weggepoetst. Hoeveel a's zitten er in het weggepoetste woord. Dit is C.


Loop naar WP4: N 52° 42.891 E 006° 26.263
In de sluisdeuren is een jaartal te lezen. De 4 cijfers van dit jaartal stapeltellen. De uitkomst geeft D.

De cache is te vinden op:

N 52° 42.D(B-2)3 E 006° 26.(C-1)A8

 



Additional Hints (Decrypt)

Npugre qr obbz

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)