Skip to content

Heerlijckheijd Cranendunc Letterbox Hybrid

Hidden : 2/18/2006
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Toen ondergetekende aspirant lid in de orde der Schijnheiligen werd te Sterksel was hij bezig met een publicatie over Budilio. Hij meende een fameuze wandelroute aan het volk aan te bieden in de vorm van een moderne geocache. Bestudeer hieronder het resultaat en treed in de voetsporen van de Baron van Cranendunc. Volg zijn weg (bijna 5 km) en vind de verloren schat.

Den Baronie Cranendonck

De historie van Cranendonck gaat ver terug. Al in de pre- en protohistorie verbleven in deze omgeving mensen. Ook de geschreven geschiedenis is van vroege datum. De eerste teksten hebben betrekking op de "villa Budilio in Texandria".
In de 13e eeuw erfde Engelbert van Horne goederen in de omgeving van Maarheeze. Hij liet het kasteel "Cranendonck" bouwen, een benaming naar natuurlijke omstandigheden ter plaatse ("kraan" van kraanvogel en "donk" van heuvel). Engelbert, als Heer van Cranendonck, werd voogd over kerkelijke goederen in Budel en vanuit die positie kreeg hij ook steeds meer rechten in Budel. Hiermee werd de basis gelegd voor de toevoeging van Budel aan Cranendonck in 1421. Vanaf dat moment bestond de hoge heerlijkheid (later Baronie) Cranendonck uit de dorpen Maarheeze, Soerendonk, Gastel en Budel.
De zoon van Engelbert van Horne, Willem, is de eerste die zich Baron van "Cranendunc" noemt. Deze Van Cranendoncks, een zijtak dus van de Van Hornes, stierf in mannelijke lijn uit in het midden van de veertiende eeuw. Hierop volgden als bezitters van de Heerlijkheid diverse geslachten waaronder de Van Egmonds.
Via Anna van Egmond, eerste vrouw van Willem van Oranje ("de Zwijger") kwam Cranendonck in het midden van de 16e eeuw in handen van de Oranjes en bleef dit tot het einde van het Ancien Régime. Nog steeds behoort tot de vele titels die H.M. koningin Beatrix heeft, ook die van Baron(es) van Cranendonck.

Schatjens van de Baron

Geocaching in de moderne tijd werkt met coördinaten, maar in de tijd van Willem van Cranendonck bestond dit nog niet. Uit memoires van deze baron valt echter wel te herleiden hoe zijn schat te bereiken is. Als afstudeeropdracht voor de orde der Schijnheiligen heeft ondergetekende aspirant een studie gedaan naar deze memoires.
Het resultaat is een publicatie over Budilio waaruit blijkt dat de Baron van Cranendonck tijdens zijn diverse reizen contacten legde met verscheidene freules. Met hen had hij vaak afspraakjes voor een wandeling. Deze afspraakjes blijken op een rustplek te zijn geweest met bovenstaande coördinaten. Hier kan men tegenwoordig het stalen ros parkeren.
Met deze informatie en een fragment uit de publicatie moet elke volgeling in de voetsporen kunnen treden van de Baron van Cranendunc.

Fragment uit Publicatie Budilio


en freule had ik verteldt dat zeij moest koomen naar de rustplaats aan den wegen van Soerendonck naar Leenderen Strijp. Vandaaruit gingen weij in Zuidoostenlijcken richting over de heijde. Het pad begon breed en aan beiden zeijden was de heijde te zien.

eij volgdten het breede karrenspoor dat steeds smaller werdt totaan een verhardte weg. De heijde was inmiddels verlaten. Wij staacken deze weg recht over en betraadten het natuurgebied van mijn Vaader. Ook hier vervolgdten wij het breede karrenspoor.

ij een plek met veelen richtingen gingen we rechts, bijna rechtsomkeert, met aan den linkeren zeijde den ackers en aan den rechteren zeijde de bebossing. Dit boerenspoor vervolgdten weij tot aan den schuilplaats van St. Jan. Daar gingen wij rechts over de verhardte weg langs Amsteldonk tot weij links de roerdomp zagen. Daar gingen weij rechts een ander boerenspoor volgendt totaan alweer een verhardte weg.

ij staacken deze weg recht over en kwaamen alweer bij bebossing dat aan de rechterzeijde overging in heijde. Weij bleeven met de bebossing aan onze linkeren zeijde en de heijde aan de rechterzeijde totdat we links om de hoek van het bos gingen. Daar was na een tientallen meters een wildspoor over de groote heijde.

et wildspoor was smal en niet overal even duidenlijk maar bracht ons naar een breed karrenspoor dat aan den rechteren zeijde den heijde verliet. Het karrenspoor ging verder over den boeren ackers maar net achter de bebossing was nog een spoor. Weij volgdten het spoor met aan den linkeren zeijde den ackers en aan de rechterenzeijde bebossing. Dit spoor ging in twee bochten naar rechts en weer naar links voordat het op een splitsing viel. Daar gingen weij rechts en net voor de heijde weer links.

et was aan dit spoor waar ik de goederen, gekregen van de freule, begroef. Op de hoek van de heijde stonden twee eenzaamen naaldboomen. Achter den eerste begroef ik mijn troef alvorens weij onze weg vervolgden terugkeerendt naar de rustplaats.


In den Voetspooren


Team Aragorn

Jetpac

Jackel

Eenen Woord van Dank

Het onderzoek en de mythe zijn mede tot stand gekomen door de beschrijvingen van heemkundekring Cranendonck. Verder dank aan meneer Bosschers voor het beheren van de bebossing en het waken over de schat.

Additional Hints (No hints available.)