In 1971 werden bij een archeologische opgraving aan de Putgraaf in Heerlen de resten gevonden van enkele Romeinse pottenbakkersovens. In een oven vond men de resten van een kruik.
In de tweede of derde eeuw woonde en werkte een pottenbakker Lucius in het Romeinse Heerlen – dat toen nog Coriovallum heette. Deze pottenbakker was geen romein, maar een inheemse ambachtsman. Hij was een van de vele pottenbakkers in Coriovallum.
Dat we Lucius Ferenius Metcius kennen, komt doordat we een kruik vonden tussen de resten van een oven. Op deze kruik schreef hij dat hij, Lucius Ferenius Metcius, de kruik maakte voor Amaka.
Coriovallum was een belangrijke plaats in de Romeinse tijd. De resten van het Romeinse badhuis laten dit zien. In 1996, rond de viering van het 2000-jarig bestaan van Heerlen, maakte kunstenaar Hubert Bour reus Lucius naar de bekende pottenbakker. Bij reuzenoptochten en evenementen draagt stadsreus Lucius de trots van de stad Heerlen op haar Romeins verleden uit. In 2025 viert Heerlen het jaar van het erfgoed. Na bijna 30 jaar wordt stadsreus Lucius herenigd met zijn geliefde Amaka voor wie Lucius de kruik maakte.
Dat de cache geplaats is op de Amakapassage is uiteraard geen toeval.
Als je reus Amaka (en/of Lucius) live ziet, bekijk hun gewaad dan eens goed om de trackable-code te ontdekken!