Skip to content

Cito i Fovslet Skov med Gnisten Outdoor Trekanten Cache In Trash Out Event

Hidden : Monday, April 29, 2024
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

29 April 2024, 18:30 - 20:00

Cache In Trash Out® (CITO)

is an opportunity for geocachers to beautify and restore natural and urban spaces. Since 2002, more than 675,000 geocachers logged attendances at over 37,000 CITO Events that helped improve the outdoors.

Actions often speak louder than words; from collecting trash to planting trees, and all other kinds of CITO activities, when we CITO, we make our world a better place. We build community with our geocaching neighbors and leave our incredible geocaching gameboard better than how we found it.

Mød op til CITO i Fovslet Skov sammen med

Gnisten Outdoor Geocaching i Trekanten.

EO sørger for poser

EO sørger også for at sorteret affald køres væk

Du skal nemlig selv hjælpe med sortering,

jvf Kolding Kommunes sorteringsguide.

Har man handsker og en grabber,

så er det en god ide at tage det med. 

"Alle" er velkomne, både nye som garvede geocachere

også hvis man er "udenfor" Trekanten;)

Efter eventet er der muliighed for at hygge lidt med medbragt hygge;)

Måske byder EO på "kageaffald" (nærmere følger såfremt)

Historie - Svanemosen, Hoppes og Fovslet Skov

Dyr og planter i Svanemosen, Hoppes og Fovslet Skov

Oplevelser i Svanemosen, Hoppes og Fovslet Skov

 

Cito i Fovslet Skov kan tage dig forbi her;

Nordligst er Hjarup Præsteskov, som gemmer på nogen af de nyeste af Baktus75´s skatte

og ellers er Statskoven Fovslet skov "fyldt" med dejlige skatte og natur og historie.

6. Fovslet Skov og gravhøjene

Fovslet Skov har eksisteret længe før kongeriget Danmark blev til. Skoven er en rest af den store Farrisskov, der oprindeligt strakte sig som et bredt skovbælte tværs over Jylland og syd for Kongeåen – fra Ribe til Stenderup-halvøen ved Lillebælt. Fovslet Skov er på 2,6 km⊃2; og ligger i mere end 60 meters højde over havet på den jyske højderyg. Højest er Smuthøj med sine 69 m.o.h. Her i vandskellet søger regnvandet i den vestlige del af skoven mod Kongeåen og Vesterhavet, mens regnvandet i den østlige del af skoven søger mod Vonsild Å og Lillebælt.

Fovslet Skov har adskillige små gravhøje, og nogle af dem kan ses her tæt på krydset mellem Nørreskovsvej og Hjarupvej. En af de smukkeste ture gennem skoven er at følge Nørreskovsvej forbi mange små skovsøer, og tage afstikkere østpå til skovbrynet mellem agerland og skov. Generelt er Fovslet Skov særdeles varieret løvskov med bøg, ask, ahorn og eg – især er der store egebevoksninger i den vestlige del af skoven. Fovslet Skov blev hårdt ramt af orkanen i 1999, og derfor er der også store områder med ganske unge birk og bøg.

7. Udsigt til Svanemosen

De flotteste dele af Fovslet Skov er i den østlige del af skoven – i skovbrynene ud til agerlandet. Det kan fx være for enden af skovvejen Grønnevej, hvor Fovslet Skov adskilles fra Svanemosen af en smal strimmel agerland, der er i privat eje. Herfra har man et smukt vue ud over marken og træerne, der skjuler Svanemosen. Få hundrede meter mod syd ligger Svanemosens gamle tørvegrave, som nu er søer (2 på kortet).

8. Fovslet Voldsted

Små borge og voldsteder blev især bygget i middelalderen (år 1050-1536), hvor det kunne blive nødvendigt at forsvare sig af mangel på lov og orden. Dette voldsted er sandsynligvis fra 12-1300-tallet, inden dronning Margrethe 1. forbød bygningen af private borge. Voldstedet består af to små runde borgbanker med en diameter på blot 10 m. De er 2-3 m høje, og mellem de to banker er der spor af en ca. 4 m bred grav. Vest for de to banker er et plateau på ca. 70 x 30 m. – en såkaldt ladegårdsbanke med driftsbygningerne – og med spor af en lav kronvold. Der er fundet trækulsrester, der tyder på en nedbrændt bindingsværksbygning, men ellers er der ikke gjort bemærkelsesværdige fund. Læs mere på hjemmesiden Kulturarv.

9. Den store sten

En over 1 meter høj sten står lidt umotiveret langs skovstien. Og den har sin egen lidt skæve historie. Rivalisering mellem kommuner er et kendt fænomen, og tidligere var det helt små sogne, som havde indbyrdes stridigheder eller drillerier – således også Vamdrup og Hjarup. Hjarup blev tidligere regnet for hovedsogn, fordi bøndernes jord var mere frugtbar end i Vamdrup. Ved genforeningen med Sønderjylland i 1920 ønskede Vamdrup at tryne Hjarup ved at rejse en sten i den anledning. Stenen hentede de på en mark i Hjarup sogn, men da vognmanden skulle køre den store sten til Vamdrup, brød vognen sammen i Fovslet Skov. Og her står stenen endnu til morskab for Hjarup-bønderne

Additional Hints (No hints available.)