Skip to content

RV 1.07 : Berlaar Multi-cache

Hidden : 2/26/2022
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Rondje Vlaanderen:

logo (groen)

www.rondjevlaanderen.be

308 gemeente-cachen
5 provincie-bonussen

Ga met deze groots opgezette reeks van cachen Vlaanderen verkennen op een manier als nooit tevoren.

Bezoek alle Vlaamse gemeentes van de grote steden tot het platteland …

Bekijk de prachtige cultuur en de adembenemende natuur van Vlaanderen terwijl je de mooiste cachen bezoekt. Leer zo ook de 308 cachers die hieraan hebben meegewerkt van hun beste kant kennen.

In elke gemeente van Vlaanderen kan je een cache oppikken die bij deze reeks hoort. In elke cache bevindt zich een code waarmee de provinciebonus kan berekend en gevonden worden.

* Op de website van Rondje Vlaanderen kan je je codewoorden invullen van je reeds gelogde gemeentes. Zo kan je steeds bijhouden hoe ver je staat in de Ronde, maar je krijgt ook (als je alle paswoorden hebt verzameld van alle gemeentes in de provincie) hier de info voor de provinciebonussen.

 

 

WELKOM IN BERLAAR!!!

Berlaar is een gemeente in de provincie Antwerpen, gelegen vlakbij Lier. Ze telt 3 dorpskernen en telde op 01/01/2021 11.710 inwoners. De dorpskernen zijn Berlaar-centrum, Berlaar-Heikant en Gestel.

In de oudste gekende vermelding wordt het dorp Berlaer genoemd, een schrijfwijze die doorheen de geschiedenis afwisselde met Berlar, Ballaer, Ballaert en Balaer. Het was in het bezit van de heren van Mechelen en Grimbergen, de familie Berthout. De oudste sporen van menselijke aanwezigheid worden geleverd door overblijfselen uit de Ahrenburgcultuur (8000 v Chr ). Het is ook vrij logisch dat op de noordrand van het Kolenwoud en aan de rand van de moerassige Netegronden vrij vlug landbouwnederzettingen gegroeid zijn. Een deel van het dorp werd door Egidius I, bijgenaamd Met-de-Baard, afgestaan aan het cisterciënzerklooster van Roosendaal te Walem. Het afgestane deel werd pas terug deel van Brabant bij de dood van Margaretha van York in 1503. De huidige gemeente Berlaar is ontstaan op 1 januari 1965 uit de fusie van de kerngemeente Berlaar (met woonkern Berlaar-Heikant) met de toen opgeheven gemeente Gestel. (bron: Wikipedia)

In Berlaar zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden. Zo is er de kerk van de Sint-Rumoldis parochie in Berlaar-Heikant, opgetrokken in 1885-1886, naar een ontwerp van Léonard Blomme. Naast de kerk is een Lourdesgrot te zien, die vrij recent nog helemaal gerestaureerd werd.

In het centrum is er de recent volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk. Ze dateert van 1874-1880 en is eveneens gebouwd naar een ontwerp van Léonard Blomme. Tevens is er het dorpsplein, met een kiosk, een monument voor de gesneuvelden uit de Wereldoorlogen en de zogenaamde Wortelpoel. Deze Wortelpoel was vroeger een dorpsdrenkpoel. Later werd ze omgevormd tot een vijver. Het is één van de weinige van zijn soort die nog overgebleven zijn in de Kempen.

Ook het station van Berlaar is een bezoekje waard. Momenteel dient het gebouwtje niet meer als stationsgebouw, maar is er een cultuurcafé gevestigd.

Last but not least is er Gestel. Dit pittoreske dorpje was jarenlang onafhankelijk, tot de gemeentefusie van 1 januari 1965 het dorpje toevoegde aan de gemeente Berlaar. In Gestel zijn vele mooie gebouwen te bekijken, waaronder de Sint-Lambertuskerk, het mooie Hof van Rameyen, het Oude Gemeentehuis en nog veel meer. Op het mooie dorpspleintje staat een oude schandpaal, de oude pastorie en nog andere mooie beelden. Geen wonder dat Samson en Marie hier al enkele keren gedraaid hebben voor hun kinderprogramma!

In Gestel is echter ook mooie natuur te vinden. De mooie Netevallei slingert zich deels door Gestel, met op sommige plaatsen een mooi zicht op de pittoreske dorpskern. Ook dat stukje Gestel willen we jullie niet onthouden.

Het is in het mooie Gestel dat we jullie een kleine rondleiding willen geven van een 3-tal kilometers en 17 waypoints. Op de verschillende waypoints moeten jullie details herkennen die op het fotoblad te vinden zijn. De 2 fotobladen kunnen jullie vinden bij de foto's. Druk deze af en neem ze mee, dit is het gemakkelijkste. Op elke foto is een letter te vinden. Die letter geven jullie de waarde van het betreffende waypoint. Vinden jullie bijvoorbeeld op waypoint 12 foto F terug, dan krijgt F de waarde 12. NIET HERLEIDEN!!!

Na WP3 dienen jullie terug het bruggetje over te steken, om de linker oever van de Nete te volgen richting de volgende waypoints.

 

FORMULE VOOR DE EINDCACHE:

N51°S.(L+N)*(B+J)+M+(H+K)*G

E004°(R*I).(Q+E)*[(A*F)-P+O-C+E]+D

 

LET OP!!! Er zijn 2 foto’s bij die je onderweg nergens terugvindt, geef deze foto’s de waarde 0! Na het lopen van deze waypoints kunnen jullie de gevonden waardes invullen in de formule, en zo op zoek gaan naar de cache.

OPGELET: Op mooie dagen kan het hier enorm druk zijn! Blijf dus een beetje low profile, hoewel je op GZ wel een beetje uit het zicht zal zijn.

 

Na een tip van een medecacher (bedankt Bjorn van Staeyen!) plaatsen we hierbij ook een link van een krantenartikel over het Hof van Rameyen, gelegen vlakbij WP1. Hier kan je meer info over het kasteel vinden en enkele foto's van het domein en het interieur.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230927_92515740

 

Last but not least nog een dikke merci aan Shiba'ke en Matthias999 voor de proefloop, aan Myriam voor de kritische blik op de listing en de hulp met de fotobladeren, en aan Matthias voor de kans die we krijgen om deze RV te mogen overnemen van hem!

Ook willen we natuurlijk de gemeente Berlaar bedanken voor de toestemming die we kregen om deze RV te mogen leggen in Gestel.

VEEL PLEZIER MET HET LOPEN VAN DEZE RV!!!

Additional Hints (Decrypt)

[Ga na WP3 terug het bruggetje over om de linkeroever te nemen richting WP4!]

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)