Skip to content

Wasbeer Traditional Geocache

Hidden : 3/5/2021
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Wasberen

Ze komen niet veel voor in de Achterhoek maar het zou zomaar kunnen dat je er vandaag toch eentje gaat vinden. 

Hieronder wat informatie over de wasbeer, deze informatie hebben wij gevonden op de website van wildlifespotten.nl

Wasberen in Nederland

Het zijn bijzondere tijden voor liefhebbers van wilde dieren in ons eigen Nederland. Na de berichten over de wolf, die zich vanuit Duitsland steeds vaker laat zien over de grens, is het nu de beurt aan wasberen in Nederland. Deze gemaskerde, aandoenlijke pluisbollen wandelen steeds vaker vanuit de oosterburen naar ons land..

Moederwasbeer met vier jongen

Dat de wasbeer regelmatig in Nederland te spotten is, is niet nieuw. Maar dat er een wasbeer met jongen wordt gespot, dat is alweer enkele decennia geleden. Het ging recent nog om een moederwasbeer met vier jongen, die in Merkelbeek (Limburg) werd ontdekt. Dat is het bewijs dat deze exoten zich voortplanten in Nederland. In Duitsland leven er inmiddels ongeveer een miljoen. Ook in Nederland zullen we aan hun aanwezigheid moeten wennen. Binnen een aantal jaar zal de wasbeer zich hier met grotere aantallen hebben gevestigd.

Wasberen in Nederland, leuk toch?

De wasbeer komt veelvuldig voor in onder andere de VS en Canada. Maar of we blij moeten zijn met deze aanvulling op onze fauna, dat valt te betwijfelen. De dieren dragen vaak een bepaald soort spoelworm bij zich. Hier kunnen mensen flink ziek van worden. Het liefst zitten ze in de bossen, maar ze laten zich steeds vaker zien in stedelijke gebieden. Daar duiken ze in het vuilnis op zoek naar voedsel en laten hierbij een enorme rotzooi achter. Nog een reden om ze beter niet in de buurt te hebben is het risico op hondsdolheid.

Concurrentie voor inheemse soorten

Hoewel het eigenlijk roofdieren zijn, eten ze net zo goed klein dierlijk en plantaardig voedsel. Dat neemt niet weg dat de wasbeer een concurrentie kan vormen voor de inheemse roofdieren in ons land. Denk hierbij aan de vos, das, marter, wezel en bunzing.

Wasbeer en wasbeerhond, wat is het verschil?

Beide zoogdieren komen inmiddels voor in Nederland. De twee zijn alleen niet aan elkaar verwand en eigenlijk zit het antwoord al in de naam. De wasbeer is familie van de groep de kleine beren en de wasbeerhond (hiernaast) is een hondachtige, net als de wolf en de vos. Deze laatste laat zich met name zien in de provincies Friesland, Groningen, Overijssel, Drenthe en de Achterhoek. Ook zijn ze te vinden op de Veluwe. De wasbeer wordt steeds vaker waargenomen in het zuiden van het land, met name in Limburg.

Ook leven ze met inmiddels duizenden in de Belgische Ardennen. De wasbeer is in het verleden opzettelijk losgelaten in Duitsland, de wasbeerhonden zijn ooit ontsnapt uit de pelsdierfokkerijen voor de bontindustrie. Beiden houden ze van water en zwemmen graag. Uiterlijk zijn er wel wat verschillen: zo is de rug van de wasbeer hoog en bol, bij de wasbeerhond is die recht. Ook verschillen ze onder andere van kleur poten, de oren en staart.

Additional Hints (No hints available.)