Skip to content

Historie van de Krimpenerwaard #Schoonhoven Multi-cache

Hidden : 3/28/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze multicache is een wandeling van ongeveer anderhalve kilometer langs 5 punten in Schoonhoven die iets te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Daarover zijn spannende verhalen te vertellen. Parkeren kan op N 51 56.588 E 4 51.377, daar is ook een bushalte en in de buurt zijn restaurants met terrassen aan de Lek. Let op: een van de tussenpunten is alleen  toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang, maar niet vóór 9 uur en niet na 20 uur. Dit is de vijfde geocache in de serie Historie van de Krimpenerwaard. De eerste vier liggen in andere kernen: Gouderak, Stolwijk, Lekkerkerk en Berkenwoude.

Deze cache in Schoonhoven is in het voorjaar van 2020 geplaatst ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid, met medewerking van de gemeente Krimpenerwaard.

Begin je wandeling bij het eerste waypoint N 51° 56.589' E 4° 51.189' Op dit punt heb je een mooi uitzicht over de Lek. Aan de overkant ligt op ruim één kilometer naar links het stadje Nieuwpoort, iets naar rechts ligt Groot-Ammers. In 1944 zijn in dit gebied talloze vluchtelingen 's nachts overgezet in opblaasboten met donkere zeilen erover. Aan de overkant stond iemand die met lichtsignalen aangaf of het veilig was en waar ze moesten landen. In Groot-Ammers konden ze overnachten bij koster Gerrit Hakkesteegt en vandaar werden ze verder naar het zuiden gebracht, door de Biesbosch naar bevrijd gebied. Veel vluchtelingen waren Britse parachutisten die op de Veluwe waren achtergebleven na de Slag om Arnhem. De crossers die de vluchtelingen hielpen, brachten wapens en medicijnen terug naar het bezet gebied, met name insuline dat in Holland op raakte. Daarmee zijn duizenden levens gered.
Noteer hier het huisnummer van de stadspoort, de Veerpoort, dit is A. (Op bepaalde dagen kun je hier binnen een kijkje nemen bij een zilvertentoonstelling).

Loop door naar waypoint 2: N 51° 56.686' E 4° 51.123. Loop erheen via de Tol en de Haven, dan passeer je op de Haven de oude synagoge van de voormalige joodse gemeenschap van Schoonhoven. Er zit nu een zilvermuseum en -winkel in, maar ook de oude Mikwa (joods ritueel bad)  is nog te bezichtigen. Op het waypoint staat een bankje, tegenover een geel pand met de tekst Brabantsch Hoedje op de gevel. Hier zat vroeger de redactie van de (inmiddels opgeheven) Schoonhovense Courant. Deze mocht tijdens de Duitse bezetting alleen berichten van de bezetter doorgeven en door papierschaarste bestond de krant in 1944 nog maar uit één vel. Op 14 april 1944 werd de redactie overvallen door een verzetsgroep uit de Gelderse Vallei. Zes man hielden de redactie én de vlakbij gelegen drukkerij één nacht bezet en lieten in die nacht op de achterzijde van de krant verzetsteksten drukken. Onder meer een artikel met de kop 'Waar blijft de invasie?' en een stuk dat eindigde met 'Weg met het Hitlerdom! Jan Courage kiest den strijd!!' De bedoeling was de bevolking te laten zien dat er nog wel degelijk verzet werd geboden. Na de verspreiding laadden de Veenendalers de overgebleven exemplaren op de fiets en gingen ervandoor richting Utrecht. Nog diezelfde dag ontdekten de Duitsers wat er in de krant stond. Vijf personeelsleden van de krant, onder wie twee zoons van directeur Kerremans, werden aangehouden. De stad Schoonhoven werd door de Duitsers gestraft met een avondklok voor zes weken. Gelukkig kwam het personeel later ongedeerd terug. Bij de bevrijding hingen boven de ramen van dit krantenpand grote borden met 'Lang leve de vrijheid met Oranje'. Zie de foto in de fotogalerij.
Vraag: wat is het huisnummer van dit voormalige krantenpand aan de Haven? Dit is B.

Ga nu (door het eerstvolgende smalle steegje rechts) naar waypoint 3: N 51° 56.698' E 4° 51.171 Je ziet een groot pand van gele baksteen. Op deze plek zat van 1884 tot eind jaren 70 van de 20e eeuw drukkerij S. van Nooten. Hier werd - naast boeken en ansichtkaarten - decennialang de Schoonhovensche Courant gedrukt, ook in die verzetsnacht van 14 april 1944. (Zie tekst bij vorige waypoint).
Vraag: wat is het huisnummer van dit vroegere drukkerijpand? Dit is C.

Loop door naar waypoint 4: N 51° 56.735' E 4° 51.258. Nu sta je bij de Joodse Begraafplaats die hier al ligt sinds 1767. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog woonden in Schoonhoven nog 20 joden, onder wie de families Schenk en Morisco. Deze namen zie je terug op enkele grafstenen. De familie Schenk had een bloeiende lompenhandel met veel werknemers. Alle leden van de families Schenk en Morisco zijn in concentratiekamp Sobibor om het leven gekomen. Van alle joodse inwoners van Schoonhoven hebben slechts twee onderduikers de oorlog overleefd, onder wie slager Jacob van Klaveren uit de Lopikerstraat. In 1947 is de joodse gemeente in Schoonhoven opgeheven. De begraafplaats wordt nu onderhouden door de gemeente Krimpenerwaard. In januari 2020 was hier tijdelijk een holocaustmonument in de vorm van lichtgevende, ademende stenen. Vraag: hoeveel grafstenen staan en liggen er op deze joodse begraafplaats? Dit is D. ( N.B: je hoeft hiervoor NIET de begraafplaats te betreden). (Kijk goed om je heen, je hoeft niet zelf te tellen :) 

Ga door naar het laatste waypoint (5): N 51° 56.623' E 4° 51.348' Je staat nu op de algemene begraafplaats bij het oorlogsmonument. Hier liggen diverse oorlogsslachtoffers. Een van hen is Jan Wernard van den Bergh,geboren op 27 april 1893. Hij werd meteen na het bombardement op Rotterdam lid van de eerste Nederlandse verzetsgroep, de Geuzen. Deze groep werd al snel ontdekt en opgepakt. De Duitsers gebruikten het proces tegen de Geuzen om de Nederlandse bevolking angst in te boezemen. Achttien geuzen werden ter dood veroordeeld, onder wie Jan Wernard van den Bergh. Hij is op 13 maart 1941 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte.
Vraag: Stapeltel alle cijfers op het grote kruis tot één cijfer. Dit is E.

Bereken nu de eindlocatie van deze multicache: N 51 56.(D+5)(A-2) E 004 51.(B+E+4) (B-C+1)
LET OP: Tekenen in het logboekje, niet ergens anders op. Dus zoek het logboekje, lees de hint.

Additional Hints (Decrypt)

Bowrpg, obiraxnag. FIC nyyrf argwrf grehtcynngfra, tbrq reva qhjra. Nsgrxrara bc qr jvggr fgebbx ina urg bowrpg.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)