Skip to content

C&NV 48 # Gedenkplaatje ! Mystery Cache

Hidden : 12/2/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vliegtuigcrashes & Noodlandingen 1940-1945
in de Gemeente Venray

Versie: 1.0 dd: 17-10-2019

 

LET OP! OP BOVENSTAANDE COÖRDINATEN IS NIETS TE VINDEN, GA HIER DAN OOK NIET ZOEKEN!


Algemeen:
Deze cache maakt deel uit van een Geoart. De GeoArt bestaat uit 49 caches. De mysteries zijn veelal eenvoudig op te lossen. Bij de cache "00 # Vliegtuigcrashes & Noodlandingen Venray" CG8E9MF krijg je belangrijke informatie om de GeoArt met succes te kunnen volbrengen.


 

# 48 Een Gedenkplaatje !

Het is voor nabestaanden van inzittenden van in de Tweede Wereldoorlog gecrashte vliegtuigen steeds weer een emotioneel moment, wanneer ze de plek bezoeken waar hun familielid is neergekomen. Het staan op de plek waar ook hun vader, broer of oom onder uiterst hachelijke omstandigheden gestaan heeft, maakt heel speciale gevoelens los.

Nog sterker wordt dat, wanneer een inzittende van het gecrashte toestel daarbij het leven heeft gelaten. Het brengt familieleden voor hun gevoel plotseling in de nabijheid van hun dierbare. Ze worden vervuld met warme gevoelens, herinneringen komen boven en ze zijn dankbaar dit moment van nauwe verbinding met hun dierbare te mogen ervaren.

In het verleden is op alle mogelijke manieren gepoogd contact te krijgen met familieleden van geallieerde soldaten. Personen, waaraan men fijne herinneringen heeft overgehouden, die men geholpen heeft door ze voor de Duitsers te verstoppen of die men op een vluchtroute naar Engeland heeft gezet.

Omgekeerd hebben ook de familieleden in Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten of andere landen pogingen gedaan om aansprekende plekken of personen die iets voor de geallieerde soldaat betekend hebben, te bezoeken.

Vele jaren lang konden de veteranen die de oorlog overleefd hadden, zelf nog een bezoek brengen aan deze plekken of personen, maar de tijd schrijdt voort en de meesten zijn van ouderdom overleden. Maar jongere familieleden nemen de wens van een bezoek over en houden de band tussen Nederland en de geallieerden in stand.


Een afbeelding van de door de werkgroep ontwikkelde kaart met de 44 locaties van
de vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Venray in de jaren 1940-1945.

In de gemeente Venray zijn op vijf plekken borden met deze kaart geplaatst: bij de ruïne van
kasteel Geijsteren; op het Lovinckplein te Ysselsteyn en bij drie oorlogsmonumenten te Castenray.
 

Planehunters

In verschillende landen opereren vrijwilligers die op zoek zijn naar restanten van in WO II neergestorte vliegtuigen. Met hun metaaldetector speuren ze op plekken, waar men vermoedt dat een geallieerd of Duits toestel gecrasht is of een noodlanding heeft gemaakt.

Deze vrijwilligers hebben zich georganiseerd in ‘Planehunters Recovery Teams die samen-werken met militaire archieven en luchtmachteenheden in het buitenland. De Planehunters trachten elke crash tot in detail te documenteren en deze gegevens worden vervolgens beschikbaar gesteld aan nabestaanden van de inzittenden.


V.l.n.r.: Ruud Wildekamp (R.I.P: 18-08-2019; Joop Hendrix; Harry Strijbos; Jan Strijbos;
Ton Steers; Lei Potten; Bernard Ploegmakers; Gerrit Kateman.

De Venrayse werkgroep telde twee Planehunters in haar gelederen: Joop Hendrix uit Helmond en Thijs Hellings uit Arendonk (B). Thijs maakte nog voordat de werkgroep was opgericht een tiental ritten vanuit België om de diverse posities te verifieren. Hij deed dat met Bernard Ploegmakers,  Sjaak de Veth en Harry Strijbos. Later sloot ook Joop Hendrix aan en nam de taak van Thijs over.

Deze laatste was er echter ook bij met de Stirling, de Reid, de Ju 88 te Geijsteren, de Halifax te Ysselsteyn, de P-47 en de Lancaster Farrow. Bij het identificeren van de gevonden delen is hij steeds betrokken gebleven. Beide planehunters investeerden onvoorstelbaar veel uren in het veldwerk, het schoonmaken en onderzoeken van de gevonden vliegtuigonderdelen.

Direct na de ontdekking van de wrakstukken van de Lancaster HK663 (nr. 22) nam Joop Hendrix contact op met Peter Gulliver en Neil Smith van RAF 51 Squadron History Society. Omdat de Planehuntergroep alle crashes van het RAF 51 Squadron, zowel in Nederland als in België, tracht te traceren, had men al diverse malen contact gehad met deze heren. Zij hebben met hun organisatie veel connecties bij RAF-leden en ze hebben toegang tot documenten in de RAF-archieven.


The RAF 51 Sqn History Society.

Binnen twee weken na de aanvraag had Joop Hendrix een contactadres van alle zeven bemanningsleden van de HK663. Twee van de bemanningsleden bleken zelfs nog in leven te zijn. Joop zocht vervolgens contact met de nog in leven zijnde bemanningsleden en eveneens benaderde hij familieleden van de overige crewmembers.

Bemanningslid
Sergeant Sidney Dudley had eind 2014 de respectabele leeftijd van 93 jaar. Uit het contact met hem bleek dat hij nog steeds rondliep met een oorlogstrauma en niets meer wilde weten van die zwarte bladzijde in zijn lange leven. Hij stelde geen prijs op details van de crash en dat werd uiteraard gerespecteerd. Het contact met hem werd verbroken. Met alle anderen wisselde Joop Hendrix berichten uit.

Sergeant
Gerald W. Flower, in 2014 89 jaar maar nog zeer vitaal, was zeer geïnteresseerd in de bevindingen van de Planehunters. Hij gaf te kennen er zelfs over te denken om in 2015 de crashlocatie te bezoeken. Hij hoopte dat zijn gezondheid dit dan nog zou toelaten. Ook de in Engeland wonende dochter van Sergeant Noël Price gaf aan graag in 2015 naar Nederland te komen.

De bij de crash van de HK663 gesneuvelde
Sergeant Gerald Patrick Kenny had in 2014 geen directe familie meer. Er wordt echter nog wel contact onderhouden met enkele neven van hem in Trinidad.

Het Australische echtpaar James en Margie Bradbeer-Lumsden gaf aan graag naar Nederland te komen om de plek te bezoeken, waar de vader van Margie Lumsden met de HK663 was gecrasht.


Op vrijdag 17 oktober 2014 kwamen ze in Amsterdam aan en waren vervolgens te gast bij Joop en Annelies Hendrix-van den Munckhof in Helmond. Ze waren nog onwetend van het feit dat Joop ter herinnering aan de crash van de Lancaster HK663 (nr. 22) en ter nagedachtenis van staartschutter Sergeant Gerald Patrick Kenny een gedenkplaatje op de crashlocatie had geplaatst. Dat zou op deze vrijdag in het bijzijn van vrijwel alle werkgroepleden onthuld worden door Margie Lumsden, bijgestaan door Joop Hendrix.

Een gedenkwaardig moment

’s Middags om 15.00 uur kwam de groep bij elkaar op de parkeerplaats van de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn. Het echtpaar Bradbeer-Lumsden was zeer onder de indruk van de vele graven van gesneuvelde Duitse militairen.

Al pratend werd de wandeling over de begraafplaats gemaakt, totdat vlakbij de afrastering aan de achterkant van de begraafplaats de locatie bereikt werd, waar de Lancaster HK663 gecrasht was. Daar ging Joop Hendrix aan de slag met zijn metaaldetector en vond ter plekke aluminium stukjes van de Lancaster. Hij overhandigde deze aan een zichtbaar ontroerde Margie Lumsden. Het idee dat ze nu een stukje van het vliegtuig, waarin haar vader zat in haar handen had en dat ook nog eens op de plek van de crash, deed haar erg veel. Ze was dan ook dankbaar dat ze dit had mogen meemaken.

Maar er stond haar nog een verrassing te wachten. De wandeling werd aan de andere kant van de afrastering buiten de begraafplaats voortgezet. Daar werd halt gehouden bij een paal die aan de bovenkant was afgedekt met een doek. Joop Hendrix richtte het woord tot een niets vermoedende Margie Lumsden. Hij nodigde haar uit samen met hem het doekje te verwijderen, waarmee een gedenkplaatje onthuld werd ter herinnering aan de crash en ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Sergeant Gerald Patrick Kenny.



Op zaterdag 18 oktober werd nog een bezoek gebracht aan het gedenkplaatje op de crashlocatie.
Daarbij waren ook David Funk met zijn echtgenote en kinderen aanwezig.
Flying Officer Peter Funk uit Canada was de piloot van de Lancaster HK663.
V.l.n.r.: James Bradbeer; Margie Bradbeer-Lumsden; mevrouw Funk;
David Funk, zoon van piloot Peter Funk en zijn dochters.
Foto: Joop Hendrix.


Van de 44 crashes of noodlandingen in de gemeente Venray,
zijn op 22 locatie één of meer bemanningsleden om het leven gekomen!

"Lest we forget"
'1940 -1945'
"Opdat wij niet vergeten"


 

Bron: Vliegtuigcrashes en noodlandingen 1940-1945 Gemeente Venray (Auteur: Ruud Wildekamp)
 

De Cache ligt op:

N 51 3C.(D – B)(E – F)(2*C)

   E 005 5(B – F).(B + C)(D – A)(A – E)

Elk antwoord stapeltellen tot 1 cijfer (A = 1, B = 2, etc.)


A =  Hoe worden de vrijwilligers genoemd die op zoek zijn naar restanten van in WO II neergestorte vliegtuigen?
B =    Wat was de volledige naam van het bemanningslid wat bij de crash om het leven kwam?
C =    Wie van de overlevende bemanningsleden wilde vanwege een oorlogstrauma niets weten over de crash (3 woorden)?
D =   
Hoeveel crashes en noodlandingen hebben er gedurende de periode 1940-1945 in de gemeente  Venray plaatsgevonden?
E =   
Wat was de functie van Peter Funk aan boord van het toestel?
F =   
Op hoeveel van de binnen de gemeente Venray geïdentificeerde crash-locaties zijn één of meer bemanningsleden om het leven gekomen?


Vergeet niet een eventuele bonusaanwijzing te noteren!


De gemeente Venray hecht er waarde aan om wandel- en MTB/ATB routes
te scheiden. Houdt er echter wel rekening mee, dat u op uw route
MTB's / ATB's kunt tegen komen. Gun elkaar de ruimte.


Geplaatst met toestemming van de Gemeente Venray en
medewerking van de
Werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II Gemeente Venray


                       

 

Additional Hints (Decrypt)

Ubhgra fpuvws!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)