Skip to content

C&NV 45 # De luchtoorlog boven Nederland Mystery Cache

Hidden : 12/2/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vliegtuigcrashes & Noodlandingen 1940-1945
in de Gemeente Venray

Versie: 1.0 dd: 17-10-2019
 

LET OP! OP BOVENSTAANDE COÖRDINATEN IS NIETS TE VINDEN, GA HIER DAN OOK NIET ZOEKEN!


Algemeen:
Deze cache maakt deel uit van een Geoart. De GeoArt bestaat uit 49 caches. De mysteries zijn veelal eenvoudig op te lossen. Bij de cache "00 # Vliegtuigcrashes & Noodlandingen Venray" CG8E9MF krijg je belangrijke informatie om de GeoArt met succes te kunnen volbrengen.


De luchtoorlog boven Nederland

  

 

De mobilisatieperiode

 

Op 29 augustus 1939 kondigde Nederland de Algehele Mobilisatie af. Dat gebeurde naar aanleiding van de Duitse dreiging tegen Polen. Op 1 september vielen de eerste schoten op de Westerplatte bij Danzig en was de Duitse aanval een feit. De bondgenoten van Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië, verklaarden Duitsland de oorlog. Ons land stelde zich, evenals tijdens de Eerste Wereldoorlog, neutraal op.


Personeel van de Vrijwillige Luchtwacht Venray in 1939. (Foto: Venray van Vroeger 2)

Voorafgaand aan de mobilisatie had de regering maatregelen ter verbetering van de militaire waakzaamheid bevolen. Zo konden in 1936 de Kustartillerie en de Luchtverdediging onafhankelijk van een eventuele mobilisatie worden geactiveerd. Om met onze kleine Militaire Luchtvaart (ML), toen nog deel van de landmacht, enigszins te kunnen optreden tegen schendingen van het luchtruim, werden detachementen met enkele vliegtuigen op (hulp)vliegvelden aan de landsgrenzen geplaatst. Ook de Luchtwachtdienst (gemilitariseerde vrijwilligers in uniform) werd geactiveerd en uitgebreid. Zowel overdag als ’s nachts werden door hen waarnemingen naar onbekende indringers gedaan. Daarmee kon dan de luchtverdediging worden geactiveerd.

Bij vluchten van de oorlogvoerenden, veelal ‘s nacht uitgevoerd, werd geregeld ons luchtruim geschonden, Beide zijden maakten zich daaraan schuldig. Steeds werd door de regering een protestnota ingediend die veelal weinig effect sorteerde. Enkele malen kwam het bij het onderscheppen van ‘vreemde vliegtuigen’, zoals ze werden genoemd, tot vuurcontact. De eerste maanden van 1940 lieten een verhoogde activiteit van Duitse verkenningstoestellen zien. Nadat Duitsland op 9 april 1940 Denemarken en Noorwegen was binnengevallen, wachtte men in West-Europa angstig af.


De Duitse inval van mei 1940

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 begon de Duitse aanval op Frankrijk, België, Luxemburg en ons land. Nadat de vliegvelden waren gebombardeerd, waarbij veel van onze vliegtuigen werden vernield, volgde een tweede golf met Junkers Ju 52 transportvliegtuigen. Met parachutisten en luchtlandingstroepen drongen de Duitsers het hart van de Vesting Holland binnen. De Militaire Luchtvaart en de luchtdoelartillerie sloegen terug en eisten een zware tol van de trage transportvliegtuigen. Andere liepen vast op de zachte ondergrond van de vliegvelden in het westen of werden slachtoffer van bomaanvallen.

Ook in Venray heeft men de grote, laag vliegende Junkers transportvliegtuigen ongetwijfeld zien overvliegen. Nadat luchtlandingstroepen in het westen waren afgezet, stegen vele weer. Eén daarvan werd op de terugweg beschoten, vermoedelijk door een Frans verkenningstoestel. Bij Reindonk, tussen Kronenberg en America moest het een noodlanding maken. Deze Ju 52 werd daarop slachtoffer van souvenirjagers, maar tevens het meest gefotografeerde toestel door burgers uit de omgeving.


Tussen Kronenberg en America moest een Junkers Ju 52 transportvliegtuig noodlanden.
Dit toestel werd door souvenirjagers deels gesloopt.

Na vier dagen tegenstand capituleerde ons land. Alleen in Zeeland werd de strijd nog enkele dagen voortgezet. Na de overgave weken enkele vliegtuigen uit naar Frankrijk en Engeland. De bemanningen vormden de basis voor de oprichting van de Nederlandse squadrons. In ons land begonnen de Duitsers een ongekend bouwprogramma. Bestaande vliegvelden werden uitgebreid en grotere en kleinere vliegvelden werden nieuw aangelegd.

Bestaande vliegvelden werden ingeschakeld bij de Duitse oorlogsvoering. Nadat Frankrijk was verslagen, lag het in de lijn der verwachting dat Duitsland zich op Groot-Brittannië zou richten. Hitler beval in juli een landing op de kust van Engeland voor te bereiden (Operatie Zeeleeuw). Voor een succesvolle landing, diende de Luftwaffe luchtoverwicht te hebben en moest de RAF geneutraliseerd worden. Daarmee begon de ‘Slag om Engeland’. Het lukte de Luftwaffe echter niet een beslissing te forceren. Integendeel, de verliezen liepen op. Door grote formaties bommenwerpers naar de steden te sturen, hoopten de Duitsers de Britten op de knieën te dwingen. Steeds grotere verliezen aan Duitse zijde dwongen hen naar de nacht. In deze fase van de ‘Slag om Engeland’ werd door de Luftwaffe-bommenwerpers ook gebruik gemaakt van de vliegvelden Schiphol, Soesterberg, Gilze-Rijen en Eindhoven. In de winter van ’40 op ’41 werd ‘Operatie Zeeleeuw’ voor onbepaalde tijd uitgesteld en begon een nieuwe fase in de luchtoorlog.


Een Spitfire, de held van de Slag om Engeland, vliegt over de White Cliffs of Dover.

De Britten slaan voorzichtig terug

In opdracht van Hitler werd Joegoslavië aangevallen om rugdekking te hebben voor de invasie van de Sovjet-Unie. Hiervoor werd een groot deel van de Luftwaffe naar het oosten gedirigeerd. De RAF had al tijdens de Duitse invasie in het westen industriële doelen in Duitsland gebombardeerd. De verliezen die daarbij werden geleden, dwongen ook de Britten naar de nacht. Een strategiewijziging, waarop de Duitsers aanvankelijk nauwelijks antwoord hadden. De ontwikkeling van een nachtjachtwapen werd krachtig opgestart. Initieel werd de verdediging gebaseerd op een zoeklichtengordel van Hamburg tot Luik. Deze gordel, de ‘Kammhuberlinie’ genoemd naar de commandant van de Nachtjagd, liep deels door ons land.


Een 150 cm zoeklicht en een akoestisch richttoestel in de Kammhuberlinie in de Peel.

Voor en achter de gordel lagen nachtjagers te wachten om de verlichte bommenwerpers aan te vallen. Het commandocentrum van de zoeklichten (Flakscheinwerfer-Regiment 1) hier in de omgeving was gevestigd in Meijel. Van daaruit werden op basis van informatie van luisterposten langs de kust de zoeklichten gewaarschuwd voor de naderende vijand. Met akoestische luisterapparaten en een rekenapparaat werd de positie van een bommenwerper bepaald en deze aangestraald. Eenmaal gevangen volgden meer zoeklichten en een aanval door een nachtjager, de ‘Helle Nachtjagd’. Later werden de zoeklichten vervangen door nieuw ontwikkelde radarsystemen, deze werden ook aan een gevechtsleidingcentrum of ‘Auswertung’ gekoppeld, waarvandaan de nachtjager rechtstreeks via radio naar een doel werd ‘gepraat’.

Een andere taak van Bomber Command was het storen van de Duitse scheepvaart langs onze kust. De aanvoer van Zweeds ijzererts was van vitaal belang voor de wapenproductie in het Ruhrgebied. Met de lichte bommenwerper Bristol Blenheim werden de konvooien aangevallen en ‘hit en run’ aanvallen op de havens uitgevoerd, doorgaans bij daglicht om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken. Een goed voorbeeld van een dergelijke aanval was het in 1942 uitgevoerde Sinterklaasbombardement op de Philipsfabrieken te Eindhoven. Desondanks vielen in Eindhoven ongeveer 140 doden en waren de vliegtuigverliezen aan Britse zijde hoog. Andere industrieën in ons land die bij de Duitse oorlogsproductie waren ingeschakeld, zoals Fokker, de Hoogovens en enkele grotere scheepswerven, werden ook geregeld gebombardeerd. Om hieraan te ontkomen werden de verschillende productieprocessen overgebracht naar verspreid opgestelde fabriekjes en werkplaatsen. Op kleine schaal werden ook aanvallen uitgevoerd op de vliegvelden in het westen van ons land om het vliegverkeer te storen. Deze intruder-missies hebben de Luftwaffe veel last bezorgd en duurden voort tot het einde van de oorlog.
 

Bron: Vliegtuigcrashes en noodlandingen 1940-1945 Gemeente Venray (Auteur: Ruud Wildekamp)

De cache ligt op:
N 51 3(G – E).(F – C)(C + D)(B – C)
E 005 5A.(C + E)(E + A)(G + D)

A: Tussen Kronenberg en America moest een Junkers Ju 52 transportvliegtuig noodlanden. Door wat voor toestel werd het neergeschoten (3 woorden)?
B: Bij welk plaatsje landde het?
C: In welk deel van het land werd na de capitulatie de strijd nog enkele dagen voortgezet?
D: Wat was de codenaam voor de, door Hitler bevolen, landing op de Engelse kust?
E: Bij de ‘Slag om Engeland’ werd door de Luftwaffe-bommenwerpers ook gebruik gemaakt van de vliegvelden Schiphol, Soesterberg, Twenthe, Gilze-Rijen en Eindhoven. Welk vliegveld hoort hier niet bij?
F: Wat was de naam van de zoeklichtengordel van Hamburg tot Luik (1 woord)?
G: Hoe werd de in 1942 op de Philipsfabrieken te Eindhoven uitgevoerde aanval genoemd (1 woord)?

Elk antwoord stapeltellen tot 1 cijfer (A = 1, B = 2, etc.)

Vergeet de eventueel aanwezige bonusinformatie niet te noteren!


De gemeente Venray hecht er waarde aan om wandel- en MTB/ATB routes
te scheiden. Houdt er echter wel rekening mee, dat u op uw route
MTB's / ATB's kunt tegen komen. Gun elkaar de ruimte.


Geplaatst met toestemming van de Gemeente Venray en
medewerking van de
Werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II Gemeente Venray

   

 

Additional Hints (Decrypt)

Clenzvqr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)