Skip to content

Magnuskerk Anloo (virtual reward 2.0) Virtual Cache

Hidden : 11/19/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


MAGNUSKERK ANLOO                 

  

 

De Sint-Magnuskerk staat aan de Kerkbrink in het dorp Anloo in de Nederlandse provincie Drenthe. Sinds de hervorming, eind 16e eeuw, is de kerk protestants. De kerk valt tegenwoordig onder PKN Anloo-Zuidlaren.

De Magnuskerk is waarschijnlijk de oudste kerk van Drenthe. De huidige kerk is gebouwd op de plek waar eerder al vijf houten kerken hebben gestaan. Het tufstenen schip dateert van rond de elfde eeuw, de bakstenen toren, gebouwd op een oudere onderbouw van veldkeien en vuurstenen, uit de twaalfde eeuw, het lagere koor uit de dertiende eeuw en het zadeldak en trapgevels van de toren uit 1895. In de 14de eeuw werd de oorspronkelijk Romaanse absis door een gotisch koor vervangen. Bij de laatste restauratie bleef het koor gesloten: door de kleine ramen in het schip daarmee een puur romaanse sfeer.

De romaanse Sint-Magnuskerk is gebouwd rond 1100. De kerk is genoemd naar Magnus, bisschop van Trani, die na zijn marteldood heilig werd verklaard. Onderzoek van de archeoloog Albert van Giffen heeft aangetoond, dat er al houten voorgangers van deze kerk op deze plek hebben gestaan.

De kerk was oorspronkelijk een eigenkerk van de aartsbisschop van Utrecht, die hier recht sprak. Later werden er in deze kerk zittingen gehouden van de Etstoel het hoogste Drentse rechtscollege.

Op de muren zijn 13e-eeuwse fresco's met voorstellingen uit het leven van Maria: de Annunciatie, de Visitatie, de geboorte van Christus en de Vlucht naar Egypte. Het koor dateert uit de 14e eeuw.

De kerktoren is een zadeldaktoren en dateert uit de 12e eeuw. De spitse dakruiter is in 1857 geplaatst, de trapgevels kreeg de toren in 1894.

Orgels

Het Radeker-Garrelsorgel uit 1717

Het kerkorgel van de Magnuskerk is in 1717-1718 vervaardigd door de orgelbouwers Johannes Radeker en Rudolf Garrels, leerlingen van Arp Schnitger. Het werd voor 1450 Carolusguldens gekocht door de familie Ellents en aan de kerk geschonken. In de jaren 1944-1950 is het instrument gerenoveerd door Mense Ruiter. Diens wijzigingen werden ongedaan gemaakt bij een langdurige en grondige restauratie door Henk van Eeken in 1990-2002. Sindsdien klinkt het instrument weer vrijwel zoals het in 1717 moet hebben geklonken. Het heeft 21 registers en een vrij pedaal.

De Magnuskerk heeft ook twee kleine orgels. Het kabinetorgel met zes registers van Heinrich Hermann Freytag dateert uit 1804. Het komt waarschijnlijk uit de Hanckemaborg in Zuidhorn. In de twintigste eeuw stond het in de Magnuskerk om het hoofdorgel te vervangen tijdens de jarenlange werkzaamheden in zowel de jaren veertig als de jaren negentig. Het kreeg in 2005 een definitieve plaats in de kerk. Het derde orgel, een huiskamerorgel met acht registers, gemaakt in 1992 door de Gebr. Van Vulpen te Utrecht, is in 2003 geschonken door de weduwe van Jelle Zijlstra, de vroegere minister en president van De Nederlandsche Bank. Hij had het instrument in 1992 cadeau gekregen bij zijn afscheid als bestuursvoorzitter van Douwe Egberts.

De grafkelder

Voor zover bekend is de Magnuskerk de enige kerk in Drenthe met een grafkelder. Tijdens de laatste grote restauratie van de kerk gedurende de oorlogsjaren werd in het schip van de kerk een trap van veldkeien ontdekt die uit kwam onder de vloer van het koor van de kerk. De ontdekte ruimte bleek een grafkelder te zijn, met gemetselde wanden en een gewelf. De kelder, van 2,30 bij 1,74 m, werd echter niet verder onderzocht. Prof. dr. A.E. van Giffen en uitvoerder Wobbe Alkema werden het niet eens over de restauratie. Helaas werd de grafkelder toen weer afgesloten en bedekt met een plavuizen vloer. Gelukkig heeft Alkema in zijn dagboek een nauwkeurige tekening van de kelder gemaakt.

 

De Etstoel

Iedere derde zaterdag in augustus wordt herdacht dat in de Magnuskerk van Anloo recht werd gesproken door de Etstoel. In middeleeuwse sfeer wordt dan een zitting van de etstoel nagespeeld, waarbij een werkelijke gebeurde zaak als uitgangspunt dient. De opbrengst van dit toeristische evenement draagt bij aan de instandhouding van de kerk.

                 

                                                         

Op de Etstoeldag wordt ieder jaar een andere waargebeurde rechtszitting nagespeeld door toneelspelers van amateurverenigingen uit Anloo en omstreken. Buiten de kerk vindt een jaarmarkt plaats, die vroeger ook gehouden werd wanneer de Etstoel een rechtszitting in Anloo had. De rechtszitting trok veel volk, en waar volk is is handel. 

 

De kerk in 1891. De toren heeft hier nog geen trapgevels en het koor heeft nog de oude (maar later geplaatste) gotische vensters. 

Magnuskerk Anloo in 2008

 

OPDRACHT

  1. Maak een rondje rond de kerk en let goed op de ramen. Hoeveel ruitjes zitten er in het glas in lood van het kleinste raam.
  2. Boven 1 van de deuren aan de zijkant van de kerk staat een jaartal gegraveerd. Welk jaartal is dit?
  3. Op het informatiebord bij de kerk staat een Latijnse spreuk. Wat is de tekst van deze Latijnse spreuk?
  4. Maak een foto van jezelf bij de lantaarnpaal voor de kerk. (Je hoeft niet herkenbaar te zijn) of van je GPS (of een foto van iets anders wat bewijst dat je hier bent geweest). Plaats de foto bij je log.
  5. Stuur de antwoorden op de vragen naar het emailadres: Magnuskerk@bontardi.nl

Logs die niet aan de opdracht voldoen worden zonder overleg verwijderd.

 

       ASSIGNMENT

  1. Take a walk around the church and pay attention to the windows. In the smallest window there are a number of stained glass windows. How many windows are there in the stained glass of the smallest window.
  2. Above one of the doors on the side of the church is a year is engraved. What year is this?
  3. On the information board near the church is a Latin saying. What is the text of this Latin saying?
  4. Take a picture of yourself or/and your GPS at the lamppost in front of the church. Place this picture with your log on geocaching.com.
  5. Send the answers tot he questions to the emailadres: Magnuskerk@bontardi.nl

Logs that do not meet the assignment are deleted without consultation.

 

Virtual Rewards 2.0 - 2019/2020

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between June 4, 2019 and June 4, 2020. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 2.0 on the Geocaching Blog.

Additional Hints (No hints available.)