Skip to content

C&NV 42 # Douglas C-47 – Oirlo Mystery Cache

Hidden : 12/2/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vliegtuigcrashes & Noodlandingen 1940-1945
in de Gemeente Venray

Versie: 1.0 dd: 17-10-2019

 

LET OP! OP BOVENSTAANDE COÖRDINATEN IS NIETS TE VINDEN, GA HIER DAN OOK NIET ZOEKEN!


Algemeen:
Deze cache maakt deel uit van een Geoart. De GeoArt bestaat uit 49 caches. De mysteries zijn veelal eenvoudig op te lossen. Bij de cache "00 # Vliegtuigcrashes & Noodlandingen Venray" CG8E9MF krijg je belangrijke informatie om de GeoArt met succes te kunnen volbrengen.
 

# 42 Douglas C-47 – Oirlo

Volgens het dagboek van Zuster Verona, religieuze en onderwijzeres aan de lagere school van Oirlo, kwamen er op de 24e maart 1945 tienduizenden Amerikaanse vliegtuigen, deels met getrokken zweefvliegtuigen, over het dorp. Zelfs in het dorp was bekend dat deze luchtvloot geallieerde troepen over de Rijn bracht. Zuster Verona zat er deze dag wat naast met haar schatting. ‘Slechts’ 1590 vliegtuigen werden er ingezet en 1350 zweefvliegtuigen.

Deze vliegtuigen brachten onder de aanduiding ‘Operation Varsity’ de 6th British Airborne Division en de U.S. 17th Airborne Division vanuit Frankrijk en Engeland naar de dropzones rond Wesel. Deze luchtlandingen waren een onderdeel van Operation Plunder, de uiteindelijke overtocht over de Rijn van de westelijke geallieerde landlegers.
Boven de Rijn werd de luchtvloot onthaald op redelijk accuraat schietende lichte en zware Flak. Voor de ingezette C-47’s betekende dit een verlies van ten minste twaalf toestellen. Een van de C-47A Skytrains werd, nadat het twee zweefvliegtuigen had afgeleverd, boven de Rijn dusdanig beschadigd dat een noodlanding moest worden gemaakt. De piloot moest in enkele seconden reageren en zette het zware toestel dat vol gaten zat achter het zusterklooster van Oirlo aan de grond. De C-47 vloog dwars door een haag de boomgaard van het klooster in. De heg en een aantal fruitbomen, een tweede haag en nog enkele bomen remden de vaart en het toestel kwam tot stilstand bij de Hogeweg te Oirlo.

Vijf inzittenden, waarschijnlijk allen van de Amerikaanse nationaliteit, verlieten het toestel en doken met hun wapen in de aanslag achter een heg. Eén bleef in eerste instantie zitten, maar kwam, nadat duidelijk was dat hij in niet bezet gebied was, ook naar buiten.
Enkelen waren gewond. De eerste piloot met een grote wond aan zijn kaak en een andere een kleine wond aan zijn knie. De eerste verzorging van de gewonden werd gedaan door zuster Jozefita. Daarna werden ze door een Rode Kruiswagen van het Britse leger naar het ziekenhuis Sint Paschalis te Oostrum gebracht.

Deze Skytrain die bij Oirlo neerkwam, was de C-47A (43-16035, 9O-A) van het 85 Troop Carrier Squadron, een onderdeel van de 437 Troop Carrier Group. Dit vrachtvliegtuig, dat de formatieleider was van de tweede serial (A9) van de Group, werd gevlogen door Major Charles W. Williams als eerste piloot.


Douglas C-47A van het 85 Troop Carrier Squadron, deel van de 437 Troop Carrier Group op het vliegveld van Coulommiers. Een van hun vliegtuigen bleef in Nederland bij Oirlo achter. Foto: 437 TCG.

De bemanning bestond uit:

*** eerste piloot Major Charles W. Williams

*** tweede piloot Captain Joseph P. McGloin

*** navigator 1st Lieutenant Joseph H. Salisbury

*** radiotelegrafist Staff Sergeant James L. Lyons

*** crew chief Staff Sergeant Francis A. Gildersleeve

*** een onbekend gebleven waarnemer

Met de twee getrokken zweefvliegtuigen was de C-47 opgestegen van het vliegveld A.59 Coulommiers-Voisins ten oosten van Parijs. Vanaf dat vliegveld trok het twee Waco CG-4A zweefvliegtuigen naar het landingsterrein bij Wesel. De beide zwevers vervoerden delen van de E-Company van het 194 Glider Infantery Regiment dat bij het 17th Airborne Regiment behoorde.

Zuster Verona berichtte verder dat enkele dagen na het ongeval Amerikaanse militairen zaken van waarde uit het vliegtuig haalden. Deze Amerikanen werden in tenten bij het wrak ondergebracht. Bij de zaken die werden verwijderd, ging het mogelijk om de vertragings-apparatuur om zo nodig de twee zwevers al vliegend op te pikken met een haak vanaf de grond.



Tijdens Operation Varsity werden de CG-4A zweefvliegtuigen in paren ingevlogen. De sleepkabels daarvan konden al vliegend worden opgepikt met een haak. Vertragingsapparatuur in de C-47 zorgde ervoor dat de zwevers geleidelijk vaart maakten. Foto’s: Fold 3.

Een Amerikaan die begin april een inspectie uitvoerde, maakte haar duidelijk dat al veel zaken uit het toestel verdwenen waren. Door een hoge militair in het gezelschap werd zelfs van sabotage gesproken. Het wrak zou meer dan een jaar bij het Oirlose klooster gelegen hebben, voordat het werd verwijderd. Naar verluidt zouden schroothandelaren zich erover hebben ontfermd.

Het dagboek van zuster Verona vermeldt verder, dat onder de mannen die uit het toestel stapten zich enkele gewonden bevonden. Met geen woord wordt gerept over doden. Ook Willemsen berichtte in 1980 in zijn inventarisatie van gecrashte vliegtuigen in de gemeente Venlo niet over doden aan boord van de Oirlose C-47.

In zijn “Aanvullingen en correcties op artikel De luchtoorlog boven Venray, 1940-1945” van 1998 meldde Willemsen dat hij via Jan in ’t Zandt uit Venlo informatie had gekregen uit het Bevrijdingsmuseum 1944 te Groesbeek, dat bij de noodlanding de bemanningsleden W.H. Hulme en A.M. Ankers om het leven waren gekomen. In de landelijke crashlijst is er dan nog een Flying Officer Edwin James Knowles aan toegevoegd, die het toestel gevlogen zou hebben.

Het lijkt niet erg logisch dat Knowles de C-47 als piloot heeft gevlogen. In de eerste plaats, omdat hij een Brit was en de C-47 een Amerikaans toestel is. In de tweede plaats, omdat Knowles evenals Ankers behoorde tot het Britse Glider Pilot Regiment (Ankers F-Squadon, Knowles D-Squadron).

Beiden sneuvelden tijdens Operation Varsity. Het lichaam van Ankers werd geborgen door Amerikanen, die dit met andere gesneuvelden naar de Amerikaanse begraafplaats te Margraten vervoerden en daar als onbekende begroeven op het ’Allied Plot’. Op 29 maart 1945 werd hij op naam begraven op het Britse Oorlogskerkhof te Venray (graf V.F.6.). Knowles werd in eerste instantie begraven op het oorlogskerkhof van Venray, maar kreeg na de oorlog graf 22.B.11 op het Canadese Oorlogskerkhof te Groesbeek.

De Australiër Flying Officer William Henry Hulme was ook niet in Oirlo omgekomen. Hij was boordtelegrafist op de Halifax III (MZ759) die na Flak-treffers te hebben ontvangen ook op 24 maart 1945 neerstortte. En wel bij Marl in het westen van Duitsland.

Bij deze crash werd zijn lichaam gevonden door Amerikaanse infanteristen en werd dit door toedoen van de Amerikaanse 605th Quarter Masters Graves Registation Company als onbekende op het ’Allied Plot’ van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats te Margraten begraven (graf F.8.181). In 1947 werd hij bij de ruiming van de niet-Amerikaanse graven overgebracht naar het Britse oorlogskerkhof te Venray (graf VII.B.13).

Noot:
De twee zweefvliegtuigen die de C-47 (43-16035) bij Wesel had afgeleverd, waren de Waco CG-4A’s, 43-40112 (Chalk number 81) gevlogen door 1st Lieutenant John L. Schanick als piloot en 2nd Lieutenant Edward A. Ryan Jr. als copiloot en de 43-39934 (chalk 82) gevlogen door 2nd Lieutenant George A. Christiansen als piloot en Flight Officer Robert L. McGowan als zijn assistent.

Bron: Vliegtuigcrashes en noodlandingen 1940-1945 Gemeente Venray (Auteur: Ruud Wildekamp)
 

De Cache ligt op:

N 51 3(D – E).(H – B)(B + G)(A + E)

E 005 5(F – A).(C – F)(F + D)(G + H)


Elk antwoord stapeltellen tot 1 cijfer (A = 1, B = 2, etc.)
 

A = De naam van de onderwijzeres aan de lagere school was Zuster …… ?
B = Waar kwam de C-47 uiteindelijk tot stilstand (1 woord)?
C =
 Hoeveel zweefvliegtuigen werden er ingezet?
D =
 Wat was de achternaam van de co-piloot van de ‘Chalk number 81’?
E =
De eerste verzorging van de gewonden werd gedaan door Zuster?
F =
 Wat was de codenaam voor de uiteindelijke overtocht over de Rijn?
G =
De neergestorte Dakota trok 2 …. ….. ………… naar het landingsterrein in Wesel.
H = Bij welk onderdeel hoorde de C-47?
 

Vergeet niet een eventuele bonusaanwijzing te noteren!


De gemeente Venray hecht er waarde aan om wandel- en MTB/ATB routes
te scheiden. Houdt er echter wel rekening mee, dat u op uw route
MTB's / ATB's kunt tegen komen. Gun elkaar de ruimte.


Geplaatst met toestemming van de Gemeente Venray en
medewerking van de
Werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II Gemeente Venray


                     

 

Additional Hints (Decrypt)

Ibyt cvwy...

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)