Skip to content

Καλό Πάσχα - Христос воскрес - Zalig Pasen Event Cache

This cache has been archived.

Geocaching HQ Admin: Thank you for hosting this geocaching event! The date of the event has passed. We automatically archive events after 30 days (60 days for Mega- and Giga-Events). Attendees can still log archived events, log trackables, and share their experiences.

More
Hidden : Sunday, April 28, 2019
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

28 April 2019, 11:00 - 12:00

Χριστός ανέστη!           Христос воскрес !

Dit jaar vieren de orthodoxen Pasen

op

28/04/2019

 

Ik nodig jullie graag uit om orthodoxe Pasen mee te komen vieren !

vanaf 11.00u - 12.00u

 

 

"Pasen op 28 april? Vergis je je niet?" zullen sommigen misschien denken. Neen hoor, ik vergis me niet, want het gaat om Orthodoxe Pasen.

Ik ben al heel lang geïnteresseerd in Griekenland en sinds mijn studies ook in Rusland. Vandaar wil ik dit feest graag met jullie delen.

 

Pasen is het belangrijkste feest bij de orthodoxen. Het is ook voor katholieken de belangrijkste feestdag; namelijk de dag dat Jezus Christus is verrezen uit de dood. Op Goede Vrijdag, twee dagen ervoor, is Jezus overleden. De datum van de paasvieringen is zowel bij het orthodoxe als christelijke paasfeest veranderlijk en wordt op een andere manier jaarlijks vastgesteld.

Het paasfeest vindt plaats op de eerste zondag na volle maan na de eerste dag van de lente. Echter is orthodox pasen gelieerd aan de Juliaanse kalender en heeft het bovendien de regel dat het niet voor het Joodse Pesach mag plaatsvinden. In theorie kunnen de paasvieringen maximaal zes weken na elkaar plaatsvinden. Overigens is het jaar 2698 de laatste keer dat beide paasfeesten op dezelfde datum worden gevierd. Hierna wijken de kalenders zover van elkaar af, dat dit niet meer zal voorkomen.

Pasen wordt voorafgegaan door 40 dagen van Vasten, de belangrijkste gebeurtenis in het orthodoxe kerkelijk jaar. Degenen die vasten, mogen geen vlees, zuivelproducten en, op sommige dagen, zelfs plantaardige oliën eten. Op de laatste vrijdag voor Pasen (Goede Vrijdag) mag tot de avond geen eten of drinken worden genuttigd. 

Orthodoxen worden verondersteld al hun klusjes te doen tijdens de laatste week voor de vakantie, ook bekend als de Heilige Week. Huizen moeten grondig worden schoongemaakt vóór 'Schone donderdag', dat is wanneer Russen en Grieken eieren verven en decoreren. Op zaterdag kookt iedereen traditioneel paasgerechten en degenen die vasten mogen het tijdens het koken niet proeven. Het is ook gebruikelijk om het eten in de kerk te zegenen tijdens de nachtdienst.

Bij de orthodoxen begint de paaskerkdienst op zaterdagavond en duurt het tot het ochtendgloren. Dit is meestal een indrukwekkende ceremonie met kaarslicht en liturgische gezangen, zelfs bijgewoond door degenen die niet vaak naar de mis gaan. Om middernacht worden de klokken gebeld om de opstanding van Christus aan te kondigen; de priester zegt: "Christus is opgestaan!" en parochianen antwoorden met "Hij is waarlijk opgestaan!" (Ru: "Christós vaskrjés", Gr: "Christós anésti")

Paaseieren zijn misschien wel het belangrijkste deel van het feest. Hardgekookte eieren worden traditioneel rood geschilderd met uienvellen; ze symboliseren de opstanding en het nieuwe leven. Het uitwisselen van eieren is een van de meest populaire paasgebruiken. Een andere minder gebruikelijke praktijk is om de eieren te bewaren tot de volgende Pasen, wat vermoedelijk helpt om het huis te beschermen tegen overstromingen, branden en andere natuurrampen.

Russische paasvieringen omvatten verschillende spellen, die niet verwonderlijk het gebruik van paaseieren inhouden. Het meest populaire is het rollen van de eieren langs de vloer of een helling af, en degene die de basis bereikt zonder te breken wint. Mensen proberen ook elkaars eieren te kraken en degene wiens ei het laatst scheurt is de winnaar. Ook bij de Grieken hebben ze deze gewoonte.

In Kerkyra hebben ze ook de gewoonte om roodgekleurde kruiken gevuld met water naar beneden te gooien.

We gaan niet met kruiken gooien maar ik probeer wel voor iedereen een roodgekleurd ei te voorzien, en indien het lukt ook Tsoureki. Plaats daarom zeker een Will Attend wanneer je graag langs komt.

 

 

 

Additional Hints (No hints available.)