Skip to content

[IDEE19] Roofridderslot de Buckhorst Mystery Cache

This cache has been archived.

team_IDEE: Helaas na de vele logjes en Favo's is het tijd geworden op deze te archiveren, de bomen rond de cache waren gekapt en heb geen idee wat ze nog meer gaan doen dus geen andere plek gezocht.
Iedereen bedankt voor de logs.

More
Hidden : 1/5/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Over de Buckhorst

Op bovenstaande coördinaten (en dit is NIET de cachelokatie!!) is de plek waar voormalig roofridderslot de Buckhorst gestaan heeft. De grachtenstructuur uit de kasteeltijd is nog globaal herkenbaar, evenals het lanenpatroon.
Het gebied waar de bisschoppen van Utrecht landsheer waren, het Sticht, bestond uit het Nedersticht (ongeveer de huidige provincie Utrecht) en het Oversticht (Overijssel, Drenthe en de stad Groningen).
Dit gebied behoorde niet meteen aan de bisschoppen toe. In de loop van de 10e en 11e eeuw kregen de bisschoppen oorkondes voor bewind over steeds meer plaatsen en omstreken daarvan. Tussen deze gebieden waren enkele domeinen van onafhankelijke edelen, die streefden naar een eigen vorstendom, zonder de bemoeienis van een graaf, hertog of bisschop. Zo ook de heren van de Buckhorst.
Voor het dorp Zalk heeft het kasteel een belangrijke rol gespeeld. De oudste vermelding van een lid van het geslacht is van Bernhard van Bukhorst, in een oorkonde van 1093. De grootgrondbezitters van Buckhorst waren al voor het jaar 1200 eigenaar van de uitgestrekte landerijen rond Zalk en veel inwoners vonden hier hun werk.
Het kasteel van Buckhorst wordt voor het eerst genoemd in 1224 als een voormalig roofridderslot dat in dat jaar wordt verwoest door de bisschop van Utrecht. Gedurende de jaren erna wordt er verschillende keren gestreden om het kasteel in handen te krijgen.

Over wie als laatste kasteel Buckhorst in handen had gaan meerdere verhalen. Zo is er het verhaal dat als laatste van de familie Willem IV van Buckhorst op het kasteel woonde vanaf 1567. Na zijn overlijden kwam het kasteel in handen van zijn dochter Florentine Vrouwe van Buckhorst. Zij was getrouwd met Johan (de jonge) van Sloet. Via vele geslachten kwam het kasteel door vererving en koop halverwege de 18de eeuw uiteindelijk in handen van het geslacht Bentinck, dat tot in de 19de eeuw verbonden zou blijven met Zalk.
Een ander verhaal is dat op 11 maart 1580 Floris van Buckhorst met de heerlijkheid werd beleend. Hij was gehuwd met Anna Bentinck en overleed kinderloos in 1587. Zijn weduwe hertrouwde met Goossen van der Lauwick, drost van Bredevoord. Daarna kwam het in andere handen.
Waar men het wel over eens is, is dat Baron Berend Hendrik Bentinck de laatste inwoner was van het kasteel. Hij nam in 1779 de naam Buckhorst weer aan en zorgde ervoor dat het inmiddels vele malen verbouwde kasteel de naam Buckhorst weer terug kreeg met de status van havezate met het recht van verschrijving in de Ridderschap van Overijssel. Dit betekent dat de baron meer rechten kreeg en geen belasting hoefde te betalen. Dit zorgde er ook voor dat de baron van 1813 tot 1830 zetelde als gouverneur van Overijssel. Nadat hij in 1830 overleed, besloten de erfgenamen de bezittingen te verkopen en het huis ter afbraak te verkopen.

Over de cache

De cache is NIET te vinden op bovenstaande coördinaten, ga hier dan ook niet zoeken! Om achter de cachelokatie te komen moet eerst onderstaande puzzel opgelost worden.
In één van de bekendste online (vrije) encyclopedieën staat natuurlijk ook een stukje over de Buckhorst, zij het erg summier. In dit stukje komen vele namen voor. Deze namen moeten in onderstaande puzzel ingevuld worden. Elke naam komt in de puzzel maar één keer voor.
Parkeren kan in de berm, maar er is beperkt ruimte!! Houd rekening met het overig verkeer!!
Succes.

Additional Hints (No hints available.)